Cuma, Nisan 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Western Digital yenilikçi çözümlere odaklanmaya devam ediyor

arkin-balikcioglu-globaltechmagazineDepolama çözümleri alanında değişim yaratan ürünlere odaklanarak tüketicilerin güvenle mobil merkezli bir yaşam sürmelerine destek olan Western Digital, geçtiğimiz ay oyunculara yönelik üç yeni WD_BLACK ürününü tanıtmıştı. Biz de hem bu yenilikçi çözümleri hem de depolama çözümleri alanındaki son gelişmeleri Western Digital Kıdemli Satış Müdürü Arkın Balıkçıoğlu ile konuştuk…

Depolama çözümleri alanında son teknolojik gelişmeler nelerdir?

Western Digital Corporation (WDC), yüksek kaliteli depolama çözümleri sağlayan güvenli, yüksek performanslı veri aktarımı ve veri yazma hızları sunmaya odaklanmıştır. Teknoloji daha akıllı hale geldikçe, ihlallere karşı da daha iyi korunmalıdır. Bunu çok önemsiyoruz ve bu alanda sektöre getirdiğimiz yeniliklerden biri, geliştirmeye devam ettiğimiz ArmorLock yazılım güvenlik sistemi. Buna ek olarak, akıllı kameralar ve yapay zeka desen eşleştirme sistemleri de dahil olmak üzere, 4K kamera alanında gelişmeler yaşandı. Örneğin, güvenlik gözetimi için geliştirilen WD Purple serisiyle birlikte olmak üzere AI teknolojilerini bir süredir kullanıyoruz. Tabii ki, 8K dönemine yavaş yavaş alışmaya başlıyoruz ve bunun veri depolama üzerinde büyük bir etki yaratmasını bekliyoruz. WDC, yarının veri odaklı altyapısını geliştirmek için her zaman yeniliği körüklemeye, geleceğe yönelik teknolojileri ve çözümleri tanıtmaya çalışıyor.

Western Digital olarak oyuncuların ihtiyaçlarını karşılayan yeni çözümlerinizden bahseder misiniz?

Bildiğiniz gibi, yakın zamanda Türkiye’de yeni WD_BLACK portföyümüzü sunduk – SN850, AN1500 ve D50. Bu cihazlar veri depolamada en son teknolojiyi kullanıyorlar ve sunduğumuz bu 3 cihaz, gaming için özel olarak tasarlandı. Örneğin, daha hızlı, daha sorunsuz veri depolama ve kullanım elde etmek için, cihazların tümünde NVMe protokolünü kullandık. Oyun oynarken, büyük bir depolama alanından çok daha fazlasının gerektiğinin farkındayız. Performansın oyunlar için önemli olduğunu biliyoruz, WD_BLACK serimizle her zaman daha büyük, daha iyi, daha hızlı, daha güçlü ve yenilikçi çözümler hedefliyoruz. Bu çözümlerden biri, oyuncunun bir oturumun ortasında oynadığı oyunu askıya aldığı, başka bir oyuna girdiği ve ardından 10 saniyeden kısa bir süre içinde neredeyse sorunsuz bir şekilde oyuna kaldığı yerden devam ettiği “Hızlı Devam” seçeneği.

Veri depolamada dikkate alınması gereken önemli konular nelerdir?

Çok sık karşılaştığımız güvenlik sorunlarının yanı sıra, veri depolama çözümleri sürekli olarak artan karmaşıklıklara uyum sağlamalıdır. Akıllı video, veri altyapısındaki gelişmeler ve 5G ve Nesnelerin İnterneti gibi şeyler için günümüzde veri depolama konusunda beklenen iş yükleri, arka uç ve bulutu geliştirmeye devam etme ihtiyacı da dahil olmak üzere eşi benzeri görülmeyen yüklerdir.

Veri depolamada yapay zekanın rolü ne?

Yapay zeka, veri depolamadaki değişiklikleri yönlendirmekte. Bu Yeni AI iş yüklerini desteklemek için bulut bazı değişimlere uğradı. Bu iş yükleri, kurumsal sınıf sabit disklerin yüksek kapasiteli yeteneklerine bağlı. Veri büyüdükçe ve uygulamalar daha karmaşık ve çeşitli hale geldikçe, veri merkezi verimliliği artırmaya çok fazla ihtiyaç duyuluyor. Yapay zeka araçları, veri merkezlerini daha ekonomik ve uygulanabilir hale getirecek. Aynı zamanda, kaynak ve hizmet sağlama, soğutma ve güç optimizasyonunu geliştirerek ve daha fazla siber tehdit tespit ederek yardımcı olacak.
AI çabalarını desteklemek için veri analizi gelişmeye devam ettikçe ve veri büyümesi hızlandıkça, birçok işletme, veri analizi sürecini geliştirmeye devam etmek için gömülü zeka, özelleştirilmiş AI çipleri ve otomasyondan yararlanıyor.

Veri merkezleri için kurumsal çözümlerinizden bahsedebilir misiniz?

Veri merkezleri için çözüm, ana bilgisayarın verileri etkin bir şekilde organize etmek ve bölgelere yerleştirmek için ortaklaşa çalışmayı gerektiren bölgelere ayrılmış depolama HDD’leri (SMR) ve SSD’ler (ZNS) ile ilgilidir. Birleşik bir yazılım çerçevesi ile, veri depolama kapasitesini artırmak, toplam sahip olma maliyetini düşürmek ve hizmet kalitesini artırmak için veriler, hem SMR HDD’lere hem de ZNS SSD’lere akıllıca yerleştirilebilir. Tüm bu çözümler, yeni nesil bilgi işlem sistemleri için depolama ve sistem mimarisinde devrim niteliğinde. Ultrastar Serimiz, daha büyük ölçekte ve Kurumsal kullanım için optimize edilmiş olmasına rağmen, tüm farklı “renk serilerimiz” gibi, en gelişmiş veri depolama teknolojisini sunmakta.

Teknoloji Makaleleri