Cuma, Nisan 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Alışveriş tutkunları Black Friday’i sabırsızlıkla bekliyor

havucum-globaltechmagazineGelişen teknolojiler sayesinde araştırma dünyasında öne çıkan online anketlerin daha fazla kişiyle, daha kısa sürede ve daha az maliyetle yapılmasını sağlayan Havucum.com, alışveriş yapmak için yılın beklenen dönemi Black Friday özelinde yaptığı anket sonuçlarını açıkladı. Katılımcıların yüzde 77’si Black Friday döneminde alışveriş yaptığını belirtti.

Alışveriş yapmak için yılın beklenen dönemi geldi çattı. Dünya çapında birçok marka ve alışveriş sitesinin çeşitli indirimler yaptığı Black Friday (Efsane Cuma) bu yıl da erken geldi. Kasım ayı itibariyle indirim ve kampanyalarını duyuran markalara talep arttı.

Alışveriş furyası başladı

Ankete katılanların yüzde 77’si Black Friday döneminde alışveriş yaptığını belirtiyor. Alışveriş yapmadığını belirten yüzden 23’lük dilimde yer alan kişilere nedeni sorulduğunda bir kısım ekonomik sebeplerden dolayı alışveriş yapmadığını ifade ederken diğer bir kısım da indirim döneminin aslında bir aldatmaca olduğunu düşünüyor.

Alışveriş için en çok tercih edilen yerler yüzde 50 ile e-ticaret siteleri oldu. Bunu takiben katılımcıların yüzde 9’u fiziki mağazalardan,  yüzde 41’i ise hem e-ticaret siteleri hem de mağazalardan alışveriş yaptığını belirtti. Alışveriş yapanlara ne kadarlık ürün satın alındığı sorulduğunda ise yüzde 54’ü ihtiyacı kadar alışveriş yaptığını, yüzde 28’i indirim döneminde ortalama 3-5 parça satın aldığını ve yüzde 18’i indirimden dolayı ihtiyaç dışı ürünler aldığını belirtti.

En çok tercih edilen ilk 5 ürüne bakıldığında yüzde 90 ile hazır giyim başta gelirken, onun ardından sırayla yüzde 60 ile kozmetik, yüzde 58 ile elektronik, yüzde 41 ile takı ve yüzde 37 ile oyuncak yer aldı.

Ödemelerde yüzde 83 oranında kredi kartı kullanıldı

Ödemelerin yüzde 83’ünde kredi kartı, yüzde 9’u nakit ve yüzde 8’i debit kart yani banka kartı tercih edildi. Alışveriş yapanların yüzde 68’i indirim döneminde ortalama 200 TL ve üzeri bir harcama yaptığını belirtti.

Konuyla ilgili görüşlerini aktaran havucum.com Kurucu Ortağı Deniz Alpay, “Black Friday indirimleri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça ilgi görüyor. Özellikle yılın sonuna yaklaşırken markaların Kasım ayı indirimlerinin olacağını bildiğimiz için toplum olarak acil ihtiyaçlarımız dışında satın almak istediğimiz ürünler için indirimleri bekler olduk. Anket sonucunda bir diğer gözlemlediğimiz ise en çok alışveriş yapılan saatin mesai bitiminde olduğuydu. Katılımcılarının yüzde 40’ı alışveriş yaptığı saat aralığını 18.00-00.00 olarak belirtirken, yüzde 30’luk kısımsa gece yarısından sonra alışveriş yaptığını paylaştı. En az tercih edilen zaman ise yüzde 3 ile 09.00-12.00 olduğu gördük” dedi.

Teknoloji Makaleleri