Salı, Mart 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Huawei, bu savaşın kazananı mı olacak yoksa kaybedeni mi?

huawei-globaltechmagazineABD hükümeti, Kanada’nın da fitili ateşlemesiyle beraber teknoloji sektörü gerginliğini sürdürüyor. Ülkeler kendi verilerini korumada daha radikal adımar attıkça; firmalar da bir o kadar siyasileşerek gerginliği alevlendirmeye devam ediyorlar.

Google’ın son iş birlikçisi Huawei, akıllı telefonlardan alınan verinin askeri amaçlarla kullanıldığı öne sürülerek Kanada, ABD ve İngiltere gibi ülkelerden tepki çekerken bir şirket yetkilisi Kanada’da göz altına alındı ve bununla da kalınmadı bu çekişme bir İngiliz diplomatı da mevkinden etti.  19 Mayıs gecesi itibariyle, yeni bir gelişme yaşandı ve ortak açıklamayla Gmail, Play Store gibi yerel Android uygulamalarının yeni nesil Huawei marka akıllı telefonlarda desteklenmeyeceği açıklandı. Elbette meselenin ardında siyasi bir karar var; zira bu kararlar esnasında Donald Trump ABD’de ulusal güvenlik düzeyinde önlemler alacağını belirtti.

Googe’ın Huawei Kararlarını Intel ve Qualcomm da Takip Ediyor

Huawei, Android güncelleme kararları sonrasında, ABD’den 90 günlük bekleme kararı alsa da Huawei boykotuna katılan şirketlere yenisi ekleniyor. Özellikle yongaseti üreticilerinden katılım var; Qualcomm, Intel ve Broadcom. Bu liste genellikle akıllı telefon alanında olsa da Intel markası biraz daha ilginç bir detay, Intel ile Huawei’nin uzun süredir 5G çalışmaları yürüttüğü biliniyordu. Her ne kadar 5G çalışmalarının aksatılmayacağı söylense de; Donald Trump’ın kesesini açtığı ‘ milli güvenlik kararları’ içerisinde telekomünikasyon teknolojileri de var.

21 Mayıs tarihi itibariyle Huawei cephesinden sesler yükselmeye başladı. Huawei kurucusu Ren Zhengfei, ABD’nin kararları 90 gün erteleme kararı ile ilgili konuşurken ‘ bizi hafife alıyorlar’ yorumunu yaptı. Bununla birlikte; Avrupa Birliği Büyükelçisi Zhang Ming ise ABD’nin, dolayısıyla boykota katılacak şirketlerin  de  Huawei’ye karşı attığı adımlar karşısında Çin hükümetinin boş durmayacağını belirtti. ABD’nin Çinli şirketlerin yasal haklarını ihlal edildiğini vurgulayan Zhang “Çin hükümeti de bu durumda boş durmayacaktır. ABD’nin attığı adımlar tamamen siyasidir. Hükümet eliyle Huawei’yi çökertme hedefi taşımaktadır” dedi. Huawei ABD’li şirketlerden geçtiğimiz yıl 11 milyar dolarlık ekipman satın almıştı.

Çin’in Olası Atağı: Ek Vergilendirmeler ve Fiyat Artışları

ABD kararlarının şirketin temel işini etkilemeyeceğini belirten Ren şöyle devam etti: “Şirketimiz ürün ve hizmetlerini sunmaya devam edecektir. ABD şirketlerine Huawei’nin gelişiminde gösterdikleri katkılar ve dürüstlükleri için teşekkür ediyorum. Bildiğim kadarıyla ABD’li şirketler kendi hükümetlerini Huawei’yle anlaşması için ikna etmeye çalışıyor.” Ren bunun yanında Huwei’yi desteklemek için illa Huawei marka akıllı telefon almaya gerek olmadığını, aile mensuplarının uzun yıllardır iPhone kullandığını sözlerine ekledi.

Çin Hükümeti, AB’de Kullanılan Depolama Cihazlarını Koz Olarak Kulanacak

Bu arada Çin’in Avrupa Birliği Büyükelçisi Zhang Ming ise ABD’nin Huawei ile ilgili aldığı kararlara Çin hükümetinin cevap verebileceğini açıkladı. ABD’nin Çinli şirketlerin yasal haklarını ihlal ettiğini vurgulayan Zhang “Çin hükümeti de bu durumda boş durmayacaktır. ABD’nin attığı adımlar tamamen siyasidir. Hükümet eliyle Huawei’yi çökertme hedefi taşımaktadır” dedi. Huawei ABD’li şirketlerden geçtiğimiz yıl 11 milyar dolarlık ürün ve donanım birimi satın almıştı.

Rakamlara Göre ABD’li Firmalar Ağır Kaybedecekler

Google’ın çatı şirketi olan Alphabet, Huawei ile yazılım, donanım ve teknik servis hizmetlerini içeren anlaşmanın kapsamını daralttığını duyurdu.

Alphabet’in aldığı karar gereği bundan sonraki Huawei telefonlarında Google’ın geliştirdiği Android işletim sistemi güncellenemeyecek.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın kısıtlamalarını gevşetmesinin ardından ise henüz Google cephesinden bir açıklama gelmedi.

ABD’deki çip yapımı ve tasarımı birliğinin başında olan John Neuffer ise bakanlıktan bu kararı daha uzun tutmalarını beklediklerini açıkladı.Pazartesi günü yayımlanan bir rapora göre bu kısıtlamalar kapsamında Amerikan şirketleri 56,3 milyar dolar bir kayıba uğrayabilir.

Bununla birlikte Çin ile ABD arasında  74 bin iş tehlikeye girmiş vaziyette.

Teknoloji Makaleleri