Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

AWS Greengrass, IoT cihazlarının karmaşıklığını ortadan kaldırıyor

AWS Greengrass  globaltechmagazineAmazon Web Services, AWS Greengrass yazılımının tüm müşterilerin kullanımına açıldığını duyurdu.

AWS Greengrass ile cihazlar AWS Cloud’ın veri işleme, analiz ve depolama gücünden yararlanabilecekler. Aralarında BSquare, Intel, Lenovo, Qualcomm Technologies, Raspberry Pi, Samsung, Technicolor ve Wistron’un da bulunduğu birçok AWS iş ortağı, cihazların AWS Greengrass yüklü olarak gelmesi için AWS Greengrass’ı platformlarına entegre ediyorlar.

IoT cihazlarının yaygınlaşması ile işletmeler veri merkezlerinde yer almayan; fabrika, petrol kuyusu, tarım alanı, hastane, otomobil gibi yerlerde bulunan altyapıları giderek daha iyi yönetebiliyor. Bu cihazlar genellikle sınırlı işlem gücü ve hafızaya sahip olduklarından, birçoğu işleme, analiz ve depolama için AWS ve buluttan destek alıyor. Ancak buluta başvurmayı imkansız hale getiren bekleme süreleri veya kesintili bağlantı nedeniyle, sadece buluta güvenmenin uygun olmadığı durumlar oluşabiliyor. Böyle durumlarda, IoT cihazlarının bazı görevleri yerel olarak yürütebilmesi gerekiyor. IoT cihazlarda yazılım işlevselliğini programlamak ve güncellemek zorlu ve karmaşık. Oldukça az sayıda geliştirici bu gömülü sistemleri güncelleştirmek için gereken uzmanlığa sahip. Hatta çok daha azı bütün bunları istenmeyen kesinti süresine yol açmadan yapabiliyor.

AWS Greengrass müşterilerin IoT cihazlarının programlanması ve güncellenmesindeki karmaşıklığı ortadan kaldırıyor. Geliştiriciler, AWS Management Console’dan AWS Lambda işlevlerini doğrudan bağlı cihazlara ekleyebiliyor ve cihazlar kodu yerel olarak çalıştırabiliyor, olaylara yanıt verebiliyor ve gerçek zamanlı olarak hemen eyleme geçebiliyor. AWS Greengrass ayrıca, cihazların bulutla tekrar bağlantı kurmadan diğer cihazlara mesaj gönderebilmesini sağlayan AWS IoT mesajlaşma ve senkronizasyon işlevlerini de içeriyor. AWS Greengrass cihazların doğru zamanda buluta güvenmelerini, görevleri doğru zamanda kendi başlarına yerine getirmelerini ve birbirleriyle doğru zamanda iletişim kurmalarını sağlarken, tüm bunları müşterilere tek, kesintisiz bir ortamda sunuyor.

AWS IoT Başkan Yardımcısı Dirk Didascalou, “Dünyanın en büyük IoT uygulamalarının birçoğu AWS üzerinde çalışıyor ve enerji, madencilik, medya ve eğlence gibi farklı sektörlerden müşteriler bize, AWS’nin sektör lideri bulut yeteneklerini genişletip genişletemeyeceğimizi soruyordu” dedi ve şöyle devam etti: “AWS Greengrass, bağlı cihazlara AWS Lambda ve AWS IoT özelliklerini ekleyerek ürettikleri veri üzerinde yerel olarak aksiyon alma yeteneği sağlıyor ve aynı zamanda yönetim, analiz ve depolama için AWS Cloud kullanıyor ve bütün bunlar tek, bilindik AWS programlama modeli kullanılarak yapılıyor.”

Teknoloji Makaleleri