Perşembe, Nisan 18, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

BAE Systems ve Fotoniks Sanal Gösterge Paneli Teknolojileri Geliştiriyor

ON1 3428Dünyanın önde gelen savunma teknolojileri firması BAE Systems ve Türk teknoloji şirketi Fotoniks uçak gösterge sistemlerinin geliştirilmesi ve bölgesel olarak dağıtımı ile ilgili olarak işbirliği anlaşması imzaladıklarını duyurdular. Anlaşmanın bir parçası olarak Fotoniks, BAE Systems’in LiteHUD® Sanal Gösterge Paneli’ni (Head-Up Display) Hürkuş’un temel eğitim uçaklarındaki Sanal Gösterge Paneli sistemine entegre etmek için çalışacak. İki şirket ayrıca, lokal ve bölgesel Pazar için Fotoniks’in Ankara’da bulunan tesislerinde Sanal Gösterge Paneli sistemini geliştirecek.

BAE Systems Başkan Yardımcısı ve İletişim ve Kontrol Çözümlerinden sorumlu Genel Müdür Vekili Jim Garceau anlaşma ile ilgili olarak “Bugünün savunma ve havacılık-uzay ortamında, ülkede ya da bölgede kurulmuş bir şirket ile çalışma kabiliyetine sahip olmak sadece bizim için değil, son kullanıcı için de, özellikle servis ihtiyacı gerektiği durumlarda, olmazsa olmaz hale geldi. Fotoniks ile birlikte çalışmak, bize Sanal Gösterge Paneli Sistemi’ni yerel imkanlar dahilinde tam ölçekte üretim ve bölgedeki müttefik güçlere satış fırsatını sağlayacak.” şeklinde konuştu.

BAE Systems’in patentli dalga kılavuzu teknolojisi kullanılan LiteHUD Sanal Gösterge Paneli, bilinen Sanal Gösterge Paneli’nden hacim olarak yüzde 60 daha küçük ve yüzde 50 daha hafif tasarlandı. Ayrıca, Hürkuş platform gibi hem mevcut hem de gelecekte oluşturulacak pilot kabinlerinde kolay entegrasyona izin veren modüler bir dizayna sahip.

Fotoniks Genel Müdürü Cem Yazıcıoğlu ise imzalanan anlaşma ile ilgili olarak “BAE Systems ile lokal olarak işbirliği içinde çalışmak Türkiye’ye, teknoloji transferi, gelecek için potansiyel iş sahaları ve bölge kapsamında destek hizmetleri gibi pek çok fayda sağlayacak. BAE Systems ile çalışma kararımız ile birlikte bu teknolojiyi gelecekte Türkiye’de birlikte geliştirmek mümkün olacak.” dedi.

BAE Systems, teknoloji ve inovasyona sürekli yatırım ile 50 yıldan fazla bir süredir Sanal Gösterge Paneli geliştirme ve üretiminde lider pozisyonundadır. Bugüne kadar 14 bin’den fazla Sanal Gösterge Paneli üreterek dünya çapında 50’den fazla ülkede 50’nin üzerinde farklı uçak türünde hizmete sunmuştur. BAE Systems gösterge panelleri şu an Türk Hava Kuvvetleri Hürkuş Platformu gibi en ileri askeri uçaklarda kullanılmaktadır.

Teknoloji Makaleleri