Salı, Nisan 23, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Geliştiriciler ve BT operasyonları için bağımsız otomasyon

Red-Hat-globaltechmagazineAçık kaynak çözümlerinde dünya lideri Red Hat, hibrit bulut otomasyonu için yeni standardı olan Red Hat Ansible Automation Platform 2’yi duyurdu. Hibrit bulut kullanan sistemlerin gelişen ihtiyaçlarına göre iyileştirilen platformun en yeni sürümü, otomasyonu uygulama geliştirme yaşam döngüsüne daha derinden entegre ediyor ve bağımsız otomasyon özellikleri sunuyor.

Red Hat’in sponsorluğunda S&P Global Market Intelligence’ın bünyesindeki 451 Research’ün gerçekleştirdiği Voice of the Enterprise: DevOps, Organizational Dynamics anketinin katılımcıları, DevOps’un en büyük kültürel güçlüklerini değişime karşı gösterilen direncin üstesinden gelmek (yüzde 35), birlikte çalışmaya alışık olmayan ekipler arasında iletişim sağlamak (yüzde 34) ve kalıpları yıkmak (yüzde 33) olarak sıralıyor. Şirket içindeki tüm ekiplerin birlikte çalışması önemli hale geliyor. Bununla birlikte ürün ve BT ekiplerinin otomasyon uygulamalarını şirketin ihtiyaçlarına göre standartlaştırma ve verimliliği artırmak için otomasyonun kullanıldığı alanları artırma ihtiyacı da büyüyor.

Bulut yerlisi dünyada hibrit bulut yerlisi otomasyon

Hibrit ve çoklu bulut bilişim önemli BT bileşenleri haline geliyor ve BT departmanları da geleneksel sistemleri bu modern hizmetlerle bağlayacak kurumsal veri merkezlerini ve uzaktaki ağ sınırlarını kapsayan otomasyon platformlarına ihtiyaç duyuyor. Ansible Automation Platform 2’nin tamamı hibrit bulut yerlisi dünya için yeniden oluşturuldu. Bu sayede BT ekiplerinin birçok ortamda ve sistemde otomasyon ihtiyaçlarını belli bir standartla karşılamasını kolaylaştırıyor. Eskiden Ansible Tower olan otomasyon deneticisiyle kullanıcılar otomasyonlarının ölçeğini istedikleri zaman daha güvenilir ve istikrarlı bir şekilde artırabiliyor. Bu sırada sistematik bir yaklaşımı kullanarak otomasyon çalışmalarını belli bir standarda yerleştiriyor ve şirket çapında otomasyondaki düzensizliklerini azaltıyor.

Ansible Automation Platform’da yer alan otomasyon ağı, açık hibrit bulutta otomasyonun ölçeğini artırma ihtiyacını daha iyi bir şekilde gideriyor. Farklı otomasyon bileşenlerini birbirine bağlama imkanı sunan bu ağ, BT sistemlerindeki otomasyon ortamlarının durumlarını da kontrol edebiliyor. Otomasyon ağı, şirketlerin otomasyonu daha iyi kullanabilmesi ve ölçeklendirebilmesi için güvenlik özelliklerinden ödün vermeden daha fazla esneklik ve dayanıklılık için dağınık ağlar ve çeşitli ortamlar arasında bağlantı kurmak üzere tasarlandı.

Geliştiriciler ve BT operasyonları için bağımsız otomasyon

Otomasyonun hibrit bulutta da kullanılmasıyla birlikte ilgili araçlar artık sadece uzmanlar tarafından kullanılmıyor. BT operasyon ekibinin ve geliştiricilerin artık otomatör olması gerekiyor. Ancak bunun için otomasyon teknolojisinin BT sistemlerinde kolayca taşınabilmesi, esnek ve ölçeklenebilir olması gerekiyor. Ansible Automation Platform 2, bulut yerlisi mimarisinin yanı sıra otomasyon içeriklerini oluşturmak, test etmek, dağıtmak ve yönetmek için yeni işbirliği ve geliştirici araçlarıyla otomatörün rolünün tüm BT departmanında geçerli olmasını sağlıyor.

Ansible Automation Platform 2, Ansible Engine’ın yerini alan otomasyon uygulama ortamları konseptini tanıtıyor. Bu konsept, tüm şirkette kolayca kopyalanabilecek ve tekrarlanabilecek bağımsız otomasyon alanları sunuyor. Bu sayede ekipler otomasyon araçlarını ortamlarda daha yüksek ölçekte ve yüksek hızda sunabiliyor ve açık hibrit bulutu kapsayan standart bir otomasyon platformunu çalıştırmanın operasyonel yükünü ve karmaşıklığını önemli ölçüde azaltıyor.

