Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Türkiye’de Ailelerin Üçte Biri Çocuklarının İnternetteki Faaliyetlerini Denetleyemiyor

kaspersky globaltechmagazineBir çocuğun yaşamının günümüzde önemli bir kısmı gözetimsiz çevrimiçi etkinliklerle geçiyor. Anne babaların koruma ve eğitim için yeni yöntemler bulmaları gerekiyor. Yeni çok platformlu çözüm olan Kaspersky Safe Kids, anne babalara çocukları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaları ve onları yalnızca gerçek yaşamda değil sanal yaşamda da korumaları için tasarlandı.

Kaspersky Lab ve B2B International tarafından yürütülen bir ankete göre, Türkiye’de anne babaların yarısından fazlası (%58) çocuklarına yönelik çevrimiçi saldırıların sayısında artış bildirdi ve üçte biri de (%32) çocuklarının Internet’te gördükleri ve yaptıkları şeyleri denetlemekte kendilerini çaresiz hissettiklerini kabul etti. Kaspersky Lab uzmanları, çocukları çevrimiçinde korumanın kapsamlı bir yaklaşım gerektirdiğinden emin: anne babalar çevrimiçi güvenlik konusunda çocuklarıyla konuşmalı, onlara güvenliklerini korumak için gereken kuralları öğretmeli ve tabii ki özel teknolojik çözümleri kullanmalı.

Kaspersky Lab Baş Pazarlama Sorumlusu Alexander Erofeev şunları söylüyor: “Kullanıcılarımıza bir çocuğun Internet’e bağlı cihazları kullanmasından kaynaklanan hoş olmayan sonuçları, çocuk teknoloji hakkında anne babasından daha fazla bilgi sahibi olsa bile önlemeye yardımcı olacak bir araç sunmaktan mutluyuz. Gençlerin davranışları göz önüne alınarak geliştirilen Kaspersky Safe Kids, çocukların siber dünyayı güvenle keşfetmelerine izin veriyor ve anne babanın çocuk yetiştirme olanaklarının sınırlarını genişletiyor. Bu tür çözümler anne babalara çocuklarını zekice, onların etkinliklerini engellemeden koruma ve onlarla diyaloğu sürdürme olanağı veriyor”.

Kaspersky Safe Kids, “freemium” (ücretsiz ve paralı bir arada) bir ürün: işlevselliği çoğu ücretsiz sunuluyor, ancak ayrıcalıklı özellikleri ücrete tabi. Çözümü kullanmak için My Kaspersky portalına kaydolmak, çocuk için bir profil oluşturmak ve uygulamayı gerekli platform için indirmek (veya Uygulama Mağazası’ndan çocuğun cihazına yüklemek) yeterli. Çözümün Windows, Mac, Android ve iOS sürümleri var.

Çözüm bir My Kaspersky hesabı aracılığıyla yönetiliyor (özel kurallar oluşturma da buna dahil). Kurallar anne babaların bir çocuğun cihazları kullanma süresini, yüklediği uygulamaları, görüntülediği web sayfalarını, bulunduğu yeri ve bağlantıda olduğu sosyal çevreyi izlemesine izin veriyor:

  • Cihaz Kullanımı. Çocuklar bir cihazda oyun oynarken çoğu kez geçen zamanın farkına varmıyorlar. Safe Kids, anne babalara bir cihazın ne kadar süreyle kullanılabileceğinin sınırlarını belirleme veya haftanın çocuğun çevrimiçinde kalabileceği gün ve saatlerini seçme olanağı tanıyor. Zaman yönetimi özelliği, süre sınırı aşıldığında cihazı bloke etmek üzere ayarlanabiliyor (bu özellik iOS cihazlarında yok) veya Safe Kids, cihazı bloke etmeden çocuğunuza cihazı kullanmayı bırakma zamanı geldiğini bildirebiliyor.
  • Uygulama Kullanımı. Uygulamalar; örneğin şiddet sahneleri içerenler tehlikeli olabilir. Safe Kids ile çocuğun yükleyebileceği veya açabileceği uygulamaları, yaşa veya kategoriye göre (ör. oyunlar, çevrimiçi mağazalar, eğlence vs.) sınırlayabiliyorsunuz. Anne babalar ayrıca çocuğun belirli bir uygulamada ne kadar süre harcayabileceğini de belirleyebiliyor. Uygulama kullanımını kategoriye göre sınırlama olanağı yalnızca Windows, Mac OS X ve Android tabanlı cihazlarda var.
  • Web Etkinliği. Safe Kids, çocuğun Internet’te istenmeyen şeyler görmesini engellemek için web sitelerini kategoriye göre; örneğin yetişkinlere yönelik içerikli, küfürlü dil kullanan veya uyuşturucular hakkında bilgi içeren sayfaları filtreleme olanağı sunuyor. İstenmeyen siteler ayrıca Google, Yandex, Bing ve Yahoo gibi popüler arama motorlarının sunduğu arama sonuçlarından çıkarılabiliyor. Anne babanın isteklerine bağlı olarak, tehlikeli olabilecek uygulama veya sayfalar hemen bloke edilebiliyor veya çocuk bunları açmanın doğru olmadığı konusunda uyarılabiliyor.
  • Facebook Etkinliği. Anne babalar, My Kaspersky hesaplarında çocuğun Facebook’taki etkinliklerini; arkadaş sayısındaki değişiklikleri veya herkese açık yazılarını görebiliyor. Bu tür bir izleme, çocuğun yaşıtlarıyla sorunları olduğunun belirtilerini hemen farketmeyi mümkün kılıyor.
  • Çağrılar ve SMS. Android tabanlı cihazlar için bir başka seçenek de çocuğunuzun telefon çağrısı veya SMS mesajı aldığı kişilerle ilgili istatistikler. (Mahremiyeti ihlal etmemek için mesajın metni gösterilmiyor.) Çözüm ayrıca anne babaların ayarlarda belirli kişiileri, örneğin kuşku uyandıran arkadaşlarını seçmesine izin veriyor. Seçilen bu kişilerden birisi çocukla bağlantı kurmaya çalışırsa, anne babaya bir uyarı mesajı gönderiliyor.
  • Bu özellik, anne babanın çocuğun belirli bir anda nerede olduğunu bilmesine ve belirli zamanlarda nerede olmasının beklendiğini gösteren bir çevre belirlemesine izin veriyor. Çocuk belirtilen alanın dışına çıkarsa, bu anne babaya bildiriliyor. Bu özellik yalnızca Android ve iOS’te, GPS etkinleştirildiğinde ve cihaz Internet’e bağlandığında var.

Çocuk bir tehditle karşı karşıyaysa, aileden bir yetişkin (Safe Kids’in anne baba sürümü anne babanın cihazına yüklüyse) bir e-posta mesajı ve/veya sunucu bildirimi biçiminde bir mesaj alıyor. My Kaspersky’de anne babalar ayrıca çocuklarının günlük, haftalık ve aylık çevrimiçi etkinliği hakkında bir özet ve ayrıntılı istatistikler görebiliyor.

Safe Kids kullanılarak alınan bilgiler anne babalara, hata olabilecek şeyleri düzeltmek veya doğru zamanda müdahale edip yardımcı olmak ve korumak amacıyla çocuklarııyla daha ayrıntılı olarak konuşma fırsatı sunuyor. Ayrıca anne babalara aşağıdaki önerileri sunuyoruz:

  • Çocuğunuz aynı anda birkaç cihazı kullanıyorsa, bunların her birine birer koruma çözümü yüklemek en iyisidir.
  • Çocuğunuz cihazı yalnızca evde gözetiminiz altında kullansa bile yine de istenmeyen içerikle karşılaşabilir, bu yüzden koruma çözümlerini bu cihazlara da yüklemenizi öneriyoruz.
  • Çocuğunuza bunu neden yaptığınız izah edin. Ona bunun sizin için önemli olduğunu söyleyin ve ondan koruma çözümünün önerilerini göz ardı etmemesini isteyin.
  • Kötü amaçlı yazılım ve sahte web siteleri gibi siber tehditleri unumayın. Çevrimiçi bir oyun hesabının çalınması veya bir araştırma raporunun kaybedilmesi çocuğu rahatsız edebilir, bu yüzden anne baba denetimi açarlarına ek olarak çevrimiçi koruma çözümlerinin de kullanılması gerekir.

Teknoloji Makaleleri