Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

AWS’den operasyonları kolaylaştıracak akıllı mağaza stratejileri

amazon-web-services-globaltechmagazinePerakende sektörü, tüketici davranışlarındaki ani değişimler, ürün çeşitlerindeki büyük değişiklikler ve online sipariş oranlarındaki yüksek artış ile uğraşırken, yenilikçi perakendeciler pazarda yaşanan bu değişimlere, son derece odaklı ve teknoloji temelli müşteri deneyimleri oluşturacak girişimler yaparak yanıt veriyor.

Perakendecilerin otomasyonu artırmak, verimlilik kazanmak ve maliyetleri azaltmak için mağazaların idari operasyonlarına da odaklanmaları gerekiyor çünkü bu unsurlar, müşteriye dönük işlevlerin başarısı ve işletmenin finansal sağlığı için kritik öneme sahip. Perakendeciler, çalışanlarını ve işletmelerinin iç süreçlerini görmezden gelirse, müşteri deneyimine yönelik teknolojilere yapılan yatırımlar, istenen olumlu etkileri sağlamayabilir.

Yanlış anlaşılmasın, burada amaç perakendecilerin, müşteri deneyimi yerine operasyonel verimliliğe odaklanması gerektiğini savunmak değil. Onun yerine, işletme operasyonlarını ve müşteri odaklı girişimleri birbirleriyle uyumlu hale getirerek farklılaştırılmış ve teknolojinin etkin olduğu mağaza içi stratejiler geliştirilmesini önermek.

Amazon Web Services (AWS) Global Bakkal, Zincir İlaç ve Market Perakende Başkanı Scott Langdoc, perakendecilerin, günümüzün rekabetçi perakende pazarında bir avantaja sahip olmaları için, verimliliklerini artırmalarına ve finansal durumlarını iyileştirmelerine yardımcı olacak akıllı mağaza stratejileri sunuyor.

Fizikseli ve Dijitali Birleştirin

Çok kanaldan satış yapan perakendeciler için online siparişlerinin tedariğini fiziksel mağazalarından sağlamak genellikle en etkili ve uygun maliyetli yöntem olmaya devam ediyor. Bazı perakendeciler, online siparişlerin yüzde 90’a kadarını fiziksel mağazalarından karşılıyor. Bu da perakendecilerin mini tedarik merkezleri haline gelmelerini gerektiriyor, ancak mağaza içi yerleşimin ürün seçimi ve gönderimi düşünülerek planlanmaması halinde bu hiç de ideal bir durum değil. Sonuçta sipariş başına maliyet yükseliyor, bu da markayı olumsuz etkileyebiliyor.

Bu sorun, müşteriler pandemi sırasında online siparişe yöneldiklerinden, özellikle market segmentinde daha belirgin bir şekilde yaşanıyor. Marketlerin, siparişleri mağazadan alıma veya teslimata hızlı bir şekilde hazırlayabilmeleri için mağaza çalışanlarını mobil yapay zeka/makine öğrenimi tabanlı tahmine dayalı araçlar ile donatmaları gerekiyor. İngiltere merkezli bir market ve hazır giyim perakendecisi olan Co-op, dijital ticaret stratejisinin bir parçası olarak, online siparişler için ürün bulma ve seçme aşamasında gereken süreyi azaltmak ve doğru siparişlerin doğru müşterilere veya tedariği sağlayacak kuryelere iletilmesinin düzenlemesini yönetmek için Naveo Commerce ve Bringg’in teknoloji çözümlerini kullanıyor.

Perakende Çalışanlarının Müşterilerle Etkili İletişim Kurabilmelerini Sağlayın

Müşteriler, mağaza çalışanları ile daha anlamlı etkileşim kurmayı talep ettiklerinden, perakendecilerin de müşteri ile ilgilenen çalışanlarına, bilgi aktarma veya satış işlemleri gibi etkileşimleri geliştiren mobil araçlar sağlamaları gerekiyor. Mağaza çalışanlarının bu etkileşimleri kişiselleştirebilmeleri, mağazada veya zincir genelinde envanter durumunu anlayabilmeleri ve müşterinin istediği zaman, istediği yerde bir işlemi sorunsuz bir şekilde tamamlayabilmeleri gerekiyor.

Neiman Marcus, pandeminin başı olan 2020 yılının Mart ayında fiziksel mağazalarını kapatmak zorunda kaldı. Perakendeci, AWS Lambda, Amazon Simple Storage Service (Amazon S3), AWS Amplify, Amazon API Gateway, Amazon DynamoDB ve diğer AWS hizmetlerini kullanan, yüzde 100 bir AWS serverless uygulaması olan NM Connect’i sadece iki hafta içinde geliştirerek hızla yön değiştirdi. Connect uygulaması, mağaza çalışanlarının evden çalışabilmelerine ve doğrudan müşterilere satış yapabilmelerine olanak sağladı. Ayrıca Neiman Marcus’un mevcut e-ticaret hacmine ek olarak 3 milyon dolarlık günlük satış elde etmesine yardımcı oldu ve yüzde 2500 gibi yüksek bir yatırım getirisi sağladı.

Stok Yönetimini İyileştirmek için Akıllı Teknolojilerden Faydalanın

Perakendeciler her zaman ürün bulunurluğunu iyileştirmek ve ürünlerin stokta kalmama durumunu ortadan kaldırmak için çaba göstermeli. Gerçek zamanlı raf sensörleri, akıllı video teknolojisi ve mobil robotik ile perakendeciler stoğu azalan ürünleri hızlı bir şekilde belirleyebilir ve yenileyebilir.

Tekrarlanan Görevleri Yönetmek için Otomasyon ve Robotik Kullanın

Artık perakendecilerin yerleri temizleme ya da envanter yenileme gibi sayıca fazla ve sıkıcı işleri otomatikleştirmeleri için gelişmiş robotik çözümleri bulunuyor. ABD merkezli market Giant Eagle, stok yenileme ve market bakımını kolaylaştırma amacıyla envanter ve market koşullarını analiz etmek için AWS çözüm ortağı Brain Corp’un reyon-içi robotik platformunu kullanıyor.

Mağaza Çalışanlarını Unutmayın

Çalışanların eğitimi herhangi bir teknolojinin kullanılmasının önemli bir parçasıdır. Akıllı mağaza girişimlerinizde, proje planınıza eğitimi de dahil ettiğinizden emin olun. Bu yazıda bahsedilen tüm stratejileri mükemmel bir şekilde uygulasanız bile, çalışanlarınızı farklı teknolojileri kullanma ve anlama konusunda eğitirseniz daha yüksek bir yatırım getirisi elde edebilirsiniz. AWS’de çalışanlar için olumlu bir deneyim sağlayabilmek amacıyla kullanılabilirliği, iş akışlarını ve verileri mağaza çalışanlarının gözünden değerlendiriyoruz. Çalışanlarınızı göz ardı edemezsiniz. Personelinizin, teknoloji ile sağladığınız çözümleri maksimum fayda sunacak şekilde kullandıklarından emin olmak için onlara eğitim vermeli ve gerektiğinde düzeltmeler yapmalısınız.

Teknoloji Makaleleri