Cuma, Nisan 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Oracle yeni yapay zeka servislerini duyurdu

oracle-globaltechmagazineOracle, geliştiricilerin veri bilimi uzmanlığına gerek kalmadan yapay zeka hizmetlerini uygulamalarında kullanmasını kolaylaştıran bir servis kataloğu niteliğindeki Oracle Bulut Altyapısı (OCI) Yapay Zeka (AI) Servisleri’nin kullanıma sunulduğunu duyurdu. Yeni OCI Yapay Zeka servisleri sayesinde geliştiriciler, iş odaklı verilerle önceden eğitilmiş kullanıma hazır modellerden yararlanabiliyor veya kurumların kendi verilerine göre servisleri özel olarak eğitebiliyor. Altı yeni servis, dilden bilgisayar görüntüsüne ve zaman serisi tahminlerine kadar bir dizi karmaşık görevde geliştiricilere yardımcı oluyor.

Günümüzde şirketler; inovasyonu hızlandırmak, iş koşullarını değerlendirmek ve müşterilere yeni deneyimler sunmak için yapay zekaya ihtiyaç duyuyor. Ancak şirketler; veri bilimi uzmanlığı alanındaki yetersizlikten ve iş verileriyle ilgili eğitim modellerindeki zorluklardan, platformları canlı bir ortamda çalıştırmaya veya veri silolarını analiz etmeye kadar farklılık gösteren uygulama sorunlarıyla sık sık karşılaşıyor. Sonuç olarak şirketler; tutarlı, duyarlı ve uygulanabilir sonuçlar için iş uygulamalarında ve operasyonel ortamlarında çalışabilen yapay zekaya ihtiyaç duyduğunda önemli ölçüde zaman ve kaynak harcaması yapıyor.

Oracle Bulut Platformu CTO’su Greg Pavlik, “Kuruluşlar için yapay zeka vaadi ile gerçek sonuçları sunan yapay zeka uygulaması arasındaki boşluğun doldurulması çok önemli” diyor. “Kurumsal uygulamalar ve kurumsal verilerdeki sektör lideri uzmanlığımız, yeni nesil bulut altyapımız ve yapay zeka servis ve çözümlerine olan derin bağlılığımız sayesinde Oracle, yapay zekanın gerçek değerine ilişkin en iyi fırsatları sunuyor.”

En kapsamlı bulut uygulama paketine sahip alanında lider iş uygulamaları üreticisi Oracle’ın deneyimlerini temel alan Oracle Yapay Zeka servisleri, geniş bir kullanım senaryosu yelpazesinde işletmelere anında değer sağlamak üzere önceden eğitildi. Tamamen yönetilen yeni yapay zeka servisleri şu özellikleri içeriyor:

· OCI Dil (Language): Belgelerdeki yapılandırılmamış metni, müşteri geri bildirim etkileşimlerini, destek taleplerini ve sosyal medyayı anlamak için geniş ölçekte metin analizi gerçekleştirir. Dahili önceden eğitilmiş modellerle OCI Dil, makine öğrenimi uzmanlığına duyulan ihtiyacı ortadan kaldırır ve geliştiricilere uygulamaları üzerinde duygu analizi, anahtar sözcük arama, metin sınıflandırma, adlandırılmış varlık tanıma ve daha fazlasını uygulamasına olanak tanır.

· OCI Konuşma (Speech): Gerçek zamanlı konuşma tanıma için ana dilinde ve sonradan öğrendiği dilde konuşan binlerce konuşmacıyla eğitilmiş ve önceden oluşturulmuş modellerle otomatik konuşma tanıma işlevi sunar. OCI Konuşma, geliştiricilerin insan konuşmasını içeren dosya tabanlı ses verilerini yüksek doğrulukta metin cevirilerine kolayca dönüştürmesini sağlar ve iş akışına ait ayrıntılı altyazı sağlamak, içeriği dizinlemek ve ses ve video içerik analitiğini geliştirmek için kullanılabilir.

