Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Öğretmenlikten Umudunu Kesen Başka Mesleğe Yöneliyor

kariyernet globaltechmagazineÖğretmenlik bölümünden mezun adaylar özel sektörde öğretmen olarak iş aramaya devam etse de rehberlik-psikolojik danışmanlık ve halkla ilişkiler bölümlerinde de şansını deniyor. Kariyer.net verilerine göre şirketlerde en çok İngilizce ve sınıf öğretmeni ihtiyacı öne çıkarken; Matematik öğretmeni pozisyonu en çok başvuru yapılanlar içinde yerini alıyor.

22 milyonu aşkın adayıyla Türkiye’nin en geniş özgeçmiş veritabanına sahip; lider insan kaynakları platformu Kariyer.net,  24 Kasım Öğretmenler Günü’nde Türkiye’nin eğitim sektörü haritasını çıkardı. Verilere göre; Kariyer.net’te iş arayan adayların yüzde 24’ü eğitim sektöründe yayınlanan ilanlara başvuru yapıyor. Eğitim sektöründeki ilan sayısı son bir yılda yüzde 30’luk bir artışa sahne olurken; bu oranda eğitim sektöründe yayınlanan her bir ilan için 522 başvuru gerçekleştiğini gösteriyor.

Özel sektörde İngilizce öğretmenine ihtiyaç fazla

Kariyer.net verilerine göre Eğitim sektöründe en çok aranan pozisyonlar içinde en fazla talep, yüzde 38’lik bir oranla İngilizce Öğretmeni arayışında yoğunlaşıyor. İngilizce Öğretmenliği pozisyonunu sırasıyla Sınıf Öğretmeni (%12), Anaokulu Öğretmeni (%8), Eğitim Danışmanı (%7), Stajyer (%7), Matematik Öğretmeni (%6), Rehber Öğretmen (%4) ve Yurtdışı Eğitim Danışmanı (%3) takip ediyor.

Öğretmen adayların en çok başvuru yaptığı pozisyonlarla, firmalar tarafından en çok aranan pozisyonlar benzer bir tablo çiziyor. En yoğun başvuru sayısı yüzde 45’lik bir oranla genel başvuru içeren öğretmen ilanlarında toplanıyor. Ardından sırasıyla İngilizce Öğretmeni (%13), Branş Öğretmeni (%4), Sınıf Öğretmeni (%4), Anaokulu Öğretmeni (%4) ve Matematik Öğretmeni (%4) geliyor. Eğitim Danışmanı, Halkla İlişkiler Elemanı ve Satış Danışmanı pozisyonları da öğretmenler tarafından en çok başvuru alan pozisyonlar içinde ilk 10’da yerini alıyor.

Atanamayan veya özel sektördeki kurumlarda çalışmak isteyen öğretmenler özellikle kıyı kentlerde iş arıyor. En çok başvuru alan iller sıralamasında İstanbul ve Ankara gibi büyük iller ilk sırada gelse de Antalya, Mersin, Kocaeli ve Samsun gibi kıyı illerde çalışmayı tercih ediyorlar.

Kadınlar tercih ediyor

Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, “Kadın meslekleri arasında görülen Öğretmenlik özellikle Türkiye’de kadınlar tarafından tercih edildiğini Kariyer.net verileri de teyit ediyor. Kariyer.net veritabanındaki adayların %72’sini kadınlar oluşturuyor. Öğretmen adayların içinde erkek oranı ise sadece %28” yorumunu yapıyor.

Öğretmenlik bölümünden mezun adaylar özel sektörde eğitim sektöründe iş aramaya devam etse de rehberlik-psikolojik danışmanlık ve halkla ilişkiler bölümlerine de yöneliyor. Öğretmenlik mezunlarının en çok başvurduğu pozisyon arasında satış danışmanlığı ve çağrı merkezi müşteri temsilciği pozisyonları da bulunuyor. Diğer yandan Bankacılık, Perakende ve Yapı sektörleri de öğretmenlerin başvuru yaptığı sektörler sıralamasında ilk üçte yer alıyor.

Teknoloji Makaleleri