Perşembe, Nisan 18, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

HPE’den endüstrinin ilk Open RAN çözüm katmanı

hpe-globaltechmagazineHewlett Packard Enterprise (HPE), küresel 5G ağlarında ticari Open RAN dağıtımını sağlamak üzere yeni HPE Open RAN Çözüm Katmanını duyurdu. HPE Open RAN Çözüm Katmanı HPE’nin düzenleme ve otomasyon yazılımını, radyo erişim ağlarına özgü altyapı planlarını ve telekomünikasyon için optimize edilmiş altyapıyı içeriyor. HPE hizmet yönetimi ve düzenleme yazılımı telekomünikasyon ağlarını çekirdekten uca destekliyor, riski azaltıyor ve operatörlerin 5G’nin avantajlarından yararlanmasına olanak tanıyor. HPE Open RAN Çözüm Katmanı ayrıca endüstrinin ilk Open RAN (açık radyo erişim ağı) iş yükü için optimize edilmiş sunucusu olan yeni HPE ProLiant DL110 Gen10 Plus sunucusunu içeriyor.

Açık ve birlikte çalışabilir çözüm katmanlarından oluşan bir aile olan HPE Open RAN Çözüm Katmanı, pazardaki en geniş telekomünikasyon portföylerinden birini sunan HPE’nin yeni kurulan İletişim Teknolojisi Grubu (CTG) tarafından hazırlandı. HPE böylece telekomünikasyon şirketlerinin ve kuruluşların devasa 5G fırsatından yararlanmasına yardımcı olmayı hedefliyor. HPE Open RAN Çözüm Katmanı, geçen yıl Mart ayında tanıtılan HPE 5G Çekirdek Katmanının açtığı yol üzerine inşa edildi. Yaygın bir orkestrasyon platformu aracılığıyla bir araya getirilen çözümler, telekomünikasyon şirketlerinin kaynaklarını ve uygulamalarını merkezden uca yaygınlaştırmalarına olanak sağlıyor. Her iki çözüm HPE Open RAN Çözüm Katmanı ile Open RAN yazılımlarını test etmek ve optimize etmek için halihazırda çalışan endüstri liderlerinden oluşan bir iş ortakları ekosistemi tarafından destekleniyor.

Günümüzde küresel iletişim ağları büyük bir dönüşümün içinde. 5G teknolojisi, ağ operatörlerinin yeni nesil sistemlerin önceki nesil ağların üzerine inşa edildiği, tedarik aşamasında bağlayıcılığı olan tek satıcılı sistemlerden uzaklaşmasına olanak sağlamak üzere açık standartlar temel alınarak geliştirildi. 5G standartları,

ağ operatörlerinin çok sayıda tedarikçi tarafından sunulan en iyi donanım ve yazılımları radyo erişim ağına (RAN) eklemesine ve eşleştirmesine izin veriyor. 5G’nin temel aldığı açık teknolojiler, daha fazla rekabet, daha düşük maliyet ve inovasyona dair vaatleri nedeniyle küresel telekomünikasyon şirketleri, endüstri kuruluşları ve hükümetler tarafından yakından takip ediliyor.

Doğuştan bulutla uyumlu olan 5G ağları, sanallaştırılmış ağları çalıştırmak için tasarlanmış endüstri standardı BT donanımları üzerine inşa edildi. Teknolojik gelişim sayesinde bunların beraberinde getirdiği faydalar artık 5G radyo erişim ağlarına da uyarlanabiliyor. HPE, endüstrideki bu büyük değişimi yönlendiren O-RAN Alliance ve Telecom Infra Project’e (TIP) katkıda bulunuyor. HPE Open RAN ​​Çözüm Katmanının piyasaya sürülmesiyle telekomünikasyon şirketleri, Open RAN’ın geniş ölçekte ticari olarak benimsenmesi için hazırlık yapabilecek. Telekomünikasyon sektörüne hizmet verebilecek nitelikte altyapı ve yazılımları tasarlama, düzenleme ve ayarlama konusunda 30 yıldan fazla deneyime sahip olan HPE, bu alandaki uzmanlığını ve tecrübesini önceden entegrasyonu gerçekleştirilmiş ve sağlamlaştırılmış radyo erişim ağları altyapı platformuna taşımış olacak.

