Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Veri koruma için izlenmesi gereken en etkili kural

Veeam-globaltechmagazine-topazİşletmeler için en iyi uygulamalarını paylaşan Modern Veri Koruma lideri Veeam, Veri Koruma Günü’nün, her yıl işletmelere küresel dijital ortamda var olan iş sürekliliğine yönelik çok sayıda tehdide hazırlanmak için en etkili yaklaşımları hatırlatmak ve eğitmek için fırsat sunduğunu ifade etti. Veeam’e göre fidye yazılımlarına karşı savunmayı güçlendirmekten, çalışanları mevzuata uygunluk konusunda eğitmeye kadar, her Modern Veri Koruma stratejisinin hayati parçası, verileri herhangi bir zamanda yedekleme ve kurtarma yeteneğidir. Genişletilmiş 3-2-1-1-0 yedekleme kuralıyla bunun sağlanabileceğini savunan Veeam, 2022’de tüm işletmelerin izlemesi gereken en iyi uygulamanın bu olduğunu ifade ediyor.

Veeam’in genişletilmiş 3-2-1-1-0 yedekleme kuralına göre;

3: Verilerinizin en az üç kopyasını bulundurun

Yeterli bir koruma için birincil verilerinize ek olarak, en az iki yedek dosyanız daha olmalıdır. Aynı anda üç cihazda bir şeylerin yanlış gitme olasılığı, özellikle birincil yedeklemenin sıklıkla birincil verilere yakın yerleştirildiği durumlarda,  iki cihazdan çok daha düşüktür.

Bir felaket durumunda, birincil veriler ve birincil yedekleme kaybolabilir. İkincil yedekleme, bir felaket olduğunda beklenmedik bir durum olarak birincil verilerden uzağa yerleştirilmelidir.

2: Yedekleri iki farklı medya biçiminde depolayın

Yedek kopyalarınızdan birini dahili bir sabit disk sürücüsünde ve diğer kopyayı çıkarılabilir depolama ortamında (örneğin, teyp, harici sabit disk sürücüleri, bulut depolama vb.) saklamanız önerilir.

Yedeklemenizin her iki kopyasını da aynı tür depolama ortamında depolamak, belirli bir ortam biçiminde depolanan verileri etkileyen bir kesinti veya siber saldırı meydana geldiğinde tüm yedek verilerinizi kaybetme şansınızı artırır.

Alternatif olarak, birincil yedeklemenizi bir fiziksel sunucunun dahili sabit disk sürücülerinde ve ikincil yedeklemeyi, her iki sistemdeki sabit disk sürücülerinin farklı marka, boyut ve türde olduğu bir NAS’ın dahili sabit disk sürücülerinde depolayın.

1: En az bir yedek kopyayı site dışında saklayın

Birincil verilerin ve birincil yedeğin bulunduğu fiziksel konumdan farklı bir yerde en az bir yedek kopya tutun. İkinci kopyanızı aynı fiziksel konumda tutmamanız önerilir. Bunun nedeni, yangın veya sel gibi bir afet durumunda, o lokasyondaki her şeyin yok olabilmesidir. Birincil verilerinizi, birincil yedeğinizi ve ikincil yedeğinizi aynı tesiste depoladıysanız, bunlar sonsuza kadar kaybolur.

Birden fazla sitesi olmayan işletmeler için, yedek verilerinizin bir kopyasını bir servis sağlayıcı aracılığıyla özel bir bulutta veya genel bulutta depolayabilirsiniz.

1: En az bir kopyayı çevrimdışı olarak saklayın

En az bir yedek kopyanın çevrimdışı – ağ bağlantısı kesilmiş ve herhangi bir BT altyapısından uzakta- tutulması önerilir. Çevrimdışı ortam örnekleri arasında dönen harici USB bellekler, bant ve değişmezlik ile nesne depolama yer alır.

Bir bilgisayar korsanı BT ortamınıza başarıyla erişirse, ağdaki her şey potansiyel olarak savunmasızdır. Verileri tam olarak korumak için, harici veya içeriden gelen tehditlerin ağ yoluyla bunlara müdahale etmesini önlemek için bir şifreleme anahtarı kullanarak korunan çevrimdışı bir kopya tutun. Bu genellikle hava boşluklu bir yedekleme olarak adlandırılır.

0: Yedekleri hatasız olarak doğruladığınızdan emin olun

Yedeklemeler, yalnızca onları doğrulamak için kullanılan süreç kadar iyidir. İlk olarak, yedeklemeler günlük olarak izlenmelidir. Hata olup olmadığını kontrol edin ve mümkün olan en kısa sürede çözün. Sıfır hata olmalı. İkinci olarak, düzenli ve yinelenen aralıklarla geri yükleme testleri gerçekleştirerek yedeklerinizdeki verileri geri yükleyebildiğinizden emin olun.

Modern Veri Koruması

Modern Veri Koruması sağlayan yedekleme, kurtarma ve veri yönetimi çözümlerinde lider olan Veeam, 3-2-1-1-0 kuralını, veri kaybına karşı koruma sağlarken olağanüstü hizmet seviyelerini korumaya çalışan kuruluşlar için kritik bir en iyi uygulama olarak görüyor.

Veeam Ürün Stratejisi Kıdemli Direktörü Rick Vanover:

“Veeam olarak, işletmelerin iş günlerini koruma söz konusu olduğunda 3-2-1-1-0’ı yaşamsal bir kural şeklinde görmelerini öneriyoruz. Bu, orijinalinde dünyaca ünlü fotoğrafçı Peter Krogh tarafından tasarlanan ve bir kopyası ana sistemin dışında olmak üzere, iki farklı ortam biçiminde her zaman üç veri kopyası tutmanız gerektiğini belirten 3-2-1 kuralının mantıklı bir evrimi. Dijital ekonomide iş sürekliliğine yönelik tehditlerin ölçeği ve çeşitliliği göz önüne alındığında, bu bir başlangıç noktası olarak görülmeli. Giderek daha değişken olan tehdit ortamının gerektirdiği esnekliği elde etmek için işletmeler bir tane daha 1 ve 0 eklemeli. Bir kopyayı saha dışında tutmanın yanı sıra, bir kopyayı çevrimdışında hava boşluklu veya değişmez bir alanda tutun ve verilerinizi geri yüklediğinizde sıfır sürprizi hedeflediğinizi hiç unutmayın. Bu nedenle yedeklediğiniz tüm verilerin mümkün olan en kısa sürede tamamen geri yüklenebileceğinden emin olmak için bir kurtarma doğrulama çözümü kullanmanız gerekir.”

Teknoloji Makaleleri