Cumartesi, Nisan 20, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Qualcomm, 5G NR teknolojisinin yeni evresini sunuyor

qualcomm-globaltechmagazineQualcomm, 3GPP tarafından geliştirilmekte olan küresel 5G Yeni Radyo’nun (NR) yeni evresi için gelişmiş 5G teknolojilerini gösterime sundu.

İlk 5G NR standardının yakın zamanda tamamlanmasının ardından 2019’da başlayacak olan gelişmiş mobil genişbantların hizmete sokulmasının hızlanmasıyla 3GPP 5G NR’nin yeni evresi olan Sürüm 16 ve ötesini tanımlaması beklenen çeşitli teknoloji çalışmalarını onayladı. Qualcomm Technologies’in 7 Şubat’ta, San Diego’da gerçekleşen gösterimleri, Qualcomm’un mobil ekosistemin evrimine ve genişlemesine yardımcı olan 5G NR teknolojilerinin temelini geliştirmedeki liderliğinin devam ettiğini gözler önüne seriyor.  Gösterimlerin bu ayın devamında Barselona’da gerçekleşecek Mobile World Congress’te bulunan Qualcomm standında devam etmesi bekleniyor.

Qualcomm Technologies Inc. Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Mühendis Durga Malladi, konuyla ilgili, “Bu gösterimler, mobil ekosisteme katkıda bulunacak teknolojilere bağlılığımızı kanıtlıyor. Mobile World Congress’te bu gelişmeleri göstereceğimiz ve teknolojilerimizin; yeni sektörlerin, yeni hizmete alım uygulamalarının, iş modellerinin ve ekosistemin yeni katılımcılarının 5G NR’ya erişimlerinin artacağını sergileyeceğimiz için heyecanlıyız” dedi.

Gösterimlerin arasında Qualcomm Technologies 5G NR spektrum paylaşım teknolojisinin canlı hava üzerinden gerçekleşen bir gösterimini sergiledi. 5G spektrum paylaşım teknolojilerinin kullanımı, mobil genişbant performansının daha yüksek seviyelerini lisanslı olmayan ve paylaşım spektrumuna getirmesi ve 5G’yi endüstriyel nesnelerin interneti için özel ağlar gibi hizmete alma uygulamalarının yeni türlerinin geliştirilmesinde önemli rollere sahip olması bekleniyor. Gösterimde temelini Mekânsal Alan Çoklama (SDM) ve Koordine Çok Yönlü (CoMP) konseptlerinin oluşturduğu mekânsal alan yelpaze paylaşımını sergilendi. Mekânsal alan spektrum paylaşımı, lisanslı olmayan ve spektrum paylaşım bantlarında daha sıkı koordinasyon ile daha yüksek ağ kapasitesi ve kullanıcının ürettiği iş hacmini elde etmek için tasarlandı. Gösterim, daha önce duyurusu yapılan Qualcomm Technologies 5G NR spektrum paylaşım prototip sistemini değerlendiriyor. Prototip sistemi aynı zamanda 5G NR operasyonlarının, hem Lisans Destekli Erişim (LAA) hem de 5G MulteFire olarak da bilinen lisanslı bağlayıcısı bulunmayan bağımsız işlemlerin lisanslı olmayan yelpazedeki testlerini desteklemek için tasarlandı.

Qualcomm Technologies aynı zamanda sektörde ilk olan 5G NR üzerinde Endüstriyel Ethernet kullanan kablosuz PROFINET’in sergisini de gerçekleştirdi. Endüstriyel nesnelerin interneti için özel 5G Ağları, 3GPP’nin 5G NR yeni evresi için çok önemli bir faaliyet alanı olarak dikkat çekiyor. Sanayi 4.0’ın ana kavramlarından biri olan kablosuz bir ağ üzerinden Endüstriyel Ethernet çalıştırabilme özelliği yeniden ayarlanabilir fabrikalardaki yükü azaltarak üretkenliği ve verimliliği artırıyor. Gösterimde yüksek beklentili fabrika otomasyon uygulamaları için hatasız komuta ve kontrol çalıştırma özelliği içeren 5G NR ultra güvenilir düşük gecikmeli iletişim (URLLC) milisaniyeden az gecikmelinin yeni kullanım durumlarının ipuçları veriliyor.

Buna ek olarak, Qualcomm Technologies, 5G NR temelli Hücresel Araçtan Her şeye (C-V2X) teknolojisinin otonom sürüş için sahip olduğu önemin altını çizdi. Bunu da teknolojinin araçların niyetleri hakkında iletişim kurmalarında yardımcı olmak için nasıl tasarlandığını sergileyerek yaptı. Böylece gelişmiş yol planlamasının tahmin edilebilirlik seviyesini de destekledi. 5G NR temelli Araçtan Her şeye, var olan Araçtan Her şeye teknolojisinin yüksek üretilen iş ve ultra güvenilir düşük gecikmeli iletişim kapasitelerini geriye dönük uyumluluğun korunarak getirilmesiyle bütünleyici kapasitelerle zenginleştirilmek için tasarlanmış hali. Bu da yüksek üretilen iş sensörü, niyet paylaşımı ve 3 boyutlu HD harita güncellemeleri içeren otonom araçların gelişmiş kullanım durumlarını desteklemek için gerekiyor.

Teknoloji Makaleleri