Hewlett Packard Enterprise İletişim Teknolojileri Grubu Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Phil Mottram, “HPE, güvenli ve açık çözüm katmanları aracılığıyla inovasyonu uçtan buluta taşıyarak 5G ekonomisi için dönüşümün katalizörü olmayı hedefliyor” diyor. “Open RAN ​​dağıtımlarının benzersiz taleplerini karşılamak amacıyla HPE Open RAN ​​Çözüm Katmanını sıfırdan oluşturmak için müşterilerimizle ve iş ortaklarımızla birlikte çalıştık. Endüstrinin ilk Open RAN ​​iş yükleri için optimize edilmiş sunucusu olan HPE ProLiant DL110 Gen10 Plus, telekomünikasyon şirketlerinin verimli çalışmasına, operasyonel karmaşayı azaltmasına, altyapıyı basitleştirmesine ve radyo erişim ağlarını geleceğe hazır hale getirmesine olanak sağlayacak.”

Open RAN’ın ticari dağıtımını hızlandıracak

HPE Open RAN ​​Çözüm Katmanı, telekomünikasyon şirketlerinin kaynaklarını ihtiyaç duyulan yerlere aktarmalarına olanak sağlayarak artırılmış ağ çevikliği, verimlilik ve esneklik sunuyor. Radyo erişim ağları iş yüklerini desteklemek için en baştan tasarlanan HPE Open RAN ​​Çözüm Katmanı, müşterilere düşük riskle yeni çok tedarikçili teknolojileri destekleme yeteneği kazandırarak, radyo erişim ağları altyapılarını geleceğe hazırlamalarına ve yatırımlarını korumalarını sağlıyor.

Open RAN’ı geniş ölçekte dağıtmanın anahtarı, binlerce uç sitedeki iş yüklerini yönetebilmekten ve düzenleyebilmekten geçiyor. HPE’nin kendini kanıtlamış yönetim ve düzenleme yazılımı, amaca dayalı düzenleme ve yapay zekâ / makine öğrenimi tabanlı otomasyon çözümleri dahil olmak üzere getirdiği önemli yeteneklerle canlı Open RAN ​​örneklerinin dağıtımına hazır. Bu, telekomünikasyon şirketlerinin tüm ağ boyunca binlerce sanal makineyi (VM), yüzlerce farklı sanal ağ işlevini (VNF’ler) ve konteynere alınmış ağ işlevlerini (CNF’ler) yönetmesine olanak tanıyor.

Bir diğer önemli unsur, düşük riskli, önceden doğrulanmış ve telekomünikasyon için optimize edilmiş teknoloji planlarına erişimin sağlanması. Şu anda canlı hizmet veren az sayıdaki Open RAN ​​dağıtımı, binlerce sitede kopyalanmasının önüne geçen ısmarlama yapılandırmalar üzerine inşa edilmiş durumda. HPE Telco Altyapı Taslakları bu zorluğu çözerek riski ve karmaşayı azaltırken, yaygınlaştırmayı hızlandırıyor ve farklı satıcılardan gelen yazılımlara izin veriyor. HPE, müşterilerin sanallaştırılmış RAN’a (vRAN) giden yolu basitleştirmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış doğrulanmış bir referans yapılandırması geliştirmek üzere Intel ile iş birliği yapıyor. Bu birliktelik hem telekomünikasyon şirketleri hem de teknoloji ortakları için pazara sunma süresini ve operasyonel karmaşıklıkları azaltan, sağlam bir donanım, firmware ve yazılımın temelini oluşturuyor.

