Pazar, Ekim 13, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Allianz, operasyonel verimliliğini Citrix ile güçlendiriyor

allianz-basari-hikayesi-globaltechMerkezi Almanya’nın Münih kentinde bulunan dünyanın en büyük sigorta ve finansal yatırım şirketlerinden birisi olan Allianz, Türkiye’de Citrix’in masaüstü sanallaştırma çözümü ile güvenli uzaktan çalışma ortamı oluşturdu. Citrix iş ortağı Assista Bilişim Teknolojileri’nin hayata geçirdiği proje konusunda Asissta Genel Müdürü Murat Demirel, Citrix Türkiye Ülke Müdürü Serdar Yokuş, Kıdemli Çözüm Mimarı Serdar Göksu, Allianz Türkiye BT Altyapı ve Operasyon Sorumlusu Barış Arslan ve Allianz Türkiye IT Müdürü Cüneyt Yavuz, sorularımızı yanıtladı:

Allianz Sigorta hakkında bize kısaca bilgi verebilir misiniz?

Dünyanın en güçlü sigorta ve finans topluluklarından olan Allianz, 70’ten fazla ülkede 150 bini aşkın çalışanıyla 100 milyonun üzerinde müşterisine hizmet veriyor. Allianz Türkiye; yaklaşık 2.500 çalışanı, 4.000 acentesi, 1.800 banka şube kanalı ve 6.700 anlaşmalı kurumuyla, 5,7 milyon müşterisinin ihtiyaç duyduğu her an onlara “destek olmak” amacıyla çalışıyor.  Allianz Türkiye’nin genel merkezi ‘Allianz Tower’ İstanbul’da, operasyon merkezi ‘Allianz Kampüs’ İzmir’de bulunuyor. Toplumun iyiliği için sürdürülebilir değer yaratmayı hedefleyen Allianz Türkiye, yaşam kalitesini artıran vizyonuyla, müşterilerinin sağlıklarını ve yıllar boyunca oluşturdukları varlıklarını korumak için çalışmalarına devam ediyor.

Dijital dönüşüm yatırımlarında Allianz sektörde öncü bir şirket. Bu iş süreçlerinize nasıl yansıyor?

Yeni nesil sigortacılığın öncüsü olmak için, geleceğin Allianz’ını dijital ve sistemleri otomatize olmuş bir “Allianz 2.0” olarak inşa ediyoruz. Bakış açımız müşteri odaklılık ve uçtan uca dijital bir müşteri deneyimi yaratmak.

Acentelerimizin de dijital kanalları etkin bir şekilde kullanmasıyla dijital kanalların payının her geçen yıl artmasını hedefliyoruz. Çevik iş modellerini uyguladığımız iş süreçlerimizi hızlı ve dinamik olarak yönetiyoruz.

Çalışanlarımızın da tam bir dijital deneyim yaşaması için uzaktan çalışma modeli kapsamında, flexi-summer, soft phone, ekranlarını ve sandalyelerini eve götürebilme gibi konularda destekleyerek esnek bir model ile ilerliyoruz.

Citrix ile gerçekleştirdiğiniz proje hangi ihtiyaçtan ortaya çıktı?

Allianz olarak en önem verdiğimiz değerlerden biri tanesi “müşteri ve çalışan verilerini güvence altına almak”. İşimiz, “riski sigortalamak”, dolayısıyla verilerimizi ve sahip olduğumuz bilgileri riske etmeyen bir çözüm aradık. VDI sisteminin temel amacı veri güvenliğini, iş sürekliliğini sağlamak ve güvence altına almak, bunu yaparken de kolay yönetilebilir bir yapı kurmak istedik.

Çalışanlarımız için, heryerden bağlanabilme esnekliği de kazanmak amacıyla yola çıktığımız bu proje; Pandemi döneminde artan uzaktan bağlantı ihtiyaçları ile ne kadar doğru bir yatırım yaptığımızı da gösterdi.

Özellikle şunu belirtmek isterim ki, VDI sadece Türkiye’de hayata geçen bir proje değil, tüm Allianz ülkelerinde gerçekleştirilen bir proje olarak global vizyonunumuzu da yansıtmakta.

Assista ve şirketinizin Citrix markasındaki uzmanlıklarınız nelerdir?

Assista Bilişim Teknolojileri olarak bu sene 22 yılımızı kutluyoruz. Gerek yurtiçi gerekse yurtdışında binlerce kullanıcımız için projeler ürettik.

Hem sanallaştırma ürünleri hem de güvenlik ürünlerinde uzman ekibimizle proje ve sonrasında profesyonel hizmet sunuyoruz.

Citrix ürün ve çözümleri işimizin merkezinde yer alıyor. Citrix ile iş ortaklığımız köklü bir geçmişe sahip; bankacılık, sigorta sektörü, üretim sektörü, havayolu ulaşımı, üniversiteler, kamu gibi farklı sektörden lider kurumlara projeler ürettik, üretiyoruz.

