Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Eski sistemler büyük veri ekonomisinde geri kalınmasına sebep oluyor

büyük-veri-globaltechmagazineDağıtık bir ortama geçiş, büyük veri ekonomisinde büyümek isteyen şirketler için kritik önem taşıyor.

Büyük Veri, şirketlerin işleyişini ve rekabet etme şeklini dönüştürüyor. Şirket yöneticilerinin %55’i, çalışma şekillerinin verilerden etkilendiğini belirtiyor. Çok uluslu yazılım geliştiricisi TmaxSoft, verileri yönetmeyi ve işlenebilir hale getirmeyi zorlaştıran eski BT sistemlerinin, birçok şirketin Büyük Veri’den faydalanmasına engel olduğunu dile getiriyor.

Kurumlar Büyük Veri devrimini yakalayarak iş stratejilerini güçlendirmek ve teknolojiyle yeni fırsatlar yakalamak için yarış halindeler. Değişimin bu kadar hızlı olması nedeniyle, veriler artık dünyanın en değerli kaynağı olarak kabul ediliyor. Müşteri davranışlarıyla ilgili bilinen her şeyi değiştiren veriler yepyeni çalışma yolları sunuyor.

Ancak, çoğu kurumun eski BT sistemlerinde bu fırsatlardan en iyi şekilde faydalanmalarını sağlayacak işlem gücü, depolama kapasitesi, uygulamalar ve araçlar bulunmuyor. Bu sistemler farklı veri kaynaklarından veri çekip gerçek zamanlı analiz yapabilme becerisine sahip değil.

TmaxSoft Türkiye Genel Müdürü İlker Saltoğlu, bu zorlukları aşmak için erken önlem almayan kurumların ileride çok daha büyük sorunlarla karşılaşacağını ve bu yeni gelişen ekonomide rekabet etmekte zorlanacağını belirtiyor.

İlker Saltoğlu, “Ana bilgisayarlar (mainframeler) gibi eski sistemler onlarca yıldır kapalı sistemlerde mükemmel çalıştı. Ancak, Büyük Veri gibi teknolojik gelişmeler, şirketleri veri yönetim şekillerini farklı değerlendirmeye itiyor. Büyük Veri’nin sunduğu avantajlardan faydalanmak için farklı kaynaklardan gelen verileri toplamalı ve gerçek zamanlı olarak işlenebilir hale getirmelisiniz. Bu da ana bilgisayarların (mainframelerin) tipik yığın işlemlerinden çok farklı bir durum” dedi.

Ana bilgisayarlar (mainframeler), uygulamalardan donanıma kadar her şeyi kontrol ettiği çok kapalı sistemler.Bu 30 yıl önce çok iyi çalışıyordu çünkü uygulamalar ile donanımlar arasında genellikle bire bir ilişki vardı. Şimdi ise uygulama, uygulama sunucusu ve veri tabanından oluşan üç katmanlı bir teknoloji kullanılıyor. Bileşenler artık birbirine daha entegre ve API’lar da daha hazır bulunabiliyor. Böylece birbirleri arasında veri aktarımı olmayan uygulamaların iletişime geçmemesi sağlanıyor. Ana bilgisayar (mainframe) mimarisi doğası gereği, API destekli bu yeni entegrasyon teknolojilerine ya da Büyük Veri ortamlarına erişimi çok maliyetli ve zorlu hale getiriyor.” diyor:

Eski sistemlere mahkum kalmamak için, kurumlar verilerini değerlendirmelerini sağlayacak araçları düşünmeli ve geçişi kolaylaştırmak için net planlar yapmalı.

Saltoğlu sözlerini şu şekilde sonlandırıyor: “Önceden tek çözüm, PL/I şeklindeki bu uygulamaları Java gibi bir geliştirici diliyle yeniden yazmaktı. Ancak bu süreç çok zorlu, maliyetli ve zaman alan bir süreç olabiliyor. Ayrıca kurum içinde çalışanlarda genellikle bulunmayan beceriler gerektirebiliyor. TmaxSoft OpenFrame, eski sistemler ile Büyük Veri’nin gerektirdiği entegre sistemler arasındaki açığı kapatan çok daha verimli bir çözüm sunuyor. Kurumlar bir rehosting servisi kullanarak mevcut ana bilgisayar (mainframe) varlıklarını hızla ve minimum riskle buluta taşıyabiliyor. Bu da Büyük Veri akınına güvenli, basit ve uygun maliyetli bir geçiş imkanı sunuyor.”

Teknoloji Makaleleri