Cuma, Nisan 26, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Sorumluluk paylaşımı, CIO ve CFO’ların yakın ortaklığı anlamına geliyor

Nutanix-Wendy-PfeifferWendy M. Pfeiffer
Nutanix CIO

Nutanix CIO’su Wendy M. Pfeiffer, genellikle aralarında gerginlik ve anlaşmazlık olduğu varsayılan CIO’lar ve CFO’ların aslında yakın ilişkileri olduğunu dile getiriyor.

Günümüzün karmaşık kurumsal ekosisteminde CIO’lar ve CFO’lar arasındaki ilişkinin yalnızca bütçe üzerinde anlaşmanın ötesine geçip yakın bir şekilde örtüşmesi gerekiyor. CIO’lar ve CFO’lar kurumu ayakta tutmak için birlikte çalışıp kanun yapıcıların, hissedarların, müşterilerin, iş ortaklarının ve çalışanların taleplerinin karşılanmasını sağlamalı. CIO’lar ve CFO’lar arasındaki gerginlikler artık geride kaldı.

Günlük sorumluluklarınız finans veya teknoloji odaklı olsa da her iki görevdeki kişiler kurumdaki risk ve uyum konularındaki sorumluluğu paylaşıyor. Bu sorumluluk paylaşımı CIO’lar ve CFO’ların birbirlerinin rollerini ve karşılaştıkları zorlukları tamamen anlamasını gerekli kılıyor. Bir CIO finansal süreçler ve talepler konusunda bilgi sahibi olmalıyken dönüşüm odaklı bir CFO da teknoloji konusunda yetkin ve tutkulu olmalı.

Teknoloji giderek çok daha önemli bir hale gelip her kurumun temelini oluşturmaya başlarken, CIO’ların sorumlulukları kuruma maliyet çıkaran bir dizi varlık ve hizmetten ibaret olmanın çok ötesine geçti. Hangi dikey pazarda olursanız olun teknoloji artık şirketlerin temelini oluşturuyor. Teknolojinin kurumumuzun temelini oluşturduğunu kabul edersek ortada büyük bir riskin olduğunu da kabul etmemiz önemli. Bu risk beraberinde uyumluluk ihtiyacını getiriyor. Son on yıl içinde bir dizi yönetmelikle karşılaştık. Bunların tümü kurumlara teknoloji uyumluluğu sorumluluğunu getirdi.

Bu nedenle CIO’ların veri veya siber güvenlik tehditleri gibi riskleri CFO’lara finansal terimlerle açıklaması büyük önem taşıyor. Risk oluşturan sorunların teknik ve operasyonel etkileri ve çözümleri var. Örneğin, yeni altyapı yatırımı yapmak veya açık bulut kullanırken fikri mülkiyetlerin korunmasıyla ilgili endişeleri gidermek gibi problemler teknolojiyi ilgilendiriyor. Ancak bunlar aynı zamanda kurumsal problemler. Bir şirket altyapı yatırımını ertelemeye karar verirse bu durum işlerin sürekliliğini etkileyebilir. Bu da müşteri deneyimini etkiler.

Bunlar yalnızca CIO’nun sorumluluğundaki kararlar gibi görünse de aslında durum öyle değil. Teknoloji gerçekten de kurumun temelini oluşturuyorsa bu sorumluluğu üst düzey yöneticilerin tümünün paylaşması gerekir.

CIO’nun kurumun finansal sistemini son derece iyi bir şekilde kavraması ve riskleri CFO’nun kullanışlı ve uygun bulacağı şekilde hesaplayabilmesi gerekli. Birlikte bu değerlendirmeleri denetleyebilir veya risk alıp yönetim kuruluna veya komiteye sunabilmelisiniz. Bu teknik değil finansal bir konu. İşinizin bir kısmında finansal konularda yeterli yetkinliğe sahip olmak için üst düzey yönetici olmanız da şart değil.

Onursal unvan

Teknoloji geçmişinden gelip sonunda CIO unvanı elde eden birçok kişi var. Kendi deneyimlerime göre bunların arasında yalnızca adı CIO olanlar var. Bu kişilerde bu unvan biraz da onursal kalıyor.

Diğer CIO’lara vefasızlık mı yapıyorum? Hayır. Finansal terimler ve fikirlere hakim olan CIO’larla olmayanlar arasındaki farkı hemen görebilirsiniz.

BT liderleri üst düzey yöneticiler arasında yeni yer almaya başladı. Çoğu CIO, ayrıntılı uyum süreçlerinden yararlandıkları operasyonel bir geçmişten geliyor. Üst düzey yöneticilikte birlikte çalışma yaklaşımı çok önemli. CIO’ların bu yönde becerilerini geliştirmesi gerekiyor. Çünkü üst düzey yönetim aslında yalnızca bir paket bisküvi ile hayatta kalmaya çalıştığınız bir filikaya benziyor. Ancak bu bisküvi paketini sorumlu bir şekilde paylaşabilenler güvenli bir limana ulaşabiliyor. Üst düzey yönetimde yer alanlar şirketi nasıl yöneteceklerini anlamak için çalışıyor ve hepsi otoriteyi paylaşıyor.

Son olarak, CFO ve üst düzey yöneticilerin hepsiyle iyi bir ilişki, CIO’nun CEO ile sahip olduğu ilişkiyi azaltmaz. CEO’nun ikna olması ve katılımı kritik önem taşır. Üst düzey yöneticilerin tümü CEO’nun desteğine ve anlayışına ihtiyaç duyar. En etkili sonuçlar CEO’nun desteği CFO ve CIO arasında paylaşıldığında ortaya çıkar.

Teknoloji Makaleleri