Cumartesi, Nisan 20, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Türkiye’de Kullanıcıların Yüzde 36’sı Şifrem Siber Suçluların Ne İşine Yarayacak Diye Düşünüyor

kaspersky_globaltechmagazineKaspersky Lab ve B2B International tarafından yapılan bir ankete göre Türkiye’de üç İnternet kullanıcısından biri parolalarının siber suçlular için bir değer taşımadığını düşünüyor. Kaspersky Lab, parolaların hesap sahiplerinin kişisel bilgileri, özel hayatları ve hatta paralarının anahtarı olduğu ve çalındığı taktirde meydana gelebilecek sonuçların sadece kullanıcıyı değil, aynı zamanda çevresini de etkileyeceği konusunda kullanıcıları uyarıyor.

Örneğin güvenliği ihlal edilmiş e-postalar, kayıtların başarılı olduğunu bildiren mesajlar veya parola kurtarma taleplerinin yanıtlarını içeren mesajlar aracılığıyla dolandırıcılara, kullanıcının bağlandığı her hesaba erişim olanağı veriyor. Bir sosyal ağ sitesinde güvenli ihlal edilmiş bir hesap, istenmeyen reklamlar ve zararlı bağlantılar yaymayı olanaklı hale getiriyor. Bir çevrimiçi mağaza hesabının parolası siber suçlulara, finansal verileri elde etme ve insanların paralarını harcama fırsatı veriyor. Bununla birlikte katılımcıların sadece yarısı (%54) parolalarını siber suçluların elinde görmek istemeyecekleri değerli bilgiler olarak tanımlamış ve %21’i, parolalarının siber suçlular için hiçbir değer taşımadığını düşündüğünü belirtmiş.

Ankette, kullanıcıların genellikle parola oluşturur ve saklarken en kolay yolu tercih ettiği görülmüş. Kullanıcıların sadece %24’ü her hesap için farklı bir parola oluştururken, %7’si özel parola depolama yazılımı kullanmakta. Katılımcıların %18’i parolalarını bir deftere yazdığını, %7’i cihazlarında bir dosyada sakladıklarını ve %14’ü bilgisayarın yanında bir kağıda not aldıklarını belirtmiş. Aynı zamanda kullanıcıların %8’i de kişisel hesap parolalarını aile üyeleri ve arkadaşlarıyla paylaştığını belirtmiş.

İstatistikler parola hırsızlığının sık görülen bir vaka olduğunu göstermektedir. Kaspersky Güvenlik Ağı rakamlarına göre 2014 yılında Kaspersky Lab ürünleri 3,5 milyon kişiyi, çeşitli türlerdeki hesapların kullanıcı adları ve parolalarını çalma becerisine sahip zararlı yazılım saldırılarına karşı korudu. 23 ülkeden ankete katılanların %14’ü hesaplarının geçtiğimiz yıl içinde ele geçirildiğini belirtmiş.

Kaspersky Lab Tüketici Pazarlama Grubu Müdürü Peter Aleshkin şunları söyledi: “Meşhur biri ya da bir milyoner olmasanız da siber suçlular kimlik bilgilerinizden kar elde edebilir. Parolanız, evinizin anahtarı gibidir; sırf büyük bir değer taşıdığını düşünmediğiniz için kapınızı kilitlemeden evden çıkmaz ya da anahtarlarınızı herkesin bulabileceği bir yere bırakmazsınız. Her hesap için ayrıca oluşturulmuş ve güvenli bir yerde saklanan karmaşık parolalar sizi birçok dertten kurtaracaktır.”

Hesabınızı yetkisiz girişlere karşı korumak için birkaç basit kurala uyun:

• Her hesap için benzersiz bir parola oluşturun: biri çalınırsa, gerisi güvende kalsın.
• Özel programlarla bile kırılamayacak karmaşık bir parola oluşturun. Karmaşık bir parola, büyük ve küçük harfler, rakamlar ve noktalama işaretleriyle 8 simge içerir ve evcil havanınızın adını veya doğum gününüzü içermez!
• Parolanızı arkadaşlarınız dahil kimseye vermeyin. Siber suçlular sizin cihazınızdan çalamazlarsa, başka birinden çalabilirler.
• Parolanızı güvenli bir konumda saklayın. Bir kağıda yazmayın; aklınızda tutun veya parolalarınızı saklamak için Kaspersky Total Security – multi-device yazılımına entegre Kaspersky Password Manager gibi güvenilir bir tedarikçiden özel bir program kullanın.

Kaspersky Password Manager, sağlam parolaları sadece meraklı gözlerden veya avcı yazılımlardan güvenli bir şekilde korumaktan daha fazlasını yapar; birden fazla karmaşık parolayı aklınızda tutmaya gerek kalmadan kimlik bilgilerinizi sayfalara otomatik olarak girer. Sağlam parola oluşturucusu Kaspersky Password Manager for Windows’un bir diğer özelliğidir.

Teknoloji Makaleleri