Hem pandemi öncesi, hem de özellikle pandemi döneminde Citrix çözümlerinin faydalarını çok net olarak yaşadık ki Allianz Türkiye, bunun en başarılı örneklerinden. Pandemi sürecinde tüm Allianz çalışanları güvenli bir şekilde, ofise gelmeden tamamen uzaktan başarıyla bu süreci yürütmekteler.

Citrix teknolojileri size ne gibi avantajlar sağladı?

Günümüzde bütün sistemleri siber güvenlik kriterlerini dikkate alarak dizayn etmek zorundayız. Citrix teknolojileri ile VDI altyapımızda şirket verilerinin gizliliğini sağladık. Çalışanlarımızın laptopunun kaybolması yada çalınması gibi bir durumunda, şirket verilerinin izinsiz kişilerin eline geçmesi gibi bir riski ortadan kaldırdık . Yetkisi olan herkesin heryerden multifaktör ile erişimini sağlarken , şirket verilerinin erişime başlanan fiziksel cihazlara kopyalanamaması için gerekli politakaları da düzenledik. Endpointlerimiz artık daha yönetilebilir ve daha kontrol altında. Patch yönetimi, web security ve daha birçok güvenlik politikasını %100 oranda uygulayabiliyoruz.

Pandemi ile zorunlu hale gelen uzaktan çalışma sürecinde Allianz olarak neler yaptınız?

Mart 2020 tarihinde pandemiden kaynaklı evden çalışma sürecimizin başlaması ile birlikte VDI alt yapımıza donanım ilavesi yaparak yüzde 10’luk ilk kapasite artışımızı gerçekleştirdik. 2021 yılı ilk günleri ile birlikte yine yüzde 25’lik artış sağlayacak donanım yatırımları yaparak evden çalışma sürecinde artan ihtiyaçları karşıladık.

Çağrı merkezi çalışanlarımız için 2 hafta gibi çok kısa bir sürede yeni bir VDI ortamı oluşturuldu. Pandeminin başlamasıyla birlikte, Müşteri Temsilcilerimizin tamamı, ses ve santral uygulamalarını bu ortam üzerinden kullanmaya başladılar. Böylece tüm şirket çalışanlarının güvenle eve geçmesini sağlamış olduk.

Ek olarak Operasyon ekiplerinin kullandıkları VDI platformu için Citrix Fslogix uygulamasını devreye aldık. Bu uygulama ile birlikte operasyon ekiplerimizin bilgisayarlarına bağlanma sürelerini hızlandırdık.

Allianz projesinde Citrix markasını konumlandırmanızın en önemli avantajları nelerdir?

Uygulamaları ve masaüstlerini sanallaştırarak güvenli dijital çalışma ortamları sunmak Citrix’in dünya lideri olduğu bir alan.

Ek olarak, yük dengeleme ve güvenli erişim yazılım ve donanımlarında da lider bir üretici. Yani uçtan uca, bu altyapıları başarıyla kurabileceğimiz bir çözümler yelpazesi var elimizde. Ürünlerin kabiliyetleri kadar, bizim gibi çözüm şirketlerinin uzun yılların sonucu olan bilgi birikimi, profesyonel teknik ekipleriyle hayata geçirdiği örnek projeler de markanın en önemli avantajları, tabii ki Allianz Türkiye ekibinin yeni nesil çözümlere olan hakimiyeti ve teknik kabiliyetleri, projeden alınan verimi doğal olarak artırmakta.

Citrix ile güçlendirilen altyapı operasyonel iş yükünüzü azalttı mı?

Bunu çok basit bir örnek ile anlatmak isterim, VDI ortamımız ile artık işe girişte yeni çalışanlarımıza bilgisayar hazırlama süremiz 1’dk gibi bir zaman dilimi içinde yapılabilmekte. En çok karşılaşılan sorunlardan biri olan işletim sistemi arızası gibi bir durumda da yine dakikalar içerisinde hazırlanıp teslim edilen yeni bilgisayarlarda masaüstü ve belgelerim dosyaları otomatik olarak gelmekte. Bu ve bunun gibi benzer yetenekler sayesinde operasyonel yükümüz ölçülebilir şekilde azaldı.

Son kullanıcı tarafında destek veren ekiplerin %40 oranında küçülmesi sağlandı, aynı zamanda çalışan memnuniyetinde de artış sağlandı. Böylece maliyet avantajı ve verimlilik artışı bir arada gerçekleşti.

Bundan sonraki aşamalarda ne gibi yatırımlar yapmayı planlıyorsunuz?

Mevcutta kısıtlı kapasitede aktif-pasif mimaride çalışan bir Felaket Kurtarma Merkezi VDI altyapımız var.

Citrix’in desteğinden ve müşteri odaklı yaklaşımdan memnun kaldığımız için aynı mimariyi genişletmeye karar verdik.

Yeni projemizle Aktif-Aktif çalışan bir mimari ile hayata geçireceğimiz FKM’de bulunan sistemlerimizin sürekli kullanılmasını ve atıl kalmamasını sağlayacağız. Felaket anında herhangi bir Veri Merkezinden  %85 kapasite ile çalışanlarımızın erişebileceği bir yapıyı da devreye alacağız.