Ayrıca otomasyon içerik navigatörü de ekiplerin otomasyon içeriğinin en büyük ortamlarda bile gerektiği şekilde çalıştığını hızlıca doğrulamasına yardımcı oluyor. Bu özellik otomatörlerin, geliştiricilerin, sistem yöneticilerinin ve çok daha fazla kişinin geliştirici çalışma alanlarından platformlarını üretime hazırlamak gibi birçok görevi yaparken sistemlerinde operasyonel istikrarı sürdürmesine yardımcı oluyor.

Red Hat’in hibrit bulut ve sınır portföyü için otomasyon platformu

İyileştirilmiş birlikte çalışma imkanları, geleneksel sunucular ve sanal makineler arasındaki iş akışı, geliştirme ve Red Hat OpenShift’i çalıştıran bulut yerlisi kümeler arasındaki güçlükleri ortadan kaldırıyor. Red Hat Ansible Automation Platform Operator, Ansible Automation Platform’u doğrudan Red Hat OpenShift’e entegre ederek otomasyon kümelerinde bulut yerlisi hizmete alımı ve yönetimi kolaylaştırıyor. Ayrıca veri taşıma ve platform performansı yükseltmeleri, otomasyonu bulut yerlisi süreçlere daha da sağlamlaştırıyor.

Red Hat, Ansible otomasyonunda uzman olduğu için Red Hat Insights, otomasyonun açık hibrit bulutta en iyi sonuçları elde etmek için uygun bir çözüm haline geliyor. Bu hizmette artık eski Automation Analytics bileşenlere ek olarak aşağıdaki yeni özellikler yer alıyor.

  • Red Hat’in kullanılabilirliği, performansı, kararlılığı ve sistem güvenliğini değerlendirme alanındaki derin deneyimini kullanarak sunduğu birçok öneriye göre otomasyon deneticisini analiz eden Advisor.
  • Geçmiş sistem veri analizi yoluyla yapılandırma tutarlılığını sağlamaya ve sorunları daha iyi tanımlamaya yardımcı olan bir otomasyon denetleyicisi temeli oluşturan Drift.
  • Şirketlerin ortamlarının özel sorunlarını tanımlayabilen ve ortadan kaldırabilen özel dahili politikalar oluşturmasını sağlayan Policies.

Erişilebilirlik

Tüm mevcut ve potansiyel müşteriler, Ansible Automation Platform 2 Erken Erişim’e ulaşabiliyor. Ansible Automation Platform 2.1’in Kasım 2021’de genel erişime açılması planlanıyor.

Red Hat Ansible İş Birimi Genel Müdürü ve Başkan Yardımcısı Joe Fitzgerald, konuyla ilgili şunları söylüyor: “Birçok şirketin otomasyon alanındaki öncelikleri arasında yer alan maliyet avantajının yerini çevikliğe ve güvenliğe bıraktığını görüyoruz. Biz de farklı ülkelerde ve ekiplerde çalışan, içeriği paylaşan ve yeniden kullanan on binlerce otomasyon yaratıcısı ile müşterilerimizin kültürlerini ve süreçlerini hızlıca geliştirmesine, tüm şirketin otomatikleşmesine yardımcı oluyoruz. Ansible Automation Platform 2.1, yeni nesil mimari, birlikte çalışma imkanı ve içerik sunarak şirketlerin hibrit bulutlarında otomatikleşmesini sağlıyor.”

451 Research Bulut Yerlisi ve DevOps Kıdemli Araştırma Analisti Jay Lyman da “Kurumlar farklı ekipler arasındaki birçok bariyeri yıkıyor ama özellikle geliştirme ve BT operasyonlarında bazı güçlükler varlığını sürdürüyor. Otomasyon, işbirliğini ve iletişimi tek bir sistem içinde düzenleyerek başka bir deyişle aralarında köprü kurarak farklı BT ekiplerinin bir araya gelmesine yardımcı oluyor. Uygulama toplulukları (şirketler içinde ortak bir teknik veya ticari ilgiye sahip ekipler), manuel süreçleri azaltmaya yardımcı olan ve daha fazla başarı sağlayan güvenilir otomasyon içeriğinin paylaşımını teşvik edebiliyor” diyor.

Teknoloji Makaleleri