Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Red Hat, OperatorHub.io topluluk sitesini hizmete sundu

red hat-globaltechmagazineRed Hat işbirliğine girdiği AWS, Google Cloud ve Microsoft ile birlikte OperatorHub.io topluluk sitesini hizmete sundu.

OperatorHub.io, Kubernetes Operatör destek hizmetleri bulmak için kullanılacak bir ortak kayıt merkezi olarak tasarlandı.

Operatörler, bir uygulamanın Kubernetes üzerinde  çalışması için gereken ve bazen rutin ve  sıradan bazen ise karmaşık görevlerin otomatik olarak yapılmasına yardımcı olarak kullanıcılara fayda sunarlar. Bir operatör, Kubernetes CLI kullanarak güncellemeleri, yedeklemeleri ve ölçeklendirmeleri otomatik hale getirir ve yerine uymayan bir şeyler varsa onları da tarayabilir.

Kısacası operatörler, uygulamaların operasyonel düzeyde Kubernetes’e hazır hale gelmesi için çalışırlar. Operatörler, geliştiriciler ve Kubernetes yöneticileri ile bir araya gelerek kaynakların hazır tutulması, ölçeklendirme ve yedekleme/düzenleme gibi hizmetler dahil olmak üzere genel bulut benzeri hizmetlere otomasyon avantajı kazandırıyorlar. Ayrıca hangi altyapıda olursa olsun fark etmeksizin tüm Kubernetes ortamlarındaki hizmetlerin taşınabilir kılınmasını da sağlıyorlar.

Operatör kavramı, üretici topluluklar ve yazılım sağlayıcıların dikkatlerini her geçen gün daha fazla üzerinde toplarken, mevcut operatör sayısının da arttığı gözlemleniyor.  Ancak bugüne kadar, gerek geliştiriciler gerekse Kubernetes yöneticileri tarafında, kalite standartlarını karşılayan operatör bulmakta güçlük çekiliyordu.

OperatorHub.io’nun devreye alınmasıyla, bu güçlük aşılıyor ve ortak kayıt merkezi sayesinde  mevcut operatörlerin burada yayınlanması ve bulunması gibi bir avantaj doğuyor. Bu sayede Kubernetes için operasyonel düzeyde hazır hizmetlerin tamamlanması da kolaylaşıyor.

Teknoloji Makaleleri