En önemli özelliklerden biri olarak, kullanıcılarımızın tüm dokümanlarının bir kopyasının, anlık bir şekilde Felaket Kurtarma Merkezine gönderilmesi ile kendimizi güvende hissediyor hem de manuel bir işlem yapmak zorunda kalmıyoruz.

Assista Bilişim Teknolojileri A.Ş. olarak projelendirme adımlarınız nasıl gerçekleşti?

Projenin tüm adımlarını, Allianz ve Assista ekipleri birlikte planlıyoruz ve bu projelendirme çalışmasında benimsediğimiz en önemli motto, çalışanların her yerden güvenli erişimini sağlamaktı. Güvenli erişimin yanında 7×24 yedeklilik esasına dayalı çalışma modeli ise başarının temelini oluşturuyor.

Allianz IT ekibi ile beraber başarının ilk adimi olan güvenli erişim ortamını Zero-Trust modeline uygun olarak Citrix Netscaler ile beraber sağladık. Citrix CVAD yazılımı ile beraber tek bir konsol üzerinden sanal platformumuzu yönetirken, Citrix WEM ile birlikte çalışanların CPU/RAM/IO değerlerini optimize ederken kaynak verimliliği sağladık. Citrix App Layer ile Uygulama ve Masaüstü katmanlarını birbirinden ayırarak verimlilik sağladık.

Citrix tarafında Assista nın tercih edilmesinde en önemli faktörler nelerdir?

Assista’yı tercih ederken yetkinlik seviyesini diğer tedarikçilerle kıyaslamak adına gerçek bir problem için çözüm talep ettik. Aynı gün içinde çözümü sağlayarak Citrix tarafındaki uzmanlıklarını bizlere gösterdiler.

Ürün ile ilgili destek aldığımız dönem boyunca bilgi birikimlerinden hep yararlandık, proaktif yaklaşımları sayesinde VDI servisimiz için %99.9 erişilebilirlik seviyesine ulaştık.

Su an felaket kurtarma tarafındaki doğru mimari için kendilerinin bilgi birikiminden yararlanıyoruz. Müşteri olarak anlaşılmak ve hızlı dönüş alabilmek, ihtiyaç duyduğumuz her zaman ulaşabiliyor olmak bizlerin Assista ile çalışması için en önemli faktörler.

Aslında resmin bütününe baktığımızda Citrix tüm ürünlerini uyumlu ve bütünleşik bir şekilde devreye aldık.

Citrix teknolojileri ne gibi maliyet avantajları sağladı?

Operasyonel fayda ve yüksek verimlilik ve güvenlik olarak 3 temel başlıkta özetlemek isterim:

Öncelikle sistem, altyapı ve erişim katmanlarında yüksek güvenliği ve sürekli erişilebilirliği merkezi yöneterek, operasyonel bir çeviklik ve fayda sağladı.

Diğer taraftan, gerek ofis gerekse ofis dışından kesintisiz ve yüksek performanslı erişim sayesinde, Allianz’ın kendi müşterilerinin işlemlerini en hızlı şekilde gerçekleştirerek yüksek verimlilik sağladı.

 

Dijital Doğanlar yani Y ve Z kuşağı artık diledikleri yerden, diledikleri zamanlarda çalışmak istiyor. İş e yaklaşımları da bir önceki kuşaktan çok farklı. İşin; kendilerini ifade ettikleri bir platform; iş alanının ise üretkenliklerini destekleyen bir çalışma alanı olmasını istiyor. Pandemi; bu sürecin başlamasında sadece tetikleyici bir rol oynadı. Uzaktan çalışma artık kalıcı hale geldi.

Önümüzdeki yıllarda da, uzaktan çalışmanın öncülük ettiği dijital dönüşüm devam edecek. Citrix’te, dijital çalışma alanları, 30 yıldır en önemli geliştirme alanlarından biri ve hep odağımızda olacak.

Geleceğin çalışma teknolojisi; çalışanların üretkenliğini arttırmak için gereksinim duyduğu uygulamaları, verileri ve hizmetleri birleştirmeli. Herhangi bir zaman, herhangi bir yer, herhangi bir cihaz veya platformdan erişimlerine imkan sağlamalı.  Citrix olarak biz; müşterilerimize; çalışan deneyimine odaklı çözümler sunuyoruz.  Bir taraftan  çalışanın kendi potansiyelini keşfetmesini  desteklerken; diğer taraftan bunu güvenli ve bütünleşik bir Dijital Çalışma Alanı teknolojisi ile sağlıyoruz.

Sektöründe lider bir kuruluş olan Allianz;  Citrix’in en yetkin çözüm ortaklarından Asista ile birlikte,  geleceğin altyapısını bugünden başarılı bir şekilde hayata geçirdi. Hayırlı olmasını diliyorum.

Teknoloji Makaleleri