Cuma, Nisan 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Tasdix ile yaratıcı eserler bir tık ile güvence altında

tasdix eguven globaltechmagazine
Tasdix ile yaratıcılığı güvence altına alan E-GÜVEN, 26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü’nde yaratıcı eserlerin elektronik ortamda korunmasının önemine dikkat çekti. 15 bini aşkın kullanıcısı olan ve bugüne kadar 50 bine yakın eseri koruma altına alan Tasdix’in kullanıcıları arasında pek çok profesyonel sanatçı da bulunuyor. Tasdix yaratıcı üretimde bulunan görsel sanatçılardan müzisyenlere, reklam ajanslarından yazarlara, endüstriyel tasarımcılardan yazılımcılara kadar çok geniş bir kesime hitap ediyor.

Tasdix ile fikir ve sanat eserlerini elektronik ortamda koruma altına alan E-GÜVEN, 26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü’nü kutladı. E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun, “Günümüzde dijitalleşen hayat, yaratıcı çalışmalar yapan kişilere yeni ufuklar açarak yeni araçlar sunarken aynı zamanda eserlerinin izinleri dışında kullanımına ilişkin de ciddi bir tehdit oluşturuyor. Biz E-GÜVEN olarak 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamında fikri mülkiyet haklarını koruma yöntemlerinden biri olan Tasdix ile bu tehdidi en aza indirmek için hizmet veriyoruz. Tasdix, sağladığı hizmetle, sanatçıların bu eserler için harcadığı, maddi ve manevi, ölçülebilir ve ölçülemeyen emeğine sahip çıkıyor.” dedi.

Orhun, bugüne kadar 50.000’e yakın eseri Tasdix’le güvenceye alarak eser sahiplerinin fikri mülkiyet haklarının korunmasına katkıda bulunduğunu belirterek; Tasdix’in senaryodan besteye, fotoğraftan şiire, grafik çiziminden yazılım koduna tüm eserlere dijital ortamda koruma imkânı sunduğunu ekledi.

Tasdix’in hukuki geçerliliğe sahip bir zaman damgası olduğunu vurgulayan Orhun, “Dijital ortam her an her yerden kolaylıkla bilgiye erişimi sağlarken, yaratıcı eserlerin izinsiz kullanıma açık olması sebebiyle eser sahiplerinin fikri mülkiyet haklarının ihlaline sebep olabiliyor. Tasdix ile eser sahibi eserini ne zaman meydana getirdiğini ve bu eser üzerindeki tüm hakların kendisine ait olduğunu kanıtlayabiliyor.” diye konuştu.

Kullanıcılar, Tasdix’in web sitesinde üyelik işlemlerini tamamladıktan sonra, bir tıkla eserine zaman damgası atabiliyor ve herhangi bir uyuşmazlık durumunda hukuki geçerliliğe sahip bir delil belgesine sahip oluyor.

 TASDİX’İN SUNDUĞU AVANTAJLAR

·        Bilgisayar ortamında tek bir tıkla güvenlik imkanı

·        Boyut ve dosya formatından bağımsız işlem kapasitesi

·        Alternatif yöntemlere göre düşük maliyetli çözüm

·        Süreç sırasında korunan bilgi gizliliği

·        Mesai saatleri ya da tatil günlerinden bağımsız işlem

·        Hukuki geçerliliğe sahip

E-GÜVEN ve Unkapanı Digital işbirliği amatör müzisyenlerin yolunu açıyor

Tasdix, müzik piyasasına adım atmaya hazırlanan müzisyenlerin eserlerini korumak ve eser sahiplerini bilinçlendirmek üzere Ocak ayında Unkapanı Digital’le birlikte önemli bir işbirliğine imza attı. Tasdix’in Unkapanı Digital’e verdiği destek ile öncelikli hedefi, müzik piyasasına ilk adımlarını atan müzisyenleri, eserlerini nasıl koruyacaklarına yönelik bilinçlendirmek. Bu işbirliği sayesinde Unkapanı Digital’de de müzisyenler, eserlerini anında Tasdixleyerek özgürce paylaşabiliyor ve yapımcılara sunabiliyor. Tasdix, sunduğu hizmetle amatör müzisyenlerin eserlerini hukuki delil oluşturacak şekilde güvence altına almalarını sağlıyor.

Teknoloji Makaleleri