Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Servis sağlayıcılar arasında 5G olgunluğunun dört aşaması

ericsson-globaltechmagazineEricsson ConsumerLab tarafından hazırlanan yeni “5G Pacesetters” raporu, 105 kritere dayalı olarak, dünya genelinde 22 farklı pazarda 73 iletişim servis sağlayıcının 5G olgunluk ve pazar geliri stratejilerini değerlendiren, tüketici memnuniyeti verilerini piyasa gerçekleriyle birleştiren sektörün ilk tüketici 5G pazar analizi olarak öne çıkıyor.

5G olgunluğunun dört aşaması

  • 5G Kaşifleri: 5G yolculuğunun başında olanlar.
  • 5G Potansiyeline Sahip Olanlar: Performansı iyi olan 4G ağları nedeniyle memnun tüketicilere sahip ancak gelişmekte olan 5G ağı ve tekliflerine çok fazla yatırım yapmamış olanlar.
  • 5G İsteklileri: Tüketici memnuniyetini artırmak için 5G ile yüksek hedefleri olan meydan okuyucu iletişim servis sağlayıcılar.
  • 5G Hız Belirleyiciler (5G Pacesetters): Sınıfının en iyisi 5G kapsama alanı, yüksek performans ve yenilikleri daha hızlı sunabilme kapasitesine sahip olan ancak yine de daha da geliştirilebilecek alanlara sahip olanlar.

Tüketiciler tarafından 5G segmentinde pazar lideri olarak algılanan ve çalışmaya katılan iletişim servis sağlayıcılarının beşte birini oluşturan 5G Hız Belirleyiciler, faaliyet gösterdikleri yerel pazarlarda mutlak pazar payı lideri ya da bu görevi üstlenmek isteyen sağlayıcılar değil. Bu servis sağlayıcılar, bulut tabanlı oyunlar, artırılmış ve sanal gerçeklik ve 5G sabit kablosuz erişim gibi ortalama üç tüketici hizmetini zaten sunarak inovasyonları teşvik etmenin yanı sıra pazarlarındaki en iyi net teşvik puanı (NPS) ile karakterize ediliyorlar.

5G Hız Belirleyici kategorisindeki iletişim servis sağlayıcılarının en büyük payını Kuzey Doğu Asya ve Kuzey Amerika’daki gelişmiş 5G pazarları alırken, Avrupa’nın payı ise üçte bir oranında.

En Önemli 5G Hız Belirleyici (5G Pacesetters) Öngörüleri

  • 5G Hız Belirleyici kategorisindeki iletişim servis sağlayıcılarının yüzde 50’si diğer sağlayıcılara kıyasla kullanıcı başına ortalama gelirlerini yıllık bazda yüzde 1 veya daha fazla artırdı.
  • 5G Hız Belirleyicilerin yüzde 75’i 5G’ye dayalı hizmet kalitesi, sabit ve mobil yakınsaması (FMC) veya içerik paketlerinden para kazanıyor.
  • 5G Hız Belirleyici kategorisinde yer alan iletişim servis sağlayıcılarının ortalama 5G nüfus kapsama oranı yüzde 75, indirme hızları 270 Mbps ve ortalama 5G kullanılabilirliği yüzde 14 veya üzerinde.
  • Hız Belirleyici kategorisindeki sağlayıcıların abonelerinin yüzde 70’i onları 5G’de pazar lideri olarak görüyor.
  • 5G Hız Belirleyici kategorisindeki iletişim servis sağlayıcılarının neredeyse yüzde 50’si 5G sabit kablosuz erişim hizmetini zaten başlatmış durumda.
  • 5G Hız Belirleyici kategorisinde yer alan iletişim servis sağlayıcıları, 5G bağımsız ve çok erişimli uç bilgi işlem (MEC) yeteneklerini uygulamada en proaktif olanlar olarak öne çıkıyor.

Pazara liderlik eden stratejik içgörülere dayalı rapor, iletişim servis sağlayıcılarının 5G hız belirleyicileri olmaları veya konumlarını iyileştirmeleri için izleyebilecekleri farklı öneriler sunuyor:

  • Geniş bir kapsama alanı ve iletişim kilometre taşları oluşturun.
  • Algıda liderliği elde etmek için 5G pazarlama çalışmalarını iyileştirin.
  • Kapalı alanlardaki kapsama alanını genişletin ve hızı artırın.
  • 5G yakınsama tekliflerini araştırın.
  • 5G ile evlere yönelik genişbant hizmetleri sunun.
  • Daha yüksek değerli 5G hizmetlerine yönelik tarifeler hazırlayarak üst segment satış fırsatları yaratın
  • Tüketicilere yönelik yeni sürükleyici hizmetler ve deneyimler sunun.
  • Akıllı telefonlar ve diğer cihazlar için ekosistem iş ortaklıkları ve programları geliştirin.

Ericsson CTO’su Erik Ekudden,  “Teknoloji liderliğine ve ağ kalitesine bağlılık, iletişim servis sağlayıcılar açısından temel tüketici iş birimini geliştirirken aynı zamanda yeni iş fırsatları keşfederek 5G ile gelirlerde artış elde etmenin en önemli unsurlarından biri.  5G Hız Belirleyicilerin, 5G bağlantısını insanlar, iş dünyası ve toplum için daha alakalı bir hale getirmek adına sektördeki düzene meydan okumanın yeni yollarını aramaları hiç de şaşırtıcı değil” dedi.

Ericsson ConsumerLab Başkanı Jasmeet Singh Sethi, “5G destekli tüketici hizmetleri, 2030 yılına kadar iletişim servis sağlayıcıları için 3,7 trilyon ABD dolarına varan kümülatif gelir fırsatının kapısını açma potansiyeline sahip. Bu rapor, yeni teknolojileri benimseme, tüketici algısını etkileme ve buna hazır olma becerisini gösteren 5G hız belirleyicilerin ana hatlarını çiziyor. 5G hizmet inovasyonlarına yatırım yapmak ve odaklanmak, yeni gelir fırsatları yarışında şimdiden rakiplerin önüne geçiyor. İletişim servis sağlayıcıları, 5G destekli yeni fırsatları keşfederek hız belirleyici haline gelebilir ve gelirlerini aynı oranda artırabilir” dedi.

Teknoloji Makaleleri