Cumartesi, Nisan 27, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Kurumsal Verimlilik İçin Teknolojik Uygulamalar

[show_avatar email=42 align=center show_name=true show_biography=true avatar_size=93]

İlk dokunmatik akıllı cihazlara , veri sağlayıcılarının  artmış mobil veri yetenekleri de eklenince yepyeni bir çağa giriş yapmış olduk.Kısa süre  önce bir çok fütüristin öngördüğü teknoloji, günümüzde  artık yaşamımızın vazgeçilmezleri arasında .

Genişleyen bant aralıkları ve artan donanım yetenekleri ,özellikle sektörün kurumsal tarafında , hem kamu- hem de özel sektörde büyük verinin işlenmesi , veri madenciliği , giyilebilir teknolojiler ve elbette olmazsa olmaz “nesnelerin interneti” konularında harekete geçmeye zorladı. Kısa süre önce  büyük işletmelerde yönetim kuramcılarının  yıllarca deneyimleyerek ulaştıkları optimum iş modeline  ,bu gün sistem analistleri  sadece birkaç dokunuşla ulaşabiliyorlar .Bütün bu gelişmeler artık kullanıldığı hemen her yerde olduğu gibi kamuda da karşımıza verimlilik olarak çıkmaya başladı.

Geçtiğimiz yıl altyapı ve donanım  hazırlıkları tamamlanan “Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi”  az önce değindiğim  gelişmelerin tamamını içerir nitelikte . Casper tablet bilgisayarların ve Vodafone veri bağlantısının kullanıldığı projede; SGK müfettiş ve denetmenleri uygun donanım ve güçlü veri bağlantısı ile denetim yapmaya başladılar .Denetim aşamasında  kurum altyapısı üzerinden sorgulama yapabilmekte ve denetim yapılan  işyerinden çıkmadan yasal olmayan uygulamayı tutanak altına alabilmektedirler

Kazanımlara bakıldığında proje daha iyi anlaşılabilir;

  • Tespit-tutanak-müeyyide süreçleri , yasal olmayan uygulamanın tespiti anında  derhal sonlandırılmasını sağlayacak kadar kısa sürede tamamlanabilir hale getirilmiştir .Dolayısıyla bürokratik işleyiş neredeyse tamamen devre dışı bırakılmıştır.
  • Kurumun teşkilatlanmadığı noktalarda da denetim süreci merkezlerde olduğu kadar kaliteli ve verimli yapılabilir hale gelmiştir .Yani , pratikte kurum denetim mekanizmasının ulaşamadığı yada ulaşmakta zorlandığı noktalarda da etkili denetim ve rehberlik hizmeti sağlanabilir hale gelmiştir.
  • Yazılı tutanakların , evrak onayların ,posta kanalının kullanıldığı eski sistemin ulaşmasının mümkün olmadığı denetim sıklığı yeni sistemde mümkündür .Bu sayede, suçun sürdürülüp ,sürdürülmediği tekrar ve tekrar kontrol edilebilir hale gelmiştir .Özetle,  bu gün %34,4 olan kayıt dışı istihdamın  , 2023 planında yer alan %15 seviyesine çekilmesi mümkün olabilecektir.
  • Sisteme yapılacak ufak eklemelerle denetim yapılan gruba ilişkin sınırsız istatistik bilgiye ulaşılabilir .Bu veriler ortak bir kamu platformuna aktarılabilir ve ihtiyaç duyan tüm kamu kurumları bu verilerle kendi süreçlerinde iyileştirmeler yapabilir.

Uygulama için denetimlerde kullanılan Casper VIA T2-3G tablet bilgisayarların genel özellikleri kurumsal ihtiyaçları sağlayabilir nitelikte. İşletim sistemi olarak Windows 8.1 ve Intel platformlu  mobil işlemci kullanılmış olması ,kurumsal entegrasyonda , cihaz yönetiminde ve kullanım süresinde  bir çok avantajı beraberinde getirebilmektedir.

globaltechcas
Cihazı incelediğimizde ise;

  • Casper VIA T2’nin kurumsal ihtiyaçlar için yeterli donanıma sahip bir cihaz olduğunu söyleyebiliriz.
  • Cihaz 10 inçlik 1280×800 piksel çözünürlükte IPS bir ekran taşıyor . Bay-Trail-M tabanlı 22nm fabrikasyon sürecine sahip  Celeron N2805 işlemcisi 4GHz saat hızında çalışıyor.
  • 667MHz saat hızında çalışan 4 yönetim çekirdekli Intel HD grafik birimi bulunan   VIA T2 tablet; 2GB RAM, 64GB depolama kapasitesi ve  2MP  kameraya sahip.

Görünen o ki ; bu gün yeni bir ekosistem oluşuyor .Tak-çalıştır donanımların ana iş kolu olduğu alan, ihtiyaca odaklı  bu ekosistemde ancak çok küçük bir parça olabilir .İşe özel proje ,projeye özel donanım ve bunlara özel bir entegrasyon süreci , analitik ve öngörülü bir ekiple uygulanabildiği sürece daha önce duyulmayan yatırımlardan örnek bir çok başarı hikayesi duyacağız gibi görünüyor.

Teknoloji Makaleleri