Cumartesi, Nisan 20, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Windows 10 ile Dönüşümde Uygulama ve Masaüstü Sanallaştırma Önemli Rol Oynadı

citrix globaltechmagazineWindows’un en son sürümü, BT ekiplerinin önüne yepyeni bir karmaşıklık daha koydu. Yeni Windows 10 işletim sistemi tüketicilere birçok geliştirilmiş yeni özellik vaat etse de, bu aynı zamanda kontrollü bir geçiş yönetiminin artık BT’nin elinde olmadığı anlamına geliyordu. Bu değişim BT ekiplerinin ele alması gereken potansiyel ticari etkilere sahip. Citrix Türkiye Kıdemli Sistem Mühendisi Koray Akarsu’ya göre; bu noktada uygulama ve masaüstü sanallaştırması, Windows 10 ile dönüşüm sürecinde sorunsuz ve kesintisiz bir geçiş için güvenilir bir çözüm sundu ve sunmaya da devam edecek.

350 milyondan fazla PC’nin Windows 10’a geçişi birinci yılda yapacağını tahmin edilmişti. Kurumsal mobilite trendlerindeki yükselişle birlikte BT ekiplerinin, kullanıcı deneyiminden, esneklikten veya güvenlikten taviz vermeden tüketici cihazlarını kurumsal ortamlarda destekleme görevleri önem kazandı ve bunun için uygulamalara ve verilere uzaktan erişim sağlamak konusunda her geçen gün daha çok çalışmaları gerekiyor.

Windows 10 sürümü iki temel değişiklik getiriyor; birincisi çalışanların istedikleri zaman yükseltme yapabilecekleri anlamına gelen ücretsiz geçiş hakkı ve güncellemelerin sürekli olacağı anlamına gelen devam eden sürüm yayınları. Tüketici cihazlarının güncellenmesi nispeten kolay olsa da, çalışanların Windows 10 yüklü cihazlarından kurumsal uygulamalara ve verilere erişebilmelerini sağlamak veya kurumsal uygulamaların Windows 10 üzerinde de çalışacağını doğrulamak biraz zorlu olabiliyor.

Kendi seçtiğin cihazla mobilitenin özgürlüğü

Bu noktada çalışanlar, bir yandan BT tarafından desteklenen masaüstleri ve uygulamalar ile iş sürekliliklerini korurken diğer yandan kendi cihazlarının işletim sistemlerini güncelleyebiliyorlar. Bu her iki dünyanın da en iyilerini bir araya getiriyor; kullanıcı optimum performans için yerel bir iş istasyonundan faydalanıyor ama aynı zamanda kendi seçtiği cihazla mobilitenin özgürlüğünü deneyimliyor.

Diğer yandan mobilite programları aracılığıyla daha fazla esneklik sunan şirketler, çalışanlarının verimliliklerinde artış olduğunu tespit etmiş.  Ancak bu esneklik, çalışanlar işletim sistemlerini güncellemek istediği ama kurumsal uygulamalar bununla uyumlu olmadığı durumlarda zorluklara yol açabiliyor.

Bu noktada da çözüm uygulama ve masaüstü sanallaştırmada. Bunlar sanal bir ortamda barındırıldığında ve bir uygulama uyumluluğu aracı kullanıldığında, kurumsal çapta yapılacak işletim sistemi geçişleri ve güncellemeleri çok daha basit bir hale geliyor. BT ekipleri, temel kurumsal uygulamalara Windows 10 ile çalışan cihazlarda dahi anında erişim sağlayabilir ve böylece çalışanların verimliliği kullandıkları cihaz veya işletim sisteminden bağımsız olarak korunur. BT ekipleri yeni işletim sistemine geçiş yaparken, uyumluluk konusundan emin olmak için geçişi yapmadan önce kurumsal uygulamaları test edebilirler.

Güvenlik her zaman öncelik, çözüm yine sanallaştırmada

Verilerin güvenliğini sağlamak, BT ekipleri için öncelikli olmaya devam ediyor. Tamamen farklı ve potansiyel olarak desteklenmeyen işletim sistemlerinden ve sayısız cihaz üzerinden erişim sağlarken, çalışanların verilere ulaşmanın güvenli olmayan geçici bir yolunu bulmayı denemeleri güvenlik ihlali riskini artırabiliyor. Uygulama ve masaüstü sanallaştırma, kullanıcılara, şirket tarafından desteklenen uygulamaları ve masaüstlerini kullanarak, herhangi bir kişisel veya kurumsal cihaz üzerinden ve istedikleri her yerden çalışma olanağı sağlıyor. Böylece, IP veya müşteri bilgileri gibi hassas bilgiler güvenli bir şekilde sadece veri merkezinde tutulmaya devam ediyor.

Teknoloji Makaleleri