Perşembe, Nisan 25, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

GDG Devfest Uygulama Geliştiricilere İlham Verdi

gdg_globaltechmagazineGoogle Developer Groups (GDG) tarafından organize edilen ve yazılım dünyasının en önemli konferanslarından biri olan DevFest, yazılım geliştiricileri bir araya getirdi. GDG DevFest 2014 İstanbul, 2 binden fazla ziyaretçi ile 50’den fazla yerli ve yabancı konuşmacıyı ağırladı.

Google ve Turkcell ana sponsorluğunda düzenlenen GDG DevFest 2014 İstanbul kapsamında; mobil teknolojiler, web teknolojileri, “back¬end” ve “front¬end” teknolojileri, kullanıcı ara yüzü (UI) tasarımı, kullanıcı deneyimi (UX), oyun teknolojileri konusunda teknolojik gelişmelerin geliştiriciler açısından değerlendirildiği eş zamanlı sunumlar gerçekleştirildi.

GDG ekipleri büyümeye devam ediyor

Etkinlik Düzce, Kütahya, Konya, Eskişehir, Ankara ve İstanbul’daki GDG ekiplerinin yaptıkları çalışmaların sunulmasıyla başladı. GDG ekiplerinin ardından söz alan Google Geliştirici İlişkileri İletişim Müdürü Adriana Cerundolo, GDG üyelerinin dünyada olduğu gibi Türkiye’de de her geçen gün artığını belirtti. Her geçen yıl daha fazla katılımcı sayısına ulaşan GDG DevFest’in bu genişleyen kitlesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Cerundolo, GDG üyeleri ve katılımcılara teşekkür etti.

Google İstanbul’daki geliştirici ekibini genişletiyor

Google EMEA Geliştirici İlişkileri İletişim Müdürü Andy Volk, Türkiye’de bulunan Google teknolojileri ile uygulama geliştiren yazılımcılar ekibinin önümüzdeki günlerde sayısının artacağını belirtirken, uygulama geliştiriciler için düzenlenen etkinliklerin öneminden bahsetti. Bu tür etkinliklerin yazılım geliştiricilere vizyon kazandırmasının yanı sıra bu alanda ilerlemek isteyenlere de bir yol haritası niteliği taşıdığının altını çizdi.

Fizy’nin API’ları yeni uygulamalar için açılıyor

Etkinliğin ana sponsorlarından Turkcell’in sunumunu, Mobil Uygulamalar ve Uygulama Mağazası Yöneticisi Önder Filiz gerçekleştirdi. Türkiye’deki mobil internet abone sayısının 31 milyon, M2M abone sayısının 2,4 milyona ulaştığını söyleyen Filiz, bu rakamların bir sonucu olarak mobil veri trafiğinin de her geçen gün artığına dikkat çekti. Türkiye’nin bilişim potansiyelini harekete geçirmek amacıyla Turkcell tarafından hayata geçirilen ‘Geleceği Yazanlar’ platformunun 29 bin üyeye ulaştığını dile getirdi.

Bu platform kapsamında ortaya çıkan başarılı mobil yazılımlarla 6 bin 300 başarı hikâyesine tanıklık ettiklerinin altını çizen Filiz, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye’de bilişimin GSMH’taki payı yüzde 1,9. Turkcell olarak bu oranı artırmayı bir sosyal sorumluluk projesi olarak görüyoruz ve bu doğrultuda hayata geçirdiğimiz birden fazla projemiz bulunuyor. Turkcell olarak 2011 yılında satın aldığımız müzik arama motoru Fizy’nin API’larını Turkcell Müzik Maratonu kapsamında uygulama geliştiricilere açarak yepyeni uygulamalara zemin hazırlıyoruz.”

Katılımcılar e-Fatura konusunda bilgilendirildi

Açılış konuşmalarındaki sunuculuk görevini, etkinliğin Elmas Sponsoru olan Intel’in Ar-Ge Merkezi’nde Android geliştirici olarak görev yapan ve GDG İstanbul üyelerinin arasında yer alan Murat Yener üstlendi. Etkinliğin platin sponsoru olan FIT Solutions’ın CTO’su Koray Gültekin Bahar, Türkiye’deki e-dönüşüm süreci hakkında bilgiler verirken, FIT Solutions olarak 2014 yılında 150 milyar TL’lik e-fatura kestiklerini dile getirdi. Yazılımın Türkiye’nin geleceği olduğuna inandıklarını ifade eden Bahar, katılımcıları e-fatura konusunda bilgilendirdi.

Etkinlik paralel oturumların ardından sona ererken katılımcılar, etkinliğin fuaye alanında birçok uygulamayı birebir deneme imkanı buldular.

Teknoloji Makaleleri