Cuma, Nisan 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

NASA Johnson Uzay Merkezi verilerini NetApp ile koruyacak

netapp globaltechmagazineNASA’nın Johnson Uzay Merkezi (JSC), yarım yüzyıldan daha fazla bir süredir insanoğlunun uzay uçuşlarının merkezi konumunda bulunuyor. Merkez; astronotlara, Uluslararası Uzay İstasyonu operasyonlarına, Orion programına ve uzay ile ilgili geliştirmelere ev sahipliği yaparken aynı zamanda tüm insanlığın yararlandığı bilimsel ve teknolojik bilginin artırılmasında da kritik bir rol oynuyor.

Amazon Web Services (AWS) bulut sistemi ile verimliliğini ve esnekliğini güçlendiren merkez, bu sayede elde ettiği özgürlük ile büyük hacimli verilerini uygun maliyette depoluyor. Kritik kararları alırken video, uydu, kamera ve teleskoplardan topladığı dört petabayttan fazla veriden faydalanan NASA; verilerini taşımak, yönetmek ve korumak için daha güvenilir ve verimli bir yöntem sunan NetApp’ı (NASDAQ: NTAP) tercih etti.

Geçen yıl,  NASA’nın Bilgi Kaynakları Müdürlüğü (IRD), maliyetlerini düşürmek amacıyla yedek verilerini depolamak için AWS’nin bulut sistemini kullanmayı hedefleyen kavram kanıtlama (proof of concept) sürecini başlattı. Bunun için mevcut Veritas NetBackup ortamını kullanan IRD, arayüz olarak da iki NetApp AltaVault donanımı kullandı. Sürecin başarılı bir şekilde uygulanması sonucu çözüm artık tamamen hayata geçirildi. Buna ek olarak IRD, bu süreçte aldığı dersleri bir doküman şeklinde diğer merkezler ile de paylaştı.

Konuyla ilgili açıklama yapan NetApp Data Fabric Group Başkan Yardımcısı Phil Brotherton, “ABD federal hükümeti ajansları içerisinde en büyük bulut ayak izine sahip kurumlarından biri olan NASA’nın yedek verilerini bulut ile desteklemesi için oldukça özel şartlar gerekiyor. Kavram kanıtlama süreci ardından NASA; verilerini korumak, bulut ayak izini optimize etmek ve maliyetlerini düşürmek için en iyi seçeneğin AltaVault çözümü olduğuna karar verdi.” dedi.

NetApp AltaVault sayesinde NASA’nın elde ettiği faydalar ise şunlar:

  • Veri koruması – Federal ve NASA regülasyonlarını karşılamak için JSC, bulut sisteminin verilerini her zaman korumasını sağlayacak bir çözüme ihtiyaç duyuyordu. Şifrelemeyi, veriler hem kullanıldığında hem de kullanılmadığında yapabildiği için AltaVault, bu şartı karşıladı.
  • Düşük maliyet, bulut ayak izi optimizasyonu – JSC, kurumsal ağına yük getirmeyecek bir çözüme ihtiyaç duyuyordu. AltaVault, ağ üzerinde JSC’nin ilk etapta beklediğinden daha az etkide bulundu. Ayrıca veri tekilleştirme ve sıkıştırma sayesinde JSC, bulut ayak izini daha fazla optimize ederken maliyetlerini de düşürdü.
  • Mevcut altyapıya kolay entegrasyon – Büyük ve kompleks yedekleme altyapısı nedeniyle JSC, mevcut NetBackup kurulumuna uyumlu bir çözüme ihtiyaç duyuyordu. Nihayetinde JSC personeli dışarıdan yardım almadan ilk üniteyi kurdu.

NetApp son olarak AltaVault bulut entegre depolamanın 4.2 versiyonunu yayınladı. 4.2 versiyonu, ürünün açık platformunu yeni bulut sistemleri ile genişletirken ek yedekleme yazılımlarına ve sanal donanımlar için yeni KVM hipervizöre destek getirdi. Müşteriler artık bulut içerisinde bulunan ofislerini yeni 2TB sanal donanım ile koruyacak. NetBackup kullanan müşteriler için ise AltaVault artık Veritas OST desteği de veriyor. Her yeni sürüm ile birlikte AltaVault, NASA gibi müşterilerine verimli, açık, güvenli ve basit bir bulut yedekleme çözümü sağlamak için yeni fonksiyonlar sunuyor.

Teknoloji Makaleleri