Cuma, Nisan 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

KKTC’ye Yıllık 8,5 milyon TL Tasarruf Ettirecek

vestel_globaltechmagazineKıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (KIBTEK) düzenlediği LED Aydınlatma dönüşümü ihalesinin ilk etabı olan Lefkoşa Bölgesindeki 10 bin adet yol armatürü değişimi projesini Vestel-Çeliksan konsorsiyumu kazandı.

KIBTEK tarafından düzenlenen ihale kapsamında, toplam 55 bin adet yol armatürünün LED’e dönüşümü hedefleniyor. Dünyada çok az örneği bulunan dönüşüm projesi tamamlandığında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) yıllık 19 milyon kWh ve 8,5 milyon TL tasarruf sağlanacak.

KKTC’nin LED dönüşümüne yönelik yapılmış ilk ve tek girişimde yer almaktan mutluluk duyduklarını ifade eden Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan şöyle konuştu:

“Vestel Ar-Ge mühendisleri tarafından geliştirilen, yerli üretim ve tasarım LED sokak aydınlatma armatürleri ile ülke genelinde yüzde 90 enerji tasarrufu hedefliyoruz. Vestel LED Aydınlatma olarak KKTC’de olduğu gibi Türkiye’de de aynı dönüşümü gerçekleştirmeye adayız.”

Rekortmen LED yol aydınlatma ürünü kullanılacak

Türkiye’de LED aydınlatma sektörünün lideri Vestel, KKTC’deki LED dönüşümünü 145 lm/W verimliliğe sahip 13W gücündeki rekortmen yol aydınlatma ürünü ile  gerçekleştirmeyi hedefliyor. Lefkoşa’da halen 125W’lık civa buharlı armatürler kullanılmakta.

Hem değiştirilecek armatür adedi hem de sağlanacak enerji tasarrufu açısından dünyada örnek bir proje olduğunu belirten Erdoğan, “Finansal kurgusu açısından da örnek bu proje sayesinde KKTC’de herhangi bir ön yatırım yapılmadan tüm yol armatürleri enerji verimli LED ürünlerle değiştirilecek. Vestel olarak bu çapta bir projenin ilk etap ihalesini kazanmak bizim için büyük bir gurur” dedi.

Teknoloji Makaleleri