Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Koronavirüs sunucu ve depolama pazarını zorlayacak

IDC-globaltechmagazineAraştırma şirketi IDC’nin yeni bir raporuna göre, koronavirüs pandemisi bu yıl dünya çapında sunucu ve depolama pazarını zorlayacak ve 2020’nin ilk yarısında önemli kısa vadeli etkiye neden olacak.

Şu anda dünya çapında harici kurumsal depolama geliri 2020 yılında yıllık yüzde 5.5 düşüşle 28.7 milyar dolara düşerken, küresel sunucu satışları yüzde 3.4 düşüşle 88.6 milyar dolara düşecek.

IDC BT Altyapı araştırma müdürü Kuba Stolarski, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“COVID-19 etkisi ile şirketlerin geçici olarak kapatılması BT altyapısı üzerinde genel harcamaların azaltılmasına neden olacak. Kısa vadeli etkinin önemli olacağına inanıyor olsak da, kriz kontrol altına alınırsa bunun 2021’den sonraki piyasaları etkilemeyeceği muhtemel. Bu noktada bulut platformlarıyla güçlü bir iyileşme göreceğiz. Tabi bu durumu ilerleyen süreç gösterecek.”

IDC’nin 2020 için sunucu pazar tahminine göre x86 sunucularının satışları yıllık yüzde 2.2 düşüşle 81.9 milyar dolara, x86 dışı gelirlerin ise yüzde 16 düşüşle 6.7 milyar dolara düşmesi bekleniyor.

Üç aylık etki açısından sunucu pazarının ilk çeyrekte yıllık yüzde 11, ardından 2020 yılının ikinci çeyreğinde yaklaşık yüzde 9 düşmesini bekliyor. Ancak IDC yılın ikinci yarısında büyümeye geri dönüş bekliyor. Depolama alanında, IDC ilk çeyrekte küresel gelirde yıllık yüzde 7 düşüş, ardından 2020 sonunda hafif büyümeye dönmeden önce ikinci çeyrekte yüzde 12 satış düşüşünü öngörüyor.

IDC’ye göre Çin, 2020’nin ilk çeyreğinde sunucu ve depolama satışlarında en büyük olumsuz etkiyi görürken, diğer bölgeler bu etkiyi ikinci çeyrekte yaşamaya başlayacak.

Birçok işletme, bilgi işlem ve depolama ihtiyaçlarını karşılamak için daha fazla bulut hizmetini düşünmeye zorlanıyor ve bu da bulut servis sağlayıcı veri merkezlerindeki BT altyapısı üzerinde planlanmamış bir baskı oluşturuyor. Sonuç olarak BT altyapı pazarının farklı yönlere giden iki alt pazarına sahip olduğu görülüyor. Kurumsal alıcılardan gelen talebin azalması ve bulut servis sağlayıcılarından gelen artan talep bu dinamik sunucu pazarını çok fazla etkiliyor ve bu da 2020 yılında genel pazar için ılımlı bir düşüşe neden oluyor. Kurumsal alıcıların daha yüksek bir payı olan harici depolama sistemleri pazarı, 2020’de daha derin bir düşüş yaşayacak.

BT Altyapısı araştırma başkan yardımcısı Natalya Yezhkova yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“BT altyapı pazarları zaten bir dönüşümden geçiyor ve son kullanıcı harcamalarındaki değişimler daha hızlı değişen bir BT alıcısı ortamı getirecek. Mevcut kriz piyasaya gerginlik ve belirsizlik getirirken, kurumları da BT altyapı kaynaklarının optimizasyonuna yardımcı olan teknolojilerin ve BT dağıtım modellerinin benimsenmesini hızlandırmaya itecek.”

Teknoloji Makaleleri