Cuma, Nisan 26, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

E-Güven 20.000’e Yakın Eseri Tasdix’le Güvence Altına Aldı

eguven_globaltechmagazineSenaryodan besteye, fotoğraftan şiire, grafik çiziminden yazılım koduna tüm eserler için dijital ortamda koruma imkanı sunan Tasdix bugüne kadar 20.000’e yakın eseri hukuki delil oluşturacak şekilde güvence altına aldı. 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamında fikri mülkiyet haklarını koruma yöntemlerinden biri olarak kullanılan Tasdix’in üyeleri arasında en büyük grubu müzisyenler ve yazarlar oluşturuyor. Tasdix kullanıcı sayısı 2015 yılının ilk 3 ayında, 2014 yılının ilk 3 ayına göre yüzde 90 arttı.

26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Hakları Günü dolayısıyla açıklama yapan E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun, “Dijitalleşen hayat, yaratıcı çalışmalar yapan kişilere yeni ufuklar açıyor, yeni araçlar sunuyor. Ancak aynı zamanda eserlerinin izinleri dışında kullanımına ilişkin de ciddi bir tehdit oluşturuyor. Tasdix, hem fikir hırsızlığına karşı kalkan oluşturarak hem de zaman ve maliyet avantajı sağlayarak sanatçıları üretmeye ve paylaşmaya teşvik ediyor” dedi.

Türkiye’nin ilk ve lider elektronik sertifika sağlayıcısı E-GÜVEN, bugüne kadar 20.000’e yakın eseri Tasdix’le güvenceye alarak eser sahiplerinin fikri mülkiyet haklarının korunmasına katkıda bulundu.

Dijitalleşen hayatın bilgiye erişimi kolaylaştırırken yaratıcı eserleri daha kırılgan hale getirdiğini belirten E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun şunları ifade etti: “Dijitalleşen hayat, yaratıcı çalışmalar yapan kişilere yeni ufuklar açıyor, yeni araçlar sunuyor. Ancak aynı zamanda eserlerinin izinleri dışında kullanımına ilişkin de ciddi bir tehdit oluşturuyor. Biz E-GÜVEN olarak 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamında fikri mülkiyet haklarını koruma yöntemlerinden biri olan Tasdix ile bu tehdidi en aza indirmek için çalışıyoruz. Amacımız, yaratıcı zihinlerden çıkan eserlerin özgürce dolaşımını sağlamak. Tasdix sadece sanatçıların eserlerine değil, bu eserler için harcanan maddi ve manevi, ölçülebilir ve ölçülemeyen emeğe de sahip çıkıyor. Bir eserin ortaya çıkma sürecine kadar harcanan emeğin farkında olan ve bu emeği koruma bilincine sahip bir dünya dileyerek tüm eser sahiplerinin ve eserlerin korunmasına ilişkin çalışmalar yürüten tüm kuruluşların 26 Nisan Fikri Mülkiyet Hakları Günü’nü kutluyoruz.”

Tasdix’in üye sayısı yüzde 90 arttı

Tasdix kullanıcı sayısının 2015 yılının ilk 3 ayında, 2014 yılının ilk 3 ayına göre yüzde 90 arttığına vurgulayan Orhun şunları ifade etti: “Tasdix’in üye sayısının artmasındaki en büyük etken tamamen dijital çağ düşünülerek tasarlanmış bir uygulama olması. Örneğin bir müzisyen gece yarısı yaptığı besteyi bilgisayarında Tasdix kullanarak tescilleyebiliyor. Tasdix bu eserin hangi bilgisayarda, hangi tarihte ve saat kaçta oluşturulduğuna ilişkin yasal geçerliliği olan bir zaman damgası yaratıyor. Böylece sanatçı bu güvenceyle ertesi günü beklemeden eserini istediği saatte, istediği gibi paylaşabiliyor.

Tasdix gençleri üretmeye ve paylaşmaya teşvik ediyor 

Tasdix’in yaratıcı üretimde bulunan ve eserlerini tescil altına alan kişilere diğer koruma yöntemlerine göre hem zaman hem de maliyet avantajı sağladığını sözlerine ekleyen Orhun, “Tasdix’lenen her eser için 1 kontör harcanıyor. Bu 1 kontör 5 TL’ye geliyor. Örneğin 500 sayfalık tek bir metin belgesini de, 1 GB’lik tek bir görüntü belgesini de 5 TL’ye güvenceye alabiliyorsunuz. Bu avantajlı fiyatlamayı, özellikle genç sanatçıları üretmeye ve paylaşmaya teşvik etmek için tercih ediyoruz” dedi.

Tasdix sosyal sorumluluk niteliğinde bir ürün 

E-imza konusunda uzman bir şirket olarak Tasdix’i sosyal sorumluluk niteliğinde bir ürün olarak gördüklerine dikkat çeken Orhun sözlerini şöyle devam etti: “E-imza sayesinde sahip olduğumuz bilgi birikimi ve teknoloji altyapısını son derece erişilebilir fiyatlarla fikri eserler üreten yaratıcı kesimlerin kullanımına açıyor, böylelikle bir nevi sosyal sorumluluk görevimizi yerine getiriyoruz.”

Kullanıcılar, Tasdix’in web sitesinde üyelik işlemlerini tamamladıktan sonra, yine web sitesinden indirecekleri masaüstü yazılımı ile her türlü dokümanlarını Tasdix’le damgalayıp güvenceye alabiliyorlar. Bilgisayar ortamındaki verilerin elektronik olarak damgalandığı zamanı ve o tarihten itibaren üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadığını gösteren zaman damgası Tasdix, herhangi bir uyuşmazlık durumunda hukuki geçerliliğe sahip bir delil olarak kullanılabiliyor.

Teknoloji Makaleleri