Cumartesi, Nisan 20, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Bir Bulut devre dışı kaldığında Veri Kurtarma planınız nedir?

commvault globaltechmagazineBir Bulut devre dışı kaldığında Veri Kurtarma planınız nedir?

28 Şubat’ta, ABD Doğu Standart Saati’ne göre öğleden hemen sonra, ABD-Doğu-1 bölgesindeki Amazon Simple Storage Service (S3) bulut depolama sistemleri, “hata oranlarının artması” nedeniyle ülke genelindeki büyük web siteleri ve servislerine olan bağlantıların etkilendiği bir durumla karşı karşıya kaldı.

Bu, BT departmanlarının, “Web sitemiz çöktü, e-ticaret kapalı. Bu durumdan başka neler etkilendi? Buna ilişkin neyi ne zaman yapacaksınız?’ gibi şikayetler almaktan korktuğu kamuya açık bir bulut sorunuydu.

Etkileri yaygındı. Devlet, teknoloji, satış, pazarlama, akademik ve e-ticaret siteleri ya çökmüş ya da çalışmaları çok yavaşlamıştı. Şirketler para kaybettiler, insanlar da üzgündü.

Bazı müşteriler anlayış gösterirken, bazıları da işlerini oradan çekme tehdidinde bulundular. Birçoğu memnuniyetsizliğini sosyal medyada kamuyla paylaştı. Şirketler, istemedikleri bir şekilde medyada yer aldılar.

Bugünün en önemli dersleri: verilerinizin nerede bulunduğunu ve işletmeniz için veriyi ne kadar hızlı kurtarabileceğinizi bilin.

Bill Whol “Bulutun her boyuttan müşteri ve şirket için önemli bir destek olmaya devam edeceğini hissediyorum. Bugün hiçbir şey buluta taşınan verilerin attığı adımları değiştirmeyecektir, ancak bugünkü bulut öyküsündeki umut ışığı; şirketlerin, verilerinin nerede olduğunu, ona kimin erişebildiğini, nasıl taşınacağını, nasıl yedek alınacağını ve sorun olduğunda onları nasıl kurtaracaklarını öğrenmelerine yardımcı olan bütünsel bir stratejiye ihtiyaç duymalarıdır. Bu, şirketlerin verileri her neredeyse onları koruma ve kullanmada ve problemler oluştuğunda onları kurtarmaya yardım eden Commvault’un bütün bulutlara ve her altyapıya uygun olmasının nedenidir” dedi.

Bulut Verilerini Kurtarma Dersi #1: Verileri Bölgelere Göre İdare Etme

Tüm verilerinizi herkese açık bir buluta yerleştiriyorsunuz bu tamam, ancak verilerin bölgelerde nerede bulunduğuna dair bir bakış açısına ihtiyacınız var. Bir bölgede bir kesinti varsa, veri yönetimi platformunuz size birden fazla bölgedeki verilerin net bir görünümünü sağlamalıdır.

Verileriniz Doğu’da bulunuyorsa, Batı’da veya başka bir kıtadaki bir bölgede komple bir veri yedeklemeniz olduğundan emin olun. Bir kesinti olursa, diğer bölgeden hemen kurtarma yapabilir ve hizmet kesintisi sırasında işinizi sürdürebilirsiniz.

Buradaki önemli unsur yedeklemedir. Buluttaki kritik veri ve servislerin buluttan/buluta veya bulutta yedeklenmelerinin programlandığından emin olunmalıdır, böylece verileriniz her zaman kullanıma hazır olurlar. Otomatik yedeklemeler – bu yedeklerin doğrulanma özelliği – yaşamınızdaki stresi biraz daha azaltır.

Bulut Verilerini Kurtarma Dersi #2: Verilerinizin Nerede Bulunduğunu Bilin

Ne yazık ki bugün pek çok şirket, verilerinin Amazon S3 ABD-Doğu-1 bölgesinde bulunduğunu yeni öğrendi. Gerçekten, tüm verilerinizin hazır bulundukları yerin normal olarak parmaklarınızın ucunda bulunması gerekir.

Verileri herkese açık bir buluta taşıdığınızda, verilerin tüm bölgelerde korunduğunu zannetmeyin. Veri depolama alanınızı etkin bir şekilde yönetin, bu şekilde şirketinizin en hayati varlığı olan verilerin bulunduğu yeri bilin.

Bir kesintiden hangi verilerin etkilendiğini hızlı bir şekilde gösteren bir kontrol paneline ihtiyacınız var, bu sizin hızlı bir rapor hazırlamanıza ve CIO sizi aramadan önce gerekli cevaplara sahip olmanıza izin verecektir. Yani Doğu tarafı çökerse, bunu bilirsiniz ve Batı’da kurtarma yapmak için çalışırsınız.

Veri yedekleme veya bulut kurtarma için nokta çözümler, size veri alanının geniş bir resmini sunmaz – ve gerçeğin birden fazla versiyonuna sahip olursunuz. Artı, çok noktalı çözümlere bakmak ve hangi verilerin etkilendiği hakkında bir rapor hazırlamak için çalışan yeterli BT personel sayısına gerçekten sahip misiniz?

Bulut Verilerini Kurtarma Dersi #3: Veri Kurtarma İçin bir B Planınız Olsun

Umarım ana bölge dışında verilerinizin bir kopyasını tutuyorsunuzdur. Belki de kendi mekânınızda kopyalar alıyor ve bunları buluta taşıyorsunuz ya da tersi. Ne olursa olsun, artık hizmetlerinizi başka bir yere online olarak taşıma konusunu incelemek zorundasınız. Böyle bir özelliğe zaten sahip misiniz?

Tüm verileriniz Amazon AMI formatında ve kurum içi altyapınız Microsoft Hyper-V veya VMware ise ne olacak? Bu sorunu nasıl çözebilir ve verileri kullanılabilir hale getirebilirsiniz?

Verileri lokasyonlar ve platformlar arasında taşımak için taşınabilirliğe ihtiyacınız var – doğal bulut araçlarının bugün sunabileceklerinin ötesinde bir esnekliğe de.

Eğer bir kaynak kullanıma hazır değilse, kurtarma işlemini yerinizde, yerinizin dışında ve farklı hypervisor platformları arasında yapabiliyor olmanız gerekir. Eğer ABD-Doğu-1 kullanılamıyorsa, bu verileri yerel olarak veya AWS US-West, Microsoft Azure, Oracle Cloud veya diğerlerine geri yüklemek için esnekliğe ihtiyacınız var.

Bulut Verilerini Kurtarma Dersi #4: Bugün bir Veri Stratejisi Geliştirin

Birçok BT ekibi, buluttan tesis içine ve buluttan buluta işlemleri içeren veri stratejileri üzerinde çalışmaktadır.

Commvault, dünyanın çeşitli yerlerindeki müşterilerle bulut veri yönetimi hakkında görüşüyor. Bir kesinti, bir veri yönetimi stratejisi hakkında ciddi olabilmek açısından herkes için bir uyarıdır.

Teknoloji Makaleleri