HPE CTG, açık, çok tedarikçili 5G ağlarının dağıtım riskini azaltmak için canlı bir iş ortakları ekosistemi oluşturma yolunda kararlı adımlarla ilerliyor. HPE Open RAN ​​Çözüm Katmanı, hali hazırda pek çok endüstri liderinin desteklediği HPE 5G Çekirdek Katmanının izinden gidiyor. HPE Open RAN ​​Çözüm Katmanının piyasaya sürülmesiyle HPE, telekomünikasyon şirketlerini, sistem entegratörlerini, ağ ekipmanı sağlayıcılarını ve yazılım üreticilerini açık ve türünün en iyisi çözümler sunmak üzere Open RAN ​​teknolojilerini test etmek, doğrulamak ve entegre etmek için bir araya gelmeye teşvik ediyor.

HPE Open RAN Çözüm Katmanı, telekomünikasyon şirketlerinin talep ettiği vRAN iş yükleri için optimize edilmiş yeni HPE ProLiant DL110 Gen10 Plus sunucuyla piyasaya sürüldü. Sistemin avantajları şöyle:

  • Açık standartlara dayalı mimari – Çok satıcılı yazılım tabanlı RAN çözümlerini destekler
  • Güçlü hesaplama yetenekleri – RAN siteleri için gereken düşük güç tüketimini sağlayan yeni 3. Nesil Intel® Xeon® Ölçeklenebilir işlemcilerle güçlendirildi
  • Operatör sınıfı sağlamlaştırılmış NEBS Seviye 3 ve GR 3108 uyumlu platformlar – Uzak uç noktalar için tasarlandı
  • Azaltılmış güç tüketimi ve ayak izi – Derinliği düşük olan 1U/1P sunucusu, telekomünikasyon şirketlerinin vRAN iş yüklerini desteklemek için optimize edilmiştir ve hücre verici sahalarındaki raflara uyacak şekilde tasarlanmıştır
  • Hızlandırıcı opsiyonları – Paket işleyen, performansa duyarlı vRAN iş yüklerini yönetir
  • Merkezden uca tutarlılık – Silikon root of trust dahil olmak üzere HPE ProLiant’ın kanıtlanmış güvenlik ve yönetilebilirlik deneyimini sunar

HPE ProLiant DL110 Gen10 Plus, HPE’nin HPE Edgeline Converged Edge Sistemlerini de içeren, iletişim hizmeti sağlayıcıları için sunduğu kapsamlı donanım portföyünün en yeni üyesi. Edgeline EL8000 dış koşullara dayanıklı multi-blade sunucu ailesi, büyük ölçekte hızlandırmanın yanı sıra, çeşitli 5G vRAN senaryolarını ve çoklu erişim uç hesaplama (MEC) gibi RAN dışı iş yüklerini de barındırabiliyor. HPE ProLiant DL360, merkezi RAN dağıtımı için de ideal seçenek olarak öne çıkıyor. 

Orange ve HPE’den 5G Core denemeleri

Dünya genelinde kullanıma sunulan HPE 5G Çekirdek Katmanı, 5G’nin tüm potansiyelini ortaya çıkaran açık, buluta özgü, konteynerleştirilmiş bir 5G çekirdek ağ yazılımı katmanından oluşuyor. Söz konusu katman dilimleme ve uçtan uca otomasyon sunarak, telekomünikasyon şirketlerinin mevcut ve gelecekteki ağlarında sunacakları farklılaştırılmış, kaliteli hizmetlere zemin hazırlıyor.

Orange, 5G için açık, çok tedarikçili bir bulut yaklaşımına dönüşme yolculuğunu sürdürüyor. Şirket, bu önemli dönüşüme hazır olduğundan emin olmak için birçok deneme yapıyor. Geçen yıl Fransa’daki laboratuvarlarında HPE ve Casa Systems ile yaptıkları başarılı bir demoyu takiben, şirket şimdi de Fransa, Belçika ve İspanya’daki kampüs denemelerinde Casa Systems yazılımları da dahil olmak üzere tam bir 5G çekirdeğini test etmek için HPE ile birlikte çalışıyor.

