Cumartesi, Nisan 20, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Test uzmanları İstanbul’da buluştu

test istanbul 2016 globaltechmagazine
7 yıldır Doğu Avrupa ve Orta Doğu’nun en büyük yazılım test konferansı olmayı sürdüren Uluslararası TestIstanbul Konferansı dünyaca ünlü konukları ağırladı. Ana sponsorluğunu IBM’in, etkinlik partnerliğini Keytorc ve Türk Ekonomi Bankası’nın üstlendiği konferansta yazılım test sistemlerinin otomasyonu konusu ele alındı.

Doğu Avrupa ve Orta Doğu’nun en büyük yazılım testi konferansı olan Uluslararası TestIstanbul Konferansı, 7. yılında da dünyaca ünlü uzmanları ağırladı. Konferans, “Test Veri Yönetimi” ana başlığı altında gerçekleştirildi.

TTB Başkanı Koray Yitmen’in açılış konuşması ile başlayan konferansta ayrıca sektör tarafından merakla beklenen Türkiye Yazılım Kalite Raporu’nun lansmanı yapıldı ve rapor içeriğinde öne çıkan bazı konular değerlendirildi. Keytorc Yönetici Ortağı Barış Sarıalioğlu, raporu şu şekilde yorumladı: “Türkiye Yazılım Kalite Raporu’nda göze çarpan en önemli sorulardan birisi katılımcıların çalıştıkları kurumlarda yaptıkları testlerde canlı ortam verilerinin kullanımı ile ilgiliydi. Bu konuda verilen cevaplara bakıldığında, kurumların yarısına yakınında canlı ortam verileri ile test yapıldığını gözlemliyoruz. Hatta bu testlerde hassas verilerin maskelenmeden kullanılıyor olması dikkat edilmesi gereken önemli bir gösterge olarak göze çarpıyor. Her ne kadar Bankacılık, Finans, Sigorta, Telekomünikasyon ve Savunma Sanayi gibi sektörlerde hassas verilerin kullanımını regüle eden, denetleyen kurumlar olsa dahi, halen pek çok sektörde test süreçlerinde kullanılan veriler plansız ve yapısal olmayan süreçler ile canlı ortamdan taşınmakta. Önümüzdeki süreçte, bilişim sektörüne etki eden yasa ve regülasyonların yazılım geliştiren ve hassas veri üzerinde işlem yapan tüm kurumları etkileyecek bir olgunluğa ulaşacağını öngörmekteyiz.”

 

Yazılım testi ile ilgili her konuya yer verildi

Test veri yönetimi süreçleri, test veri yönetimi gereksinimleri, test veri yönetim araçları, test verisi arşivleme ve maskeleme, büyük veri testi, test ortamları, test tipleri ve seviyeleri, test otomasyonu, büyük veri test performansı, test veri yönetimi yatırım geri dönüşleri, test veri yönetimi ile bulut bilişim entegrasyonu, çevik ortamlarda test veri yönetimi konularına değinildi.

Keynote konuşmacıları gerçek hayat uygulamalarından örnekler sunacak

Konferansa katılan keynote konuşmacıları arasında, 2010 yılından beri Spotify müzik platformunun Test Yöneticisi olan Kristian Karl, 20 yıllık yazılım testi tecrübelerini katılımcılar ile paylaştı. “Otomatik Doğrulama (Automated Verification) neden gereklidir?” başlıklı keynote konuşmasında Karl, kısa süre içerisinde nasıl kaliteli bir ürün ortaya çıkartılabileceğini ve test otomasyonu ile ilgili yanlış beklentileri anlattı.

Foodit.com Yazılım Testi Başkanı ve açık kaynak test otomasyon aracı Appium’un yaratıcısı Dan Cuellar, Appium’u geliştirme sürecini ve mobil test otomasyonunda dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

ISTQB eski Başkanı ve dünyanın en tecrübeli yazılım test mühendislerinden biri olan Rex Black, “Test Verisinin Kurumsal Sorunları” başlıklı keynote konuşmasını, bağımsız ve basit uygulamalar ile kurumsal karmaşık uygulamalar arasındaki test verisi yönetim farkları üzerine kurguladı.

Praegus B.V. Performans Mimarı Roland Reusden, büyük veri kullanan uygulamaların testi konusunda yaşanan sorunları ve çözümlerini “Büyük Veri Performans Testi” konulu keynote konuşmasında ele aldı.

Test veri yönetimindeki sorunların tartışıldığı panelde, Keytorc Yönetici Ortağı Barış Sarıalioğlu moderatörlük görevini üstlendi. Panel katılımcıları arasında bulunan TTB Başkanı Koray Yitmen Kredi Kayıt Bürosu Kıdemli Başkan Yardımcısı Hazar Tuna, Intertech Genel Müdür Yardımcısı Ertekin Güzel, Doğuş Yayın Grubu Dijital Projeler Yöneticisi Nasibe Sağır, Emerson ITC Yöneticisi Cankat Şimşek ve Kariyer.net CTO’su ve İdari Başkan Yardımcısı Mert Hekimci görüşlerini aktardı.

Teknoloji Makaleleri