Salı, Mart 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Mevcut fiber altyapı yatırımları hedeften oldukça uzak

telkoder-globaltechmagazineSerbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’ın geçtiğimiz günlerde katıldığı konferansta yaptığı “bu yılsonuna kadar Türkiye‘deki tüm mahallelerin yüzde 90‘ına fiber İnternet gelecek, 2023‘te ise yüzde 100 fiber İnternete ulaşılacak” açıklamasını değerlendirdi. TELKODER’in uzun yıllardır her haneye fiber internetin ulaştırılması için çalışmalar yürüttüğünü ifade eden TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Halil Nadir Teberci bu hedefe ulaşmayı yıllardır beklediklerini, bu açıklamanın kendilerini heyecanlandırdığını, hedefe ulaşmak için atılması gereken kritik adımlar bulunduğunu ancak Bakan Yardımcısının açıklamasında hangi adımların atılacağının belirtilmediği ifade ediyor. Öte yandan dernek, hedefin her hanenin internete kavuşması olarak benimsenmesi gerektiğini, fiber altyapı yatırımlarının artırılmasının yanı sıra fiber veya kablo ile ulaşılamayan yerler için uydu genişbant internet hizmetinden de yararlanılabileceği görüşünde.

Mevcut altyapı yatırımları hedeften oldukça uzak

BTK’nın yayınladığı Pazar verileri raporuna göre 2020 yılı sonunda Türkiye’de 424.915 km uzunluğunda fiber altyapı bulunuyor. Fiber altyapı uzunluğunun son bir yılda sadece %9 oranında arttığı görülüyor. TELKODER Fiber uzunluklarının önemli bir gösterge olmasına rağmen fiber şebekenin kaç haneye ulaştığı bilgisinin BTK tarafından yayınlanması halinde fiber şebeke yaygınlığının vatandaşlarımız tarafından daha iyi anlaşılacağını belirtiyor. BTK Raporunda 4 Milyon fiber abonenin mevcut olduğu ve Türkiye’de 24 milyon hane bulunduğu dikkate alındığında Türkiye’nin 2 yıl içinde %100 fiber altyapı hedefi için altyapı yatırımının çok önemli miktarda artırılması gerektiğini vurguluyor. Sayın Bakan Yardımcısının belirttiği hedeflere ulaşılabilmesi için Bakanlık ve BTK tarafından önümüzdeki dönemde atılacak somut adımları heyecanla beklediklerini belirtiyor.

Fiber hat konusunda çok yavaş ilerlediğimizi ve hedefe ulaşmaktan uzak olduğumuzu ifade eden TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Halil Nadir Teberci: “Bilim ve teknolojiyle kalkınma tüm ülkelerin ana hedefi olmuş durumda. Bu hedefe ulaşmak içinse internet ve dolayısıyla fiber altyapı kritik bir öneme sahip. Ülkemizde de dijitalleşme ve teknolojiye yatırım yapma isteği benimsenmiş durumda ancak yeterli fiber altyapımız maalesef yok. Fiber altyapımızın 2 yıl içinde %100 tamamlanabilmesi için ciddi çalışmalar yürütülmeli. Sayın Bakan Yardımcısından belirttiği hedeflere ulaşılabilmesi için, fiber yatırımı yapmanın önündeki mevzuat ve uygulamadan kaynaklanan engellerin kaldırılması için hangi adımların atılacağı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı karayolları, demiryolları, köprü ve tünel geçişleri gibi güzergahların fiber işletmecilerinin kullanımına açılması, Yerleşik işletmeciye ve belediyelere ait fiber şebekelerin diğer işletmeciler tarafından kiralanabilmesinin önünün açılması, fiber şebeke yatırımlarına teşvik sağlanması, mevcut altyapıların görülebildiği haritanın tamamlanması gibi pek çok konuda yapılacak ayrıntılı ve somut açıklamaları heyecanla bekliyoruz.” diyor.

Teknoloji Makaleleri