Cumartesi, Nisan 20, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Uzaktan çalışmayla güvenlik prosedürlerini yönetmek zorlaştı

citrix-new-globaltechmagazineABD ve Avrupa genelinde güvenlikle ilgili karar alıcıların %74’ü, prosedürlerin ve kontrollerin daha karmaşık hale geldiğini belirtiyor; %73’ü ise tehditlerdeki artışı yönetme konusunda zorluk yaşıyor.

“Bu, bir uçağın motorunu uçuş halindeyken değiştirmek gibiydi.”  Güvenlikle ilgili bir karar alıcı, geçen yıl pandeminin zorunlu hale getirdiği uzaktan çalışmaya geçişi böyle tanımladı. Citrix Systems tarafından yürütülen ve ABD, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya ve Hollanda’da yer alan orta ve büyük ölçekli kuruluşlardan güvenlikle ilgili 1.250 karar alıcısıyla yapılan  The State of Security in a Hybrid World  (Hibrit Dünyada Güvenliğin Durumu) adlı bir araştırmanın ortaya koyduğu üzere işler hiç de daha kolay hale gelmedi.

Çalışmanın Geleceğinin Güvence Altına Alınması

Son kullanıcıların her yerden çalışmasıyla hatta bazı durumlarda, bulut uygulamalarına ve kurumsal kaynaklara erişmek için kişisel cihazları kullanmasıyla birlikte, saldırı alanı her zamankinden daha geniş durumda. Ayrıca, pek çok BT kuruluşu, bu duruma karşı savunma yapmak konusunda zorluk yaşıyor. Citrix araştırması aşağıda belirtilenleri ortaya koyuyor:

  • Güvenlikle ilgili karar alıcıların %74’ü, kuruluşları uzaktan ve hibrit çalışmaya geçerken, prosedürlerin ve kontrollerin daha karmaşık hale geldiğini belirtiyor.
  • %73’ü ise modellerin oluşturduğu güvenlik tehditlerinin artan hacmine ayak uydurma mücadelesi veriyor.

Çalışan Deneyiminin İyileştirilmesi

Günümüzde çalışanlar, kendi seçtikleri uygulamaları ve cihazları kullanarak, diledikleri zamanda, diledikleri yerde ve yöntemle çalışma esnekliği istiyorlar.  Güvenlikle ilgili karar alıcılara ek olarak, Citrix aynı zamanda, 3.603 bilgi çalışanıyla anket yaptı ve bunların %66’sı, herhangi bir cihazda, uzaktan veya evden çalışabilmenin “son derece” veya “çok” önemli olduğunu ifade etti.

  • Citrix araştırmasına katılanların %86’sı, kesintisiz çalışan deneyimi oluşturmanın “son derece” veya “çok” önemli olduğunu belirtiyor.
  • Her 10 katılımcıdan yaklaşık 9’u, bilgi güvenliğinin çalışanların deneyimi ve üretkenliği üzerindeki etkisini ölçüyor.

Citrix Baş Güvenlik Stratejisti Kurt Roemer şunları ifade etti: “BT kuruluşları, hibrit çalışmayı benimserken, güvenlik durumlarının da değişmesi gerektiğinin farkına varıyor.  Kuruluşların, geleneksel komuta ve kontrol tarzındaki stratejiler yerine, çalışanları, onların deneyimlerini olumsuz yönde etkilemeden koruyan, daha akıllı, insan odaklı bir güvenlik yaklaşımı benimsemeleri gerekiyor.”

Citrix araştırmasına katılanların çoğu, bunu gerçekleştirmek için harekete geçiyor. Aslında, araştırmaya katılan karar alıcıların %79’u, pandeminin, uzun vadeli bilgi güvenliği stratejilerini, bu hedefleri göz önünde bulundurarak tamamen yeniden değerlendirmek için bir fırsat yarattığını belirtiyor.

Yine de zorluklar devam ediyor. Citrix araştırmasına katılan çalışanlar tarafından belirtilen ilk üç zorluk arasında şunlar yer alıyor:

  • Yetersiz düzeyde bağlanırlık (%43)
  • Teknik sorunların sanal olarak idare edilmesi (%34)
  • BT desteğinin hızlı/kolay bir şekilde alınamaması (%32)

Geleceğe Yatırım Yapılması

Ancak, iyi haberler de var. Pandemi vurduğunda, güvenlikle ilgili karar alıcıların yalnızca %46’sı uzaktan çalışmaya “kısmen hazır” hissederken, %84’ü ise hibrit, uzakta veya evde iş gücü sağlama konusunda artık “çok” veya “kısmen” hazır hissediyor.

  • %58’i, güvenlik alanındaki yatırımların, son 12 ayda ortalama %40 arttığını belirtiyor.
  • %71’i ise şirketlerindeki BT ortamının, artık pandemi başlamadan öncekinden daha güvenli olduğunu ifade ediyor.

“The State of Security in a Hybrid World” araştırmasında da açıkça ortaya konduğu gibi, güvenlikle ilgili karar alıcıların %52’sinin, şirketlerindeki iş gücünün büyük bir kısmının kalıcı olarak uzaktan veya hibrit çalışacağına inanması nedeniyle bu durum büyük önem taşıyor.

Roemer bu konuda ise şunları ifade ediyor: “Hibrit çalışma, işin geleceğidir ve BT, bunu sağlamada kritik bir rol oynayacaktır. Doğru teknoloji sayesinde şirketler, çalışanların, nerede yapılması gerekirse gereksin, çalışmalarını gerçekleştirebilmeleri için gereksinim duydukları kaynaklara tutarlı, güvenli ve güvenilir erişim sağlayabilir ve onları en iyisi olmaları ve ellerinden gelenin en iyisini yapmaları konusunda güçlendirebilir. Citrix, güvenli hibrit çalışmayı sağlamak için benzersiz bir şekilde tasarlanmış, eksiksiz bir dijital çalışma alanı platformu sağlıyor.”

Araştırma hakkında

“The State of Security in a Hybrid World” araştırmasında, bilgi ekonomisi uzun vadeli bir hibrit çalışma stratejisine geçiş yaparken, orta-büyük ölçekli kuruluşlardaki güvenlikle ilgili karar alıcıların ve bilgi çalışanlarının (ABD’de 500’den fazla çalışan; diğer tüm pazarlarda 250’den fazla çalışan) tutumları ve deneyimleri incelenmektedir. Citrix, Sapio Research ile iş birliği yaparak, büyük ve orta ölçekli işletmelerde çalışan, güvenlikle ilgili 1.250 karar alıcıyla  (iş unvanları arasında Yönetici, Üst Düzey Yönetici, Direktör ve Başkan Yardımcısı yer aldı) görüşerek, bağımsız bir görüş araştırma çalışması yürüttü. Katılımcılar; ABD (413 katılımcı), Birleşik Krallık (203), Fransa (218), Almanya (209) ve Hollanda’da (207) bulunuyordu. Buna ek olarak, çalışmada, ABD, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya ve Hollanda’da yer alan orta-büyük ölçekli kuruluşlarda görev yapan 3.603 bilgi çalışanıyla da anket araştırma yapıldı.

Teknoloji Makaleleri