· OCI Görüntü (Vision): Görüntü tanıma ve belge analizi görevleri için önceden eğitilmiş bilgisayarlı görüntü modelleri sunar. Ayrıca kullanıcıların sahne izleme, hata algılama ve kendi verileriyle belge işleme gibi sektöre ve müşteriye özel diğer kullanım durumlarına göre modelleri genişletmesine olanak tanır. OCI Görüntü; üretimdeki görsel anomalileri tespit etmek, işletmenin iş akışlarını otomatikleştirmek üzere formlardan metin çıkarmak ve ürünleri veya gönderileri saymak amacıyla resimlerdeki öğeleri etiketlemek için kullanılabilir.

· OCI Anomali Algılama (Anomaly Detection): Kritik düzensizlikleri önceden işaretleyen, daha hızlı çözümlere ve daha az operasyonel kesintiye olanak tanıyan, işletmeye özel anomali algılama modelleri sunar. OCI Anomali Algılama, geliştiricilerin anomali algılama modellerini iş uygulamalarına kolayca entegre etmek için kullanabilecekleri çeşitli programlama dillerine yönelik REST API’lar ve SDK’ler sunar. Dünya çapında nükleer reaktör durumunu izleme gibi son derece hassas şartlarda kullanılan ve ayrıca dolandırıcılık tespiti, ekipman arızası tahmini ve birden fazla cihazdan veri alarak sorunları öngörme gibi durumlarda kullanılabilen patentli MSET2 algoritması üzerine kurulmuştur.

· OCI Tahmin (Forecasting): Veri bilimi uzmanlığına gerek kalmadan makine öğrenimi ve istatistiksel algoritmalar aracılığıyla zaman serisi tahminleri sunar. OCI Tahmin, geliştiricilerin ürün talebi, gelir ve kaynak gereksinimleri dahil olmak üzere kritik iş ölçümleri için hızlı bir şekilde doğru tahminlerde bulunmasına yardımcı olur. Bu tahminlerin tamamı, geliştiricilerin doğru iş kararlarını vermelerine yardımcı olmak için güven aralıklarına ve açıklanabilirliğe sahiptir.

· OCI Veri Etiketleme (Data Labeling): Kullanıcıların yapay zeka modellerini eğitmesi için etiketli veri kümeleri oluşturmasına yardımcı olur. Kullanıcılar, kullanıcı arabirimleri ve genel API’lar aracılığıyla verileri birleştirebilir, veri kümelerini oluşturup inceleyebilir ve veri kayıtlarını etiketleyebilir. Etiketli veri kümeleri, aralarında OCI Görüntü ve OCI Veri Bilimi’nin de bulunduğu Oracle’ın birçok yapay zeka ve veri bilimi hizmetinde tutarlı bir model oluşturma deneyimi için model geliştirme çalışmalarında dışa aktarılıp kullanılabilir.

Yeni OCI Yapay Zeka servisleri, Oracle Dijital Asistan’a ek olarak makine öğrenimi modellerini oluşturma, yönetme ve dağıtma için kullanılan OCI Veri Bilimi ve Oracle Veritabanı Makine Öğrenimi’ni içeren yapay zeka, makine öğrenimi ve veri bilimi tekliflerinden oluşan Oracle Yapay Zeka koleksiyonunun merkezinde yer almaktadır. Dünyanın dört bir yanındaki kuruluşlar; operasyonlarını otomatikleştirmeye, inovasyona yön vermeye ve daha mantıklı kararları güvenli bir şekilde almaya yardımcı olması için Oracle Yapay Zeka’ya güvenmektedir.

Müşterilerin ve İş Ortaklarının Düşünceleri

Children’s Medical Research Institute (CMRI), Avustralya’nın önde gelen tıbbi ve biyolojik araştırma enstitüsü ve tescilli bir hayır kurumu olarak faaliyet gösteriyor. Children’s Medical Research Institute’ta kıdemli veri bilimcisi ve biyoinformatik görevlisi olarak çalışan Pablo Galaviz, “Farklı tedavilerin tümörler üzerindeki etkisini tespit etmek, çocuk kanseri tedavisine yönelik araştırmalarımızın en önemli unsurlarından biri” diyor. “Bu tedavilerin hücreler üzerindeki etkilerini belirlememize yardımcı olması için OCI Veri Bilimi ile birlikte OCI Görüntü ve OCI Veri Etiketleme hizmetlerinden faydalanıyoruz. Öncelikle OCI Veri Etiketleme kullanarak mikroskop görüntülerini etiketliyoruz ve ardından OCI Görüntü yardımıyla farklı hücre tiplerini tespit etme sürecini otomatikleştirebiliyoruz. Araştırma hedeflerimize verimli bir şekilde ulaşmak için Oracle’ın platformunu bu şekilde kullanıyoruz.”

SS Global, geniş bir lojistik çözüm ve hizmet portföyü sunan yenilikçi bir nakliye şirketi olarak faaliyet gösteriyor. SS Global LLC Yönetim Kurulu Başkanı Sunil Sharma, “Nakliye sektöründeki müşterilerimiz araçlardan, nakliyeden, sürücülerden ve trafik gibi diğer çevresel koşullardan veri topluyor” diyor. “Anomalileri gerçek zamanlı olarak belirlemek, istenen hizmet düzeyini sağlamamız için çok önemli ve bu nedenle etkili bir anomali algılama çözümü arıyorduk. Çok değişkenli karmaşık veri kümelerindeki anomalileri belirleme yeteneği ve Oracle’ın bu yapay zeka hizmetinde yaptığı önemli yatırımdan dolayı OCI Anomali Algılama hizmetini tercih ettik.”

Bosch Service Solutions, karmaşık iş süreçleri ve hizmetleri için İş Süreçleri Dış Kaynak Kullanımı alanında lider bir küresel tedarikçi olarak faaliyet gösteriyor. Bosch Service Solutions Brezilya’nın Operasyonlardan Sorumlu Başkanı Kiria Fernandes, “Bir iletişim merkezi hizmetleri sağlayıcısı olarak Bosch Service Solutions, müşterilerimizin Bosch sohbet robotu BETO ile doğal bir şekilde sohbet etmesini sağlamak için Dijital Asistan ve Konuşma gibi OCI Yapay Zeka Servislerini bir arada kullanıyor” diyor. “OCI Yapay Zeka Servisleri sayesinde müşterilerimiz istedikleri eylemleri ve sonuçları gerçekleştirmek için sesli komutları kullanarak bizimle Portekizce iletişim kurabiliyor, etkileşim yapay zekası ile kullanıcı deneyimi zenginleştiriliyor, etkileşimler daha basit bir hal alıyor ve üretkenlik artıyor.”

NVIDIA, hızlandırılmış hesaplama ve yapay zeka alanında faaliyet gösteren öncü bir marka. NVIDIA Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Hızlandırılmış Hesaplamadan Sorumlu Genel Müdür Ian Buck, “Oracle Yapay Zeka Hizmetleri ve NVIDIA, müşterilere not defteri (notebook) oturumları, işler ve model dağıtımları için tamamen yönetilen yüksek performanslı GPU’lar sunarak müşterilerin aradığı avantajları ve deneyimi sunuyor” diyor. “OCI Yapay Zeka Hizmetleri ve OCI Veri Bilimi’nin NVIDIA RAPIDS ile birleşimi, veri bilimcilerin ve geliştiricilerin NVIDIA GPU’larda uçtan uca makine öğrenimini ve veri bilimi ardışık düzenlerini CPU’lara göre çok daha hızlı bir şekilde hızlandırmasına olanak tanıyor.”

Teknoloji Makaleleri