Cuma, Nisan 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Bir Zamanlar Apple’ı Kurtaran Adam

apple_globaltechmagazineSteve Jobs’un ileri görüşlü bir insan olduğunu, iş dünyası için önemli bir sembol haline geldiğini kimse inkar edemez. Ama yaşanan bu olay, ne kadar ileri görüşlü de olsanız, yanınızdaki ekibin önemli olduğunu kanıtlar cinsten…

Jobs ve dolayısı ile Apple, 1998 yılında belki de hayatının en büyük hatasını yapmak üzereydi. Neyse kiApple’ın çalıştığı reklam ajansında, iyi bir fikri olan ve son derece ısrarcı bir yaratıcı ekip vardı…

1997 yılında işler Apple için iyi gitmiyordu. Steve Jobs şirketi kurtarmak için bir yandan firma için büyük değişikliklere giderken, diğer yandan da büyük bir reklam atağı ile Apple’ı tekrar ayağı kaldırmak istiyordu. Büyük bir kampanya için TBWA\Chiat\Day adlı bir reklam ajansıyla anlaştı.

Ajansın o dönemki kreatif direktörü Ken Segall, Apple’ın kurtuluş olarak gördüğü yeni bilgisayarları içiniMac ismi ve slogan için de “Think Different” (Farklı Düşün) sözünü ortaya attığı anda Jobs yüzünü buruşturdu ve hem isimden, hem de slogandan nefret ettiğini söyledi.

Segall o dönem yeni bilgisayar için Jobs’un aklında başka (ve çok kötü) bir isim olduğunu söylüyor. Defalarca aynı ismi ve sloganı Jobs’un önüne getirdiği ve her defasında reddedildiğini söyleyen Segall, ısrarları nedeniyle Jobs’un sonunda pes ettiğini ama ismi kabul ettiğini asla söylemediğini, sadece farklı isimlerin yanı sıra denemeyi kabul ettiğini ve beğenilince de iMac ile devam ettiğini açıklıyor.

Israrcılığı sayesinde iMac gibi son derece başarılı bir marka ismi yaratmış olan Segall, ısrarlı sorulara rağmen Jobs’un o dönem iMac yerine önerdiği o çok kötü ismin ne olduğunu asla açıklamadı. Ama şurası bir gerçek: Eğer iMac başarılı olmasıydı, bugün değil iPhone, iPhone’u üretecek bir Apple bile olmayabilirdi.

Teknoloji Makaleleri