Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Şirketler dijital yetenek mıknatısı haline gelebilir

dijital globaltechmagazineAmazon CTO’su Werner Vogels’e göre; şirketler dijital işlerini şekillendirmede en iyi yetenekleri kendilerine çekmek için hazırlık yapmalı.

Dijital iş modellerinde artış, işe alım ve yetenek seçiminde büyük zorluk oluşturuyor ve işletmelerin bugün ihtiyaç duydukları türde beceriler piyasada az bulunuyor. Sadece dikkatle planlanan ve yürütülen bir İK stratejisi, bir şirketin dijital dönüşümünü gerçekleştirmesine ve kendi uzun vadeli hedeflerini gerçekleştirebileceği şekilde gelişmesine olanak tanır.

Dijitalleşme gerçek zamanlı olarak daha hızlı iletişim kurmak, daha verimli çalışmak ve daha yaratıcı olmak için şirketlere sınırsız olanaklar sunuyor. Ancak çığır açan dijital iş modelleri öncülere ihtiyaç duyar; Yaratıcılar, ileri görüşlü düşünürler, denenmiş yolu terk etmekten ve işlerine sahip çıkmaktan çekinmeyen, müşteri isteklerini hızla evrimleşen harika ürünlere, hizmetlere ve çözümlere nasıl dönüştüreceğini bilen mucitler. Şirketin dijital dönüşümünü önemli ölçüde hızlandırabilecek doğru yeteneği ekibe katmak elzem. Ayrıca, eğer günlük kurumsal faaliyetleriniz canlı, esnek ve sosyal medya bazlı bir ortam olmada bu yeteneklerin beklentilerini karşılamıyorsa, dijital yerliler sırtlarınızı size dönüp başka yerlere gidebilir.

Makine öğrenimi yapan bilim insanları, veri analitiği uzmanları, IT güvenlik uzmanları veya geliştiricileri bulmak zaten zor ve müşterilerin dijitale olan talepleri arttıkça önümüzdeki birkaç yıl içinde bu bilgiye olan talep de önemli ölçüde artacak. Dijital çağda yetenek seçimi ve işe alım da dolayısıyla geçmişe göre daha stratejik bir şekilde ele alınması gereken alanlardır. Peki şirketinizi dijital yetenekler için cazip bir işveren olarak nasıl konumlandırırsınız?

Şirketi yeni bir başlangıç ​​için hazırlama

Bunun bir yolu, önceleri dijital düşüncenin düşmanı olan katı yapıları ortadan kaldırmak. Dijitalleşme, eskiden sınırları keskin çizgilerle belirlenmiş alanları derhal birleştirmeyi gerektirir. Sanayi şirketlerini ele alalım. Geçmişte satış departmanları spesifikasyonları müşteri isteklerine göre belirlerdi ve bunlar daha sonra adım adım üretim sürecine aktarılırdı. Bu günlerde her şeyin neredeyse aynı anda gerçekleşmesi bekleniyor. Önceleri IT departmanları için en önemli öncelikler veri merkezlerinin donatımı, yazılım satın alma ve özel yazılım geliştirmekti. Artık şirketler sunucu kapasitesini ve yazılımlarını buluttan alıyor. Bu değişiklikler piyasada yetenek ararken dikkate alınmalı. Örneğin, Düsseldorf merkezli moda perakendecisi Peek&Cloppenburg’da operasyon, geliştirme ve IT alanları birbirleriyle giderek daha fazla işbirliği yapmakta. Çünkü izole edilmiş departmanların ve katı hiyerarşilerin şirketin yenilikçi gücünü ve hızını yavaşlattığını fark ettiler. Çalışanların karar verme konusunda giderek daha fazla yetkiye sahip olmalarının nedeni de budur. P&C’nin dijital dönüşümü, uzman departmanların müşteri temas noktalarını güçlendiren süreçleri analiz etmelerine ve dijitalleştirmelerine yardımcı olan kadrolu bir danışmanlık ekibi tarafından desteklenmekte.

Yaratma özgürlüğü tanıyın

Şirketinizi dijital yetenek için çekici kılmanın bir başka yolu da onlara olabildiğince yaratıcılık özgürlüğü vermek. Münih merkezli bir çevrimiçi otomobil, motosiklet ve ticari araç marketi olan AutoScout24 dijital kökenli bir şirkett. AutoScout24 karar alma süreçlerinin daha hızlı olması gerektiğini kabul ederek, müşterileriyle yakın çalışan personelini güçlendirmeye başladı. Şirket, pazar segmentleri için kâr ve zarar sorumluluğu taşıyan küçük ve çevik, çapraz fonksiyonel ekipler oluşturdu. Bu önlemler iş birimleri arasındaki bağımlılıkları ortadan kaldırdı, öz sorumluluğu artırdı, iletişim süreçlerini kolaylaştırdı ve örgütsel uyumu geliştirdi.

En yetenekli çalışanlarınızı belirleyin ve onlara ihtiyaç duydukları şeyleri verin

Halihazırda sahip olduğunuz çalışanları teşvik etmek, onlarla kaynaklar sağlamak ve onlara karar yetisi vermek önemli. Çalışanlar fikirlerini gerçekleştirebilmeli ve onlardan sorumlu olmalı. Düzenli gelişim fırsatları sunmak, çalışanlarınızdan en iyi şekilde yararlanmanıza da yardımcı olabilir. Çoğu durumda, dijital öncesi çağda olduğu gibi genel bir eğitim katalogundan bir kurs seçmeyeceksiniz. Gelişim her birey için özelleştirilmelidir. Bu bir kurs, bir projeye liderlik etme fırsatı veya şirketin başka bir bölümünde çalıştırılarak yeni bilgiler kazandırma olabilir.

Bazı şirketler dijital dünyada bir arada düşünülmesi gereken her şeyi birbirine bağlamak için Dijitalden Sorumlu Baş Yönetici (CDO) gibi, birçok iş birimini kapsayan pozisyonlar yarattı. Böyle bir pozisyonun sorumlulukları gelecekteki büyüme alanlarını belirlemek, değişim süreçlerine öncülük etmek, şirketleri dijital çağa hazır hale getirmek ve değişen müşteri beklentilerini karşılamak için kaynakları yeni yollarla dağıtmak. Bu pozisyondakiler, yeni teknolojilerin yarattığı fırsatlardan şirketin yararlanabilmesini sağlamak için yeterli dijital bilgiye sahip kişileri bulmalı.

Karma becerilere sahip çalışanlar aranıyor

En iyi dijital yeteneği bulmanın bir başka yolu da farklı becerilere sahip adayları gözden kaçırmamak. Ayrıca, örneğin otomobil tasarlayan bir kişinin, araç üreticisinin muhtemelen paranın çoğunu veri ve hareketlilik hizmetleri ile kazanacağı gelecekte, değer zincirinin hangi halkasında olacağının tartışılması gerekir. Bunun gerekli beceri setini nasıl etkilediği vaka bazında tanımlanmalı ve değerlendirilmeli.

Burada iki şey önemlidir: Birincisi müşteri odaklı olmak isteyen, müşterilerin istediğini gerçekten anlamak için geleneksel (iç) müşteri ve kurumsal IT sınırlarını aşabilecek, yetenekli bireylere ihtiyacınız var. Bazı durumlarda çalışanlarınızı bir süreliğine müşteriye bağlı hale getirmek bile yararlı olabilir. İkincisi, dijital iş modelleri, şirkete kazandırdıkları uzmanlık ne olursa olsun veriyi gelecekte değer yaratmada önemli bir unsur olarak gören uzmanlar gerektirir.

Maceraya yer açın

Son olarak, kültürünüzün yarattığı etkinin farkında olun. Günümüzün dijital yetenekleri, macera ve onlara anlam ifade eden bir iş arıyor. İş yerinde ne kadar rahat hissedecek olurlarsa, şirketinizin başarısı için çalışmaya daha fazla istekli olurlar. Bu yetenekler ayrıca, kendileriyle aynı şekilde düşünen kişilerle çalışmak isterler. Şirketler, kültürlerinin bu beklentileri karşılayabildiğinden emin olmalıdır. Bir şirket, çalışanlarını etkileyen sorunlarda güçlü bir duruş sergileyerek ve yalnızca kağıt üzerinde değil, her gün çalışanlara yansıyan liderlik ilkelerine sahip olarak da kültür açısından farkını ortaya koyabilir.

Amazon, başarısızlığa açıkça izin verilen; hatta başarısızlığın arzulandığı bir kültürü temsil ediyor. Çünkü tecrübelere göre dönüşümsel yeniliklere giden yol asla düz değildir ve başarısızlık, gelişime açık bir düşüncenin işaretidir. Bu nedenle denemeyi seven, başka yolları seçmeye hazır olan ve çıkmazdan hızlı bir şekilde çıkış yapabilecek kadar enerjik olan adaylara ihtiyaç duyuluyor. Liderlik ilkeleri de bu yolda kritik bir rol oynamakta.

Sonuç olarak, sadece dikkatle planlanan ve yürütülen bir İK stratejisi, bir şirketin dijital dönüşümünü gerçekleştirmesine ve kendi uzun vadeli hedeflerini gerçekleştirebileceği şekilde gelişmesine olanak tanır.

Teknoloji Makaleleri