Perşembe, Nisan 18, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Son 1 Yılda BlaBlaCar ile Dünyada 1 Milyon Ton Karbon Salınımı Önlendi

blablacar globaltechmagazineBlaBlaCar’ın üyeleri yolculuklarını paylaşarak enerji tasarrufu sağlıyor ve karbon salınımını azaltıyorlar. Son 1 yılda, BlaBlaCar’la paylaşılan yolculuklar sayesinde tüm dünyada 500.000 ton eş değer petrol tasarrufu yapıldı ve 1 milyon ton karbon salınımı önlendi. 1 yılda BlaBlaCar Türkiye’de paylaşılan yolculuklar sayesinde elde edilen yakıt tasarrufuyla ise dünya çevresinde 4000 kez turlamak mümkün!

30 Kasım-11 Aralık tarihlerinde, tüm dünyadan devlet temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen COP21 İklim Değişikliği Konferansı’nda, küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutma hedefiyle yeni bir uluslararası anlaşmaya varılması amaçlanıyor. Bu önemli konferans devam ederken, BlaBlaCar olarak kaynakların verimli kullanılması ve sera gazı salınımının azaltılması için gösterilen global çabaya katkı sağlamaktan mutluluk duyuyoruz.

Dünyanın en büyük şehirler arası yolculuk paylaşım ağı BlaBlaCar, dünya çapında en atıl durumdaki kaynaklardan biri olan araçlardaki boş koltukları verimli hale getirmektedir. Avrupa’da arabalardaki ortalama kişi sayısı 1.7 iken bu sayı BlaBlaCar üyelerinin araçlarında ise 2.8’e yükselmektedir. Yapılan bir çalışmaya göre, arabalar zamanın %96’sında park halinde iken, kullanım zamanlarının %0.5’ini sıkışık trafikte, %0.8’ini ise park yeri ararken harcamaktadır. Arabalar zamanın sadece %2.6’sında seyir halindedir ve bu kullanımın %75’inde sürücüler arabalarında yalnız yolculuk yapmaktadır. BlaBlaCar, aynı yöne giden sürücü ve yolcuları bir araya getirerek, şehirler arası yolculuklarda, sürücü ve yolcuların yol masraflarını paylaşmalarını sağlıyor. Böylece, halihazırda yollarda olan arabaların verimli kullanılmasına olanak tanıyarak, tüm dünyada milyonlarca kişiye ek altyapı maliyeti ve çevresel etki yaratmadan yolculuk yapma imkanı sunuyor.

Yolculuk paylaşımı sayesinde Los Angeles’i 1 yıl aydınlatmaya yetecek kadar enerji tasarrufu sağlandı

BlaBlaCar üyeleri yolculuklarını paylaşarak enerji tasarrufu sağlıyor ve karbon salınımını azaltıyorlar. Sadece geçtiğimiz 1 yılda, BlaBlaCar’la paylaşılan yolculuklar sayesinde tüm dünyada 500.000 ton eş değer petrol tasarrufu yapıldı. Bu miktar, Los Angeles’ı bir yıl aydınlatmaya yetecek kadar enerji anlamına geliyor. Yine aynı dönemde, 1 milyon ton, yani Paris’ten New York’a bir uçağın 400.000 kez gidiş-dönüşte yol açacağı kadar karbon salınımı önlendi.

Geçtiğimiz 12 ay boyunca, BlaBlaCar Türkiye’de paylaşılan yolculuklar sayesinde elde edilen yakıt tasarrufuyla ise dünya çevresinde 4000 kez turlamak mümkün.

Hesaplı, çevre dostu ve eğlenceli

Çevreye katkı sağlamak için yaptıklarımızın her zaman bir maliyeti olması gerekmiyor. BlaBlaCar ile yolculuk paylaşımı bunun en önemli kanıtı. Kaynakların verimli şekilde kullanılması, hesaplı ürün ve hizmet sağlanmasıyla beraber uygun çözümler ve yeni sosyal etkileşimler sağlama gibi avantajlara sahip. Şehirler arası yolculuk paylaşımı, ekonomi ve çevre açısından faydalı olmanın yanı sıra eğlenceli bir deneyim imkanı da sunuyor: Üyelerimizin %97’si yolculuk paylaşımının eğlenceli olduğunu düşünüyor.

BlaBlaCar, yolculuk paylaşımı ile sağladığı çevresel etkinin ötesinde, Peru Amazon ormanını korumak, ve Asya ile Afrika’da ağaçlandırma yapmak üzere PurProjet ile işbirliği de yapıyor. BlaBlaCar’da online olarak ayırtılan her koltuk için Peru’da 1m2 orman alanı koruma altına alınıyor. Bugüne kadar, Peru’da toplam 30 milyon m2 orman alanı koruma altına alındı ve üç kıtada 1000’den fazla ağaç dikildi.

Teknoloji Makaleleri