Cumartesi, Nisan 20, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

IBM yeni nesil IBM Power sunucularını kullanıma sunuyor

IBM-globaltechmagazineIBM hibrit bulut ortamları için özel olarak tasarlanan IBM Power10 işlemcisine dayalı yeni sunucusu IBM Power E1080’i duyurdu. En güvenli sunucu platformlarından biri olan ve bünyesinde IBM Power10’u barındıran E1080, BT altyapılarının tamamında güvenli ve şeffaf bir hibrit bulut deneyimiyle çalışmasını sağlamak için tasarlandı.

Dünya genelinde kuruluşlar; tüketici davranışları ve ihtiyaçlarında gerçekleşen ve öngörülemeyen değişikliklere uyum sağlamaya devam ediyor. Kuruluşlar ayrıca uygulamalarını ve içgörülerini diledikleri zaman, diledikleri yerde güvenli bir şekilde sunmak için bir platforma ihtiyaç duyuyorlar. IBM İş Değerleri Enstitüsü (Institute for Business Values) tarafından yürütülen 2021 CEO Araştırması’nda ankete katılan 3 bin CEO’dan yüzde 56’sı; önümüzdeki 2 ya da 3 yıl içerisindeki planları hakkında, operasyonel çeviklik ve esnekliği güçlendirme ihtiyacını vurguladı. Araştırmaya sonuçlarına göre birçok CEO için bu ihtiyaç hibrit bir bulut bilişim modeliyle karşılanacak. Kurum içi kaynakları bulut tabanlı altyapıyla bir araya getiren bu model, yalnızca herkesin erişimine açık olan genel bulut odaklı bir yaklaşıma göre; 2,5 kat daha fazla değer sunuyor.

IBM Yapay Zeka ve Hibrit Bulut Ürün Yönetimi Başkan Yardımcısı Dylan Boday konuyla ilgili şunları söyledi: “E1080’i tasarlarken pandeminin yalnızca tüketici davranışını değil, aynı zamanda müşterilerin davranışlarını ve BT altyapı ihtiyaçlarını değiştireceği bilinciyle hareket etmemiz gerekiyordu. E1080, en temel silisyum elementinden başlayarak her malzemesiyle hibrit bulut ortamları için tasarlanan ilk sistem olma özelliğini taşıyor. E1080 dinamik, güvenli ve şeffaf bir hibrit bulut deneyimi sunma vizyonumuzun temeline hizmet etmek üzere özel olarak geliştirildi.”

Yeni IBM E1080’in hayata geçirdiği önemli özellikler

  • Planlanmış özel bulut gibi hibrit buluta yönelik geliştirmeler, OpenShift ve Red Hat Enterprise Linux dahil olmak üzere Red Hat yazılımının dakika dakika ölçümü, x86 tabanlı sunuculara kıyasla çekirdek başına 4 kat daha iyi OpenShift konteynerli iş hacmi, uygulama bileşenlerinin yeniden yazılması gerekmeden çeviklik elde etmek ve maliyetleri iyileştirmek için hibrit bulut ortamının tamamında mimari tutarlılık ve bulut benzeri esneklik yeni IBM E1080’in özelliklerinden sadece bazıları.
  • Yeni IBM E1080 önceki model IBM Power E980’e kıyasla yüzde 50’ye kadar daha yüksek performans ve ölçeklenebilirlik sunarken, enerji kullanımını ve karbon ayak izini azaltarak müşterilerin daha az kaynakla daha fazla işe imza atmasını sağlayan, yeni donanım odaklı performans iyileştirmelerini de bünyesinde barındırıyor. E1080 ayrıca, E980’e kıyasla çekirdek başına 4 kat daha fazla matris hesaplama hızlandırıcısı sunarak 10 kat daha hızlı çıkarım performansı sağlıyor.
  • Ek yönetim kurulumu gerekmeden şeffaf bellek şifrelemesi ve çekirdek başına dört kat daha fazla şifreleme motoru gibi özelliklerle IBM Power E980’e kıyasla sistem ürün grubunun her bir seviyesinde 2,5 kat daha hızlı AES şifrelemesine ve güvenlik yazılımına izin veren, hibrit bulut ortamları için tasarlanmış yeni güvenlik araçlarını da kullanıcılarına sunuyor.
  • IBM Power E980’in özelliklerinin kapsamını genişletiyor ve 8 yuvalı bir sistemde SAP uygulamalarına yönelik performans rekoru dahil, müşterilerin hibrit bulut ortamlarını geliştirmesine yardımcı olmak için bağımsız yazılım tedarikçileri ve çözüm ortaklarından oluşan güçlü bir ekosistem ve desteği de bünyesinde barındıryor.

IBM Power E1080’deki şeffaf hibrit bulut deneyimi, modernizasyonu teşvik ediyor

IBM Power E1080, günümüz dünyasının değişken gereksinimlerini karşılamak amacıyla yönetimi basitleştirerek; uygulamaları kesintisiz bir şekilde ölçeklemek üzere hibrit bulut varlığının tamamında mimari tutarlılık sağlıyor. E1080 ayrıca şeffaf bir hibrit bulut deneyimi talep eden müşterilerin de isteklerini karşılıyor.

IBM Power E1080, Red Hat ile olan yakın çalışma prensibi sayesinde, x86 tabanlı sunuculara kıyasla çekirdek başına 4 kat daha fazla OpenShift konteynerli iş hacmi sunarak, tek bir sistemde daha fazla iş yükünün eşzamanlı bir şekilde devreye alınmasına olanak tanıyor.

Verimlilik, Güvenlik ve Kurumsal Yapay Zeka İçin IBM Power10’un Gücü

IBM Power E1080 sunucusu, çığır açan IBM Power10 işlemcisine dayalı olarak geliştirildi. IBM tarafından tasarlanan ve Samsung tarafından 7nm EUV işleme teknolojisiyle üretilen IBM Power10, IBM’in ticari olarak sunulan ilk 7nm işlemcisi olarak nitelendiriliyor.

Sisteminin merkezinde IBM Power10’un yer aldığı IBM Power E1080 sunucusu; önceki nesil IBM Power E980 sunucusuna kıyasla çekirdek başına yüzde 30’a kadar daha iyi performansın yanında, yuva ve sistem seviyesinde yüzde 50’den fazla daha iyi toplam kapasite sunuyor. Bu durum, IBM Power E980’e kıyasla IBM Power E1080’deki enerji tüketiminin yüzde 33 daha düşük olması anlamına geliyor.  Böylelikle kullanıcılar, donanım ve yazılım maliyetlerinden tasarruf ederek iş yüklerini birleştirme olanağı elde ediyor.

Son olarak IBM Power E1080 sunucusu ve Power10; yeni kurumsal yapay zeka özelliklerini tam da verinin barındırıldığı noktaya, yani sunucuya dahil ediyor. IBM Power10’un çekirdek başına dört Matrix Math Accelerator (MMA) motoru, IBM Power E980 sunucusuna kıyasla yapay zeka çıkarımı için 10 kata kadar daha yüksek iyileştirme sağlıyor.

Teknoloji Makaleleri