Salı, Mart 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Tech Data, Nextperience Demo Merkezi’ni hayata geçirdi

techdata-iot-nextperience-centerTech Data Türkiye IoT ve analitik teknolojilerinin deneyimlenebileceği Nextperience Demo Merkezi’ni iş ortaklarının ve son kullanıcıların hizmetine sundu. IDC verilerine göre, 2025 yılına kadar dünyada 41,6 milyar IoT bağlantılı cihaz olacağı öngörülürken, Tech Data Türkiye yeni nesil teknolojilerde yatırım yapmak isteyen iş ortaklarının dönüşümüne liderlik edecek.

Tech Data tarafından hayata geçirilen Nextperience Demo Merkezi’nde, IBM, AWS, Cisco, Oracle, Hitachi Vantara, VMware, NetApp, TIBCO, CLOUDERA, Automation Anywhere gibi teknoloji alanında faaliyet gösteren küresel markaların yanı sıra IoT, analitik ve bulut alanlarında çalışan 50’den fazla iş ortağının geliştirdiği donanım, yazılım ve platformlar entegre bir şekilde çalışıyor. Nextperience Demo Merkezi ziyaretçileri, IoT ve analitik teknolojilerini birlikte çalıştırarak mümkün hale getirebilecekleri her şeyi, senaryolar üzerinden izleme imkânına sahip olacak.

Sensör ve sunuculardan bulut teknolojisine, ilişkisel veri tabanı servislerinden, yapay zekâ ile donatılmış iş zekâsı platformuna kadar Tech Data’nın distribütörlüğünü yaptığı tüm çözümlerin entegre bir sistemde çalışma imkânı bulduğu demo merkezi, kurumlara yatırım öncesi uygulamaları deneyimleme şansı sunuyor. Demo merkezinde, salgında sosyal mesafe belirleme, perakende sektöründe verimli alan kullanımı, su kaynaklarının doğru kullanımı ve israfın önlenmesi gibi birçok farklı alanda çözüm uygulamaları gerçekleştirilebiliyor.

“Veri pusulası” ile işletmeler kazanıyor

Tech Data Türkiye Genel Müdürü Behçet Yumrukçallı, yaptığı açıklamada Nextperience Demo Merkezi’nin operasyonel teknolojiler ile iletişim teknolojilerini bir araya getirerek işletmeler için çok önemli fırsatlar da sunduğunu belirtti ve ekledi: “IDC’ye göre Türkiye pazarında ise 2020 yılı itibariyle Türkiye IoT pazar büyüklüğü 1 milyar 169 milyon dolara ulaşmış, veri kavramı günümüzde büyüklüğü, yorumlanması ve işlenişiyle kurumların adeta birer pusulası halini almış durumda. Tech Data Türkiye olarak temsil ettiğimiz üreticiler ve teknolojiler arasında global köprüler kuruyor, iş ortaklarımıza da yeni ve yaratıcı çözümler geliştirebilmeleri için esnek bir ortam sağlıyoruz. Dolayısıyla verinin bu dönüştürücü yolculuğunda dünyanın gittiği yeri yakından takip ediyor, yarının dünyasını bugünden görebiliyoruz.

Uluslararası pazarda yeni müşteriler

İş ortaklarına ve BT karar vericilerine yatırım kararları öncesinde entegre çözümleri deneyimleme imkânı tanıyacak merkez sayesinde birçok iş ortağı Tech Data’dan edinecekleri teknik, satış ya da finansal kabiliyetlerle işlerini büyütebilecek fırsatlara erişebilecekler.

Şirketleri yeni döneme IoT hazırlayacak

Temassız geçiş, sosyal mesafe takibi gibi pandemi koşullarında kritik öneme sahip konularda da çalışan Tech Data ve iş ortaklarının sağladığı sistemler, kurumlarda personelin birbiriyle olan mesafesini ölçmekle kalmıyor, aynı zamanda hangi kişilerin birbirine temas ettiğini de algoritma tabanlı olarak raporlayabiliyor. Cisco Meraki, Amazon Web Services ve IBM Cognos entegrasyonuyla oluşturulan çözüm idari işlerden insan kaynaklarına ve personel takibine kadar çok sayıda süreci dijitalleştiriyor.

Tech Data Türkiye teknik danışmanları ve iş ortağı I4’un ortak çalışmasıyla geliştirilen örnek projede, tüm çalışanlar, üzerlerinde taşıdıkları kredi kartı boyutlarında BLE sensörleri ile bluetooth protokolü üzerinden sinyal gönderiyorlar. Temassız geçiş, mesai başlangıç ve bitiş zamanı bilgilerinin, herhangi bir kart/parmak izi okutma gibi hijyenik olmayan ortamlara temas etmelerine gerek kalmadan alınabilmesi, herhangi bir acil durumda, ilgili kişi ya da birimi kolay bir şekilde durumdan haberdar etmesi gibi pek çok olanak birden fazla çözümün birlikte çalışması ile mümkün oluyor. Olası bir salgının yayılmasının önüne geçilebilmesi amacı ile insan kaynakları için filyasyon raporu ya da bulundukları mahallerdeki ısı haritalarının alınabilmesi, alarmların üretilebilmesi, kişilerin yetkisi olmayan mahallerde bulunma durumunun belirlenmesi ve olası bir acil durumda personel yoklamalarının hızlı bir şekilde yapılabilmesi, toplanma noktasında olmayan personelin nerede olduğu bilgisine ulaşılabilmesi gibi pek çok kritik konunun yönetilmesi sağlanıyor.

2025 yılına kadar 41,6 milyardan fazla IoT cihazı bağlanacak

IDC beklentilerine göre 2025’e kadar 41,6 Milyar bağlı cihazdan ve 79,4 ZB boyutunda veri üretileceği tahmin ediliyor. 2020 yılı itibariyle Türkiye IoT pazarı büyüklüğünün 1 milyar 169 milyon dolar civarında olduğu belirtiliyor.

IoT çözümleri susuzlukla mücadelede önemli rol oynayacak

Su şebekelerinde bulunan suyun büyük bölümünün hat kaçakları ve altyapı soruları nedeniyle kaybedildiğini belirten Tech Data Türkiye Pazarlama ve Yeni Nesil Teknolojiler İş Geliştirme Müdürü Kaan Bayram şunları söylüyor: “Merkezi ve yerel yönetimler ile yapılacak işbirlikleri temelinde hazırlanacak projelerde, IoT yatırım ve planlamada verimliliği ciddi oranda artırma potansiyeline sahip. Atık ya da içme suyu hatlarında kullanılacak yarı dalgıç IoT cihazlarıyla hat üzerinde debinin azaldığı nokta anlık olarak takip edilebilecek ve bu sayede pek çok kaynak kaybının önüne geçilebilecek. Bunun yanı sıra IoT çözümleriyle çipin içerisine adeta bir laboratuvar oluşturarak bir su numunesindeki kirliliği incelemek bile mümkün. Arıtmada önleyici tedbirler açısından PH sensörleri ve bulut tabanlı çözümlerle erken uyarı sistemleri ve atık su faturalandırma bedellerinin doğruluğu uzaktan kontrol edilebiliyor. Aynı zamanda debi ve kaynak suları 7/24 izlenebiliyor ve yer altı kaynak sularının değerlerini anlık ve kesintisiz takip edebiliyoruz.”

Hastalara daha hızlı müdahale edilmesine olanak tanıyacak

Geliştirilen IoT iş modellerinin, özellikle acil müdahaleye ihtiyaç duyan hastaların bulunduğu ve her saniyenin hayati değer taşıdığı sağlık merkezi gibi ortamlarda, hasta destek cihazlarına yönelik takip süreçlerinin otomatize edilmesine de imkan tanıdığına dikkat çeken Bayram “Bir elektro şok cihazının bırakıldığı yerin tespiti ya da şarj doluluğunun kontrolünün manuel yapılması yerine entegre bir sistem tarafından takip edilmesi hem sağlık çalışanlarının iş süreçlerini kolaylaştıracak hem de hastalara daha hızlı müdahale edilmesine olanak tanıyacaktır” dedi.

Teknoloji Makaleleri