Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Uluslararası e-ticaret harcamaları yüzde 30 artış gösterdi

mastercard-globaltechmagazineMastercard’ın hazırladığı ‘İyileşme İçgörüsü’ raporu, 2020 yılında dünya genelinde perakende sektöründe yapılan alışverişlerin sonuçlarını ortaya koydu. 900 milyar doları bulan e-ticaret harcamaları, sektörde dijital dönüşümün hızlandığını gösteriyor.

COVID-19 pandemisi, dünyanın dört bir yanındaki tüketicileri evde kalmaya; market ürünlerinden bahçe malzemelerine kadar birçok ürünü elekronik ticaret yoluyla satın almaya yöneltti. Mastercard’ın hazırladığı ‘İyileşme’ raporuna göre, 2020 yılında dünya genelinde perakende sektöründe yapılan e-ticaret harcaması 900 milyar dolar olarak raporlandı. Başka bir deyişle, 2019 yılında, perakende sektöründe %14’lük bir harcama yapılırken, 2020’de yapılan harcamaların oranı %40 daha fazla oldu.

Yüz yüze gerçekleşen alışverişlerin azaldığı bu dönemde, özellikle mağazalar, restoranlar ve irili ufaklı birçok işletmenin yardımına e-ticaret yetişti. Mastercard’ın hazırladığı ‘İyileşme İçgörüsü: Ticarette E-dönüşüm’ raporuna göre, COVID-19 döneminde gerçekleşen dijital geçişin yaklaşık %20-30’unun kalıcı olması bekleniyor.

Mastercard Baş Ekonomisti ve Mastercard Economics Institute Başkanı Bricklin Dwyer, “Tüketiciler evde kalmak zorundayken, e-ticaret sayesinde paranın dijital yolculuğu hızla devam etti. Dolayısıyla, bu süreçte dijitale öncelik veren ülkeler ve şirketler, en az hasar görenler oldu. Analizimiz, en küçük işletmelerin bile dijitalde kazanç sağladıklarını gösteriyor” dedi.

Dijital dönüşüm coğrafi, ekonomik ve hanehalkı farklılıkları ile evrensel ve tutarlı olmasa da, rapor bazı temel genel eğilimleri özetliyor.

Dijitali erken dönemde benimseyenler karlı çıktı

Kriz öncesinde daha dijital olan ekonomiler (İngiltere ve ABD gibi), yurt içi dijital geçişte, e-ticarette daha az paya sahip olan Arjantin ve Meksika gibi ülkelere göre daha kalıcı görünen daha büyük kazançlar elde etti. Asya Pasifik, Kuzey Amerika ve Avrupa, e-ticaretin benimsendiği en güçlü bölgeler oldu.

Kalıplaşmış tüketim alışkanlıkları dönüştü

E-ticaret içerisinde en küçük paya sahip olan temel perakende sektörlerine tüketiciler uyum sağladı. Süpermarketlerdeki e-ticaret artışının yaklaşık %80’inin kalıcı olacağı tahmin ediliyor.

E-ticaret harcamaları yüzde 30 arttı

Uluslararası e-ticarette hem satış hacmi hem de sipariş verilen ülkelerin sayısında önemli bir artış gerçekleşti. Tüketicilerin, tek tıkla ulaşabildiği sonsuz sayıdaki seçenek sayesinde, uluslararası e-ticarete yönelik tüketici harcamaları 2020 yılının Mart ayından 2021 yılının Şubat ayına kadar yıllık yaklaşık %25-30 oranında arttı. İtalya ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde yaşayanlar, e-ticaret kanallarından ortalama %33 daha fazla alışveriş yapıyor. Bu ülkeleri Rusya ve İngiltere takip ediyor.

Teknoloji Makaleleri