Perşembe, Nisan 25, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Google X popüler hastalıkların yüzde 60’ını giyilebilir teknolojiyle çözmeyi amaçlıyor

google_glass_gtm_(1)

Google’ın geçtiğimiz dönem duyurduğu Alphabet bünyesinde çalışan Google X, firmanın genel olarak sağlık, otomotiv, enerji ve bilim çalışmaları konusunda projeleri üretiyorlar ve üzerinde çalışıyorlar. Google’ın, Google X ile birlikte çalıştığı bilinen sağlık çözümlerinden bir tanesi akıllı kontakt lensler ve akıllı gözlüklerle Alzheimer ve diyabet gibi problemlerin üstesinden gelmek.  Bu konudaki çalışmaların büyük bir çoğunluğu tamamlanmış gibi görünüyor ve Google Alzheimer ve diyabet hastalarının gerek duyduğu besinler, vitaminler geliştirilen akıllı gözlük, akıllı kontakt lens gibi teknolojilerle çözülmeye çalışılacak. Bu teknolojiler aslında kendi başına çözüm değil, nokta atışlı bir çözüm olarak hastalara sunulacak.

Google, Google X ile birlikte diyabet, Alzheimer gibi hastalıkların yanısıra HIV1 virüsü, ebola, Parkinson gibi hastalıklara da Google X takımı çerçevesinde akıllı, giyilebilir teknolojiler geliştiriyorlar. Bunun gibi hastalıklaryarın yanısıra her zaman yanlış anlaşılan Otizm ile de işletim sistemi bazında bazı çözümler üretmek için çalışıyorlar. Aslında Google’ın Otizm ile ilgili çalışmaları oldukça farklı çünkü, bu konuda IBM gibi bir ortaklıktan söz ediliyor. Denenen şey ise, masaüstü işletim sistemleriyle Otizmli kişinin anlatım kabiliyetini güçlendirerek kişilere bir tür özgüven aşımak, Otizm ile ilgili çalışılan ilk konu.

Google, bu hastalıklara tamamen reçete olacak bir giyilebilir teknoloji geliştirmesi 20 veya 30 yıl alabilir. Ancak bu hastalıklarla ilgili nokta atışı sağlayabilecek, hastalara gerçek zamanlı tavsiyeler ve öneriler verebilecek giyilebilir teknolojilerin gelmesi 5-6 yılı bulacaktır. Bana göre Android Wear gibi platformlar bu konuyla ilgili oldukça önemli, zaten Google I/O’da Android Wear’ın gelecek dönemde çözüm odaklı çalışacağı hep söylenir.

Akıllı saatiniz; “bugün 20gr buğday proteini almanız gerekiyor” gibi bir bildirimde bulunursa, sizleri yanlış yönlendiren diyetisyenlere ve doktorlara da ihtiyacınız kalmayacaktır.

Teknoloji Makaleleri