Cumartesi, Nisan 27, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Huawei ve Ericsson’dan patent lisanslama anlaşması

huawei-globaltechmagazineHuawei ve Ericsson, 3G, 4G ve 5G hücresel teknolojileri özelinde; 3GPP, ITU, IEEE ve IETF standartları gibi çok farklı standart için gerekli patentleri kapsayan, uzun vadeli bir küresel patent lisanslama anlaşması imzaladı.

İki şirket arasında imzalanan anlaşma, şirketlerin ilgili ağ altyapısı ve tüketici cihazları satışlarını kapsarken, her iki tarafa da birbirlerinin patentli ve standartlaştırılmış teknolojilerine küresel erişim imkanı sağlıyor.

Huawei Fikri Mülkiyet Departmanı Başkanı Alan Fan yaptığı değerlendirmede; “Ericsson ile uzun vadeli küresel bir çapraz lisanslama anlaşmasına imza atmaktan mutluluk duyuyoruz. Mobil iletişim için standart temel patentlerin önemli katkı sağlayıcıları olarak, şirketler birbirlerinin fikri mülkiyetinin değerini biliyor. Bu anlaşma da bu amaca yönelik daha güçlü bir patent paylaşım ortamı yaratıyor. Bu imza ayrıca, her iki tarafın da fikri mülkiyete gereken saygının gösterilmesi ve korunması konusundaki kararlılığını ortaya koymaktadır. Teknolojik yenilikleri paylaşma taahhüdümüz, sağlıklı ve sürdürülebilir endüstri gelişimini teşvik edecek, tüketicilere daha iyi ürün ve hizmetler sunulmasına katkı sağlayacaktır” dedi.

Huawei, geçtiğimiz 20 yıl boyunca; hücresel, Wi-Fi ve multimedya kodekleri de dahil olmak üzere ana akım BT standartlarına katkıda bulunmayı sürdürdü. Huawei, 2022 yılında 4.505 başvuru ile Avrupa Patent Ofisi’nin patent başvuru sayısı sıralamasında zirveye yerleşti.

Standart temel patentlerin hem sahibi hem de uygulayıcısı konumunda olan Huawei, lisanslama konusunda dengeli bir yaklaşım benimsediğini açıkladı. Bu anlaşmanın imzalanmasıyla, kilit teknolojilere erişim sağlayan Huawei, yapılan anlaşmayı hem patent sahiplerinin hem de uygulayıcıların çıkarlarına adil bir şekilde hizmet edilmesini sağlayan bir adım olarak değerlendiriyor.

Teknoloji Makaleleri