Salı, Nisan 16, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Kaspersky Lab 2045 Tahminlerini Açıkladı

kaspersky_globaltechmagazineYaklaşık 30 yıl önce düzenli bir şekilde kullanmaya başladığımız kişisel bilgisayarlar, toplumu ve yaşama şeklimizi dönüştürmeye başladı. Kaspersky Lab uzmanları, bu yıl dönümü münasebetiyle geleceğe bakmaya ve 30 yıl sonra 2045 yılının yeni dijital gerçekliğinde bilgi teknolojisinin hayatlarımızı nasıl geliştirmiş ve değiştirmiş olabileceğini hayal etmeye karar verdi.

Robotlar Her Yerde Olacak, Ağır ve Rutin İşler Onlarda Olacak

Çok geçmeden dünya nüfusunun milyarlarca insan ve milyarlarca robottan oluşacak olması ve robotların neredeyse tüm ağır ve rutin işleri üstlenecek olması muhtemel görünüyor. İnsanlar robot yazılımlarını geliştirmek için çalışacak ve şu anda kullanıcıların indirmesi ve yüklemesi için uygulamalar geliştiren BT sektörü, artık robotlar için programlar geliştiren şirketlere ev sahipliği yapacak.

Mekanik İnsanlar, Elektronik Olarak Kontrol Edilen Yapay Organlar

Robotlar ve insanlar arasındaki sınırlar belli bir dereceye kadar bulanık hale gelmeye başlayacak. Organ naklinde, elektronik olarak kontrol edilen yapay organlar kullanılmaya başlanacak ve protezler rutin bir cerrahi işlem haline gelecek. Nanorobotlar, hastalık taşıyan hücrelere ilaç vermek veya mikrocerrahi işlemleri gerçekleştirmek üzere vücudun derinlerine gönderilecek. Özel olarak tasarlanan sensörler, insanların sağlığını gözlemleyecek ve bulgularını yerel doktorlar tarafından erişilebilen bulut tabanlı bir depolama ortamına iletecek. Tüm bu gelişmeler, ortalama yaşam süresinde önemli bir artışa yol açacaktır.

Akıllı Evlerle Konforlar Artık Otomatize Olacak

Bunların yanı sıra insanlar, konforlarının tamamen otomatize edildiği akıllı evlerde yaşamaya başlayacak. Enerji, su, gıda ve sarf malzemeleri tüketimi ve yenilenmesi konusunda evde çalışan yazılım gereken her şeyi yapacak. Ev sakinlerinin endişelenmesi gereken tek konu, faturaların ödenmesi için banka hesaplarında yeterli paranın olduğundan emin olmak olacaktır.

Hiper Zeka Çağı Başlıyor

Dijital alter egolarımız, nihayet tamamen kendi kendine düzenleme yeteneğine sahip global tek bir altyapı içinde şekillenecek ve gezegendeki yaşamı yönetmeye dahil olacaktır. Sistem biraz da olsa bugünün TOR’u gibi çalışacak ve en aktif ve etkin kullanıcılar moderatör haklarına sahip olacaktır. Sistem, kaynakların silahlı çatışmaları ve diğer eylemleri önleyecek şekilde insanlar arasında dağıtılmasını sağlayacak şekilde donatılacaktır.

3D Baskı Çok Hızlı ve Ucuz Olacak

Yalnızca tarih kitaplarına terk edilecek can sıkıcı işlerden bahsetmiyoruz, bazı şeylerin üretimine artık ihtiyaç duyulmayacak. Bunun yerine 3D yazıcılar, gelecekteki evlerimiz için ihtiyaç duyacağımız mutfak eşyaları ve giysiler gibi ev eşyalarından tuğlalara kadar her şeyi tasarlamamıza ve oluşturmamıza imkan verecektir.

Bilgisayarlar Tarihe Karışıyor, Onları Artık Sadece Müzelerde Görebileceğiz

Bilgisayarlar BT alanında yaşanan hızlı gelişimin başlamasına neden olsa da 2045 itibari ile onları muhtemelen yalnızca müzelerde göreceğiz. Daha kesin olmak gerekirse artık verilerle çalışmak için, ki bilgisayarların temelde yaptığı budur, tek bir araca ihtiyacımız olmayacak. Gelecekte çok daha çeşitli akıllı cihazlarımız olacak ve bu farklı araçlar günümüzün bilgisayarlarının işlevlerini yerine getirecek. Örneğin finansal analizler, bir muhasebeci veya kişisel bilgisayar tarafından değil, elektronik belgeler kullanılarak ilgili kuruluş tarafından kontrol edilen bir sunucu tarafından yapılacaktır.

Teknofobi (Teknoloji Korkusu) Hortlayabilir, Teknolojik Gelişime Muhalefet Oluşabilir

Ancak tabii ki herkes, bu yeni ve cesur robot dünyasıyla ilgili aynı heyecanı taşımayacak. Akıllı evlerin, otomatize edilmiş yaşam tarzlarının ve robotların gelişimine karşı çıkacak gruplar olacak. BT alanındaki gelişmelere muhalefet olanlar, belirli iş kolları için akıllı sistemleri, cihazları ve robotları kullanmaktan çekinecek ve herhangi bir dijital kimliğe sahip olmayacak.

Teknoloji Makaleleri