Orange Convergent Networks Control Başkan Yardımcısı Emmanuel Bidet, konuyla ilgili olarak şunları söylüyor: “2020’de HPE ile birlikte, çok tedarikçili bir 5G bağımsız ağ zincirinde ilk çağrımızı hayata geçirdik. Şimdi daha da ileri giderek %100 yazılım tabanlı, veri ve yapay zekâ odaklı, tam otomatik 5G çekirdek konseptini test ediyoruz. HPE çekirdek ağlarda ve OSS sistemlerinde uzun bir geçmişi olan, tedarikçilerimizin ihtiyaçlarını iyi anlayan, uygulamadan altyapıya yatay ve dikey entegrasyon deneyimine sahip önemli bir ortak. HPE, her ülkede uçtan uca entegrasyon için çoğaltılabilen bir dizi buluta özgü, standartlarla uyumlu ağ işlevi ve dilim yönetimi otomasyonu sunuyor. İlk sonuçlar gerçekten cesaret verici. HPE ekiplerinin bu başarıdaki güçlü desteğini takdir ediyoruz.”

HPE 5G Çekirdek Katmanı sayesinde telekomünikasyon şirketleri ağ işlevlerini gerektiği gibi değiştirebiliyor. Bu da pazardaki gelişmelere hızla yanıt vermelerini, satıcıya bağımlı kalmamalarını ve 5G standartlarında gelecekteki kilometre taşları için altyapılarını geleceğe hazırlamalarını sağlıyor. Bir saatten kısa bir sürede test edilebilen ve devreye alınabilen sistem, bu yönüyle geleneksel çekirdek çözümlerinden 10 kat daha hızlı. Ayrıca buluta uyumlu tasarımı sayesinde kolay kullanım ve sınırsız ölçeklenebilirlik sunuyor.

HPE CTG’nin kuruluş ilkesine uygun olarak HPE 5G Çekirdek Katmanı, HPE’nin en iyi yazılım ve donanım uzmanlığını HPE GreenLake aracılığıyla entegre bir yazılım ve donanım platformu olarak günümüzün mevcut çözümleriyle birleştiriyor. Telekomünikasyon şirketleri HPE 5G Çekirdek Katmanını HPE Greenlake’in kullandıkça öde esasına göre dağıtarak maliyetleri abone sayısıyla aynı hizaya getirebiliyor. Böylece daha az risk ve çok az ön yatırımla 5G çekirdek ağının dağıtımını sağlayabiliyor. 

HPE – Telekomünikasyon şirketlerinin güvenilir ve kanıtlanmış iş ortağı 

HPE CTG, 160 ülkede 300’den fazla telekomünikasyon müşterisi ve dünya çapında HPE yazılımına bağlı 850 milyon mobil cihazla, telekom sektöründe 30 yılı aşkın deneyime sahip mirasını sürdürüyor. HPE CTG, HPE’nin uçtan buluta hizmet olarak platform stratejisini geliştirmede önemli bir rol oynuyor. Telekomünikasyon ağı üzerinden birden çok bulutta köprü kurarak hem kurumsal hem telekomünikasyon çözümlerini benzersiz bir şekilde bir araya getiriyor. CTG portföyü şunlardan oluşuyor: Açık, bulut için yerel ve esnek çözümler; önceden entegre edilmiş katmanlar ve planlar; otomasyon ve operasyon yazılımı; güvenli, esnek taşıyıcı sınıfı BT altyapısı ve Aruba’nın uçtaki ağ çözümleriyle kurumsal bağlantı. 

Erişebilirlik

HPE ProLiant DL110 Gen10 Plus sunucusu, HPE Open RAN ​​Çözüm Katmanı ile 2021’in ikinci çeyreğinde dünya genelinde satışa sunulacak.

Teknoloji Makaleleri