Perşembe, Nisan 18, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

RouteQ teslimat operasyonlarının maliyetlerini azaltıyor

RouteQ-planning-istanbulRouteQ’nun rota planlama ve optimizasyon yazılımı, teslimatların %98’unu zamanında yetiştirip toplam kilometrede %20’lik bir azalma sunarken teslimat sürelerini kesin olarak tahmin ediyor.

Türkiye, ulaşım ve insan kaynakları rekabeti ile birlikte dünyanın lojistik merkezlerinden biri olarak hızla yükselirken, yakıt fiyatları da önemli ölçüde artıyor.

Birçok tedarik zincirinin devam edemediği veya değiştirildiği bu dönemde, RouteQ, teslimat sürecinin en maliyetli kısmı olan son kilometre lojistiğini (Last Mile) tartışmak için perakendecileri, e-ticaret ve lojistik şirketlerini İstanbul’da bir araya getirdi. Son kilometre lojistik maliyetinin sipariş başına toplam maliyetin %25’ine kadar çıkabildiği biliniyor.

Ham trafik verilerinden yararlanan RouteQ, köklü maptech deneyimini kullanarak trafik sıkışıklığı, park yeri eksikliği ve teslimat sürecindeki diğer yaygın zorlukların olduğu şehir ortamlarında çalışan kuryeler için optimal teslimat rotalarını matematiksel olarak hesaplıyor ve oluşturuyor. İşletmeler, RouteQ yardımıyla aynı veya daha küçük bir filo ile %20 daha fazla sipariş teslim edebiliyor ve teslimatların %98’ini teslimat yerine zamanında ulaştırabiliyor. Bu da işletmelerin müşteri sadakati oluşturmasına yardımcı oluyor.

RouteQ İş Geliştirme Müdürü Teimur Bagirov etkinlikte: “RouteQ uzun süredir Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Bölgedeki birçok şirketle iletişim halinde olmamıza karşın onlara daha iyi hizmet verebilmek için işletmeleri küresel ve yerel son kilometre lojistiği trendleri ve Türkiye’de lojistik alanındaki zorluklar üzerine konuşmak için davet ettik. En sıcak trendler arasında elbette kaynaklar için artan maliyetler var ve otomasyon buna hızlı tepki vermenin olmazsa olmaz bir yolu”. dedi.

Yerel bir kullanım örneği olarak, RouteQ’nun “Park Et ve Git” modu, ulaşım araçlarını tek bir rotada birleştirebiliyor ve Türkiye’de özellikle şehir merkezlerinde yaygın olarak kullanılıyor. Yazılım bunu, İstanbