Cumartesi, Nisan 20, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Samsung Tasarladığı Emojilerle Kullanıcılara Daha Duygusal Bir Dijital Dünya Sunuyor

samsung gear emojiYazılı iletişimin yetersiz kaldığı anlarda, insanların yardımına emojiler koşuyor. Dünyadaki herkes tarafından kolayca anlaşılabilecek şekilde tasarladığı 1.200’ü aşkın emojiyle bu alandaki iddiasını ortaya koyan Samsung, kullanıcı deneyimini iyileştiren emojileri en yeni cihazlarına taşıyor.

Teknoloji, günümüzde iletişimi çok daha pratik hale getirse de hâlâ birtakım sınırlamalar söz konusu. Ancak, son günlerde yeni bir dil, bu sınırları ortadan kaldırıyor. Kullanıcıların, mesajlarına daha fazla duygu ve karakter katabilmek için kullandıkları emojiler, diğer bir deyişle renkli ikonlar; milliyetleri, kültürleri ya da kullandıkları telefon işletim sistemi ne olursa olsun dünyanın her yerinde insanlar tarafından anlaşılabiliyor.

2010 itibarıyla kendi mobil cihazlarına özel olarak emojiler tasarlamaya başlayan Samsung, gerçekleştirdiği son inovasyonlarda özellikle müşterilerin değişen iletişim alışkanlıklarını cihazlarına yansıtmaya odaklandı. Geçtiğimiz Ağustos ayında pazara sunulan Galaxy S6 edge+; kişilere emoji göndererek veya bu kişileri dürterek onlarla çeşitli şekillerde iletişim kurabilmelerini sağlayan gelişmiş “Edge Kişileri” özelliğini tüketicilerle tanıştırdı. Aynı şekilde Gear S2 akıllı saat de tüketicilere mesajları emojiyle yanıtlama saçeneği sunuyor.

2015 Yılının Sözcüğü: Emoji

Neredeyse, akla gelebilecek her ruh halini, ürünü ya da aktiviteyi temsil eden bir emoji mevcut, fakat sadece sevimli birer karakter olmanın ötesine giderek genişleyen bu ideogramlar (anlam ifade eden işaretler), hem dil hem jenerasyon engellerini aşarak tüm dünyada en çok kullanılan iletişim biçimi haline geldi. Yüz yüze iletişimde kullandığımız yüz ifadeleri ve beden dilini online olarak canlandıran emojiler, giderek görsele dayalı ve duyguları daha net anlatır hale gelen dijital dünyada, insanların iletişimbiçimini hızla değiştiriyor. Emojilerin etkisi o kadar genişledi ki, ‘Emoji’; Oxford Sözlükleri tarafından “2015 Yılının Sözcüğü” seçildi.

Herkese hitap ediyor

Samsung’un UX tasarım ekibi, sayısı 1.200’ü aşan emoji takımını sürekli olarak geliştirmek için durmaksızın çalışıyor.Bir yandan ücretli ya da ücretsiz uygulamalar da kullanıcıların dikkatini çekerken sınırlı bir emoji seçkisi sunuyor; Samsung’un bütünüyle kendisi tarafından tasarlanan emoji takımına, kullanıcılardirekt olarak cihaz klavyesi ya da uygulamalarından erişebiliyor. Dünyanın her yerinde aynı şekilde ifade edilen evrensel jestlerin ve beden dilinin ikonlarla ifade edilmesini sağlayan emojiler, özellikle son yıllarda tasarlanan hareketli ikonlarla, mesajın yazılı ifadeden çok daha net ve sempatik bir şekilde iletilmesine olanak tanıyor.

Peki, Samsung’un emojilerini diğerlerinden farklı kılan ne?

Samsung cihazlarına eğlence anlaşıyı katmak için emojilerin gerçeğe yakın tasarlanmasına büyük önem verdiklerini belirten UX (Kullanıcı Deneyimi) Tasarımcısı Erin Jung; “Bunu gerçekleştirmemizin bir yolu da detayların gücünü arttırmaktan geçiyor. Gülen yüz ifadesinde gözlerin daha büyük olması, endişeli yüz ifadesinin büyük ter damlalarıyla tasarlanması gibi…”

Samsung’un bu eşsiz yüz ifadeleri, şirketin tasarımlarının vazgeçilmez bir unsuru olarak ulusal sınırların ötesine geçiyor. Emojilerin, Samsung’a özgü bir stil sunduklarında dahi, dünyadaki milyonlarca akıllı telefon kullanıcısı tarafından anlaşılabilen görseller olması garekiyor. Birçok emojinin her zaman aynı şekilde yorumlanmadığı düşünülürse, bu hayli zorlu bir iş.

Diğer bir Samsung UX Tasarımcısı July Baek, bu güç işin altından nasıl kalktıklarını şöyle anlatıyor:

“Emojilerin, milletya da yaş fark etmeksizin herkes tarafından anlaşılabilmesini sağlamak için tasarım sürecinde, uluslararası tasarım standartlarına bağlı kalmak kaydıyla durmaksızın araştırma yürütüyoruz. Ayrıca, mevcut tasarım trendlerine de ayak uydurmamız gerekiyor” diyor.

Günlük yaşamda izledikleri insanların yüz ifadeleri ve jestlerini yarattıkları emoji tasarımlarına aktardıklarını söyleyen Tasarımcı Baek, “İfadelerin bir sonu yok ve biz tüm bunları çalışmalarımız aracılığıyla resmetmeye devam etmeyi umuyoruz” diyor.

Modern iletişimde emojinin varlığı giderek daha da önem kazanıyor. Yazılı dilin yetersiz kaldığı bir çağda duygularımızı ifade etmek için emojilere başvuruyoruz. Emojinin de, tıpkı dilin zaman içinde geçirdiği evrime benzer bir dönüşüm geçireceği kesin.

Teknoloji Makaleleri