Cuma, Nisan 26, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Ford ve Alibaba’dan Araba Otomatı

Ford-car-vending-globaltechmagazineDünyanın en köklü otomotiv şirketi Ford ve teknoloji devi Alibaba eşi benzeri görülmemiş bir projeye imza attı.

Çin’in Guangzhou kentine inşa edilen dev araba otomatı, mobil uygulama ile seçtiğiniz arabayı hemen önünüze getiriyor.

Super Test-Drive Center olarak adlandırılan merkez, çok katlı binadaki düzinelerce Ford aracına ev sahipliği yapıyor.

Otomatın prensibi tıpkı bir yiyecek içecek otomatı gibi çalışıyor. Öncelikle kullanıcılar Tmail adı verilen uygulama aracılığıyla istedikleri arabayı seçiyor. Daha sonra otomat çalışıyor ve seçilen arabayı kullanıcıya veriyor. Kullanıcı üç günlük bir test sürüşü sonrasında alma seçeneğine sahip oluyor.

Üstlik bu sistem araç sahibi olmak isteyenler için Alibaba’nın anlaşması sayesinde indirimler ve ek seçenekler de sunuyor.

Aslında otomobillerin mekanik tesislerde depolanması kavramı pek de yeni bir fikir değil. İlk sistem 1905’te ortaya çıkmış. Arabaları böyle bir şekilde depolamak, hırsızlığı ve hasarı neredeyse ortadan kaldırdığı ve çoğu zaman daha az alana daha fazla araç depolamaya imkan sağladığı için büyük avantajlara sahip.

Carvana isimli bir şirket, ABD’de de benzeri bir şekilde otomat işletmeleri inşa ediyor. Super Test-Drive Center, kullanıcılarına araçları almadan önce sınırlı süreyle test imkanı sunduğundan epey ilgi göreceğe benziyor.

Teknoloji Makaleleri