Salı, Nisan 16, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Netaş BAU Techno Academy ilk mezunlarını verdi

netas globaltechmagazineTürkiye’nin dijital geleceğinin mimarı Netaş’ın Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) ile ortaklaşa yürüttüğü “Netaş BAU Techno Academy Bilgisayar Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans ve Doktora Programı” ilk mezunlarını verdi.

Sektörde 50 yılı geride bırakan Netaş, üniversite-sanayi iş birliğinin sürdürülebilir bir örneğini oluşturan programla, Türkiye’nin kalifiye insan kaynağını artırmayı hedefliyor.

Türkiye’nin lider dijital dönüşüm şirketi Netaş’ın Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) iş birliğiyle 2014 yılında başlattığı “Netaş-BAU Techno Academy Bilgisayar Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans ve Doktora Programı” ilk mezunlarını verdi. BAU akademisyenleri ve Netaş mühendisleri tarafından hazırlanan programdan multimedya teknolojileri ve güvenlik alanlarında çalışmayı hedefleyen Netaş ArGe mühendisleri yararlanıyor. Programa 39’u yüksek lisans, 7’si doktora için olmak üzere toplam 46 Netaş çalışanı kayıt yaptırdı.

Eğitim, ofise taşınıyor

Sektördeki 50. yılında “Netaş-BAU Techno Academy” programının ilk mezunlarını veren Netaş, pek çok üniversiteyle iş birliği yapıyor. Bu iş birliklerinden biri olan “Netaş-BAU Techno Academy” ile derslerin içeriğinden tezlerin konusuna kadar her aşamasını üniversite ve sanayinin birlikte şekillendirdiği bir yüksek lisans ve doktora programı uygulaması yürütülüyor. Bu uygulama sayesinde, eğitim araştırmacının ofisine getiriliyor, araştırmacı personelin eğitim düzeyi artırılıyor ve araştırmacının eğitimine maddi destek sağlanıyor.

Üniversite-sanayi iş birliğinin sürdürülebilir bir örneği

Sanayinin bilgi ve birikimini üniversitelere açarak üniversite-sanayi iş birliğinin sürdürülebilir bir örneğini oluşturan “Netaş-BAU Techno Academy”, üniversitenin sanayiden uygulamalı bilgi edindiği, sanayinin de üniversiteden güncel teknolojileri öğrendiği bir iletişim ağı niteliği taşıyor. Programla, üniversite-sanayi iş birliğinin artırılarak birlikte projeler yapılması ve bir model oluşturularak diğer ArGe merkezlerine örnek olunması hedefleniyor. Ayrıca, Netaş’ın hem yüksek lisans ve doktoralı öğrenci ve mezun çalışan sayısı, hem de yeni teknolojilerde tüm dünyaya satılabilir teknolojik katma değerli ürün çıkarma yeteneği artırılıyor. Uygulamayla, Türkiye’nin kalifiye insan kaynağının yükseltilmesine de katkı sağlanıyor.

En iyi uygulamalar arasında

“Netaş-BAU Techno Academy” programı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü tarafından 13-14 Nisan 2017 tarihlerinde Kahramanmaraş’ta düzenlenecek “ArGe Merkezleri İyi Uygulama Örnekleri Zirvesi” kapsamında “Kamu-Üniversite-Sanayi İyi Uygulamaları” kategorisinde sunulacak en iyi uygulamalar arasına da girdi.

Her yıl ortalama 150 stajyere deneyim fırsatı

Netaş, Haziran 2014’te uzun dönem staj programı COOP’u da başlattı. Her yıl 3 dönem olarak yürütülen Netaş “COOP Uzun Dönem Staj Programı” ile öğrencilerin iş hayatına başlamadan önce deneyim sahibi olması sağlanıyor. Program çerçevesinde iş birliği yapılan 15 üniversiteden her yıl ortalama 150 stajyere deneyim sahibi olma imkanı sunuluyor. Programda standart uygulamaların dışına çıkılarak öğrencilere staj dönemi boyunca Netaş ArGe merkezindeki farklı departmanlarda çalışma ve araştırma projeleri de dahil olmak üzere birçok farklı projede deneyim elde etme imkânı sunuluyor. Tam zamanlı olarak staj yapan ve stajını başarıyla tamamlayan öğrencilere, eğitimleri devam ederken yarı zamanlı iş teklifi yapılarak hem şirket içindeki eğitim ve gelişme süreçlerinin devam etmesi, hem de profesyonel ArGe deneyimi sağlanıyor. Bu uygulama, aynı zamanda Netaş’ın üniversitelerle olan iş birliği ve sosyal sorumluluk anlamındaki girişimlerini de destekliyor.

15 üniversiteyle çerçeve sözleşmesi

Netaş, üniversite-sanayi iş birliğini kurumsallaştırmak amacıyla bugüne kadar 15 üniversiteyle çerçeve sözleşmesi imzaladı. Ayrıca, yürüttüğü projelerde akademisyenlerin bilgi ve araştırmalarından faydalanan Netaş, bugüne kadar 22 danışmanlık aldı ve 6 üniversiteyle 8 San-Tez projesi gerçekleştirdi. Diğer yandan Netaş araştırmacıları, üniversitelerden gelen talepler doğrultusunda derslere girerek sanayi tecrübelerini öğrencilere aktarıyor. Boğaziçi, Sabancı ve İstanbul Ticaret Üniversiteleri’nin danışma kurullarında yer alan Netaş, üniversitelerde düzenlenen çalıştay, seminer ve kariyer günleri gibi aktivitelere de destek oluyor.

Teknoloji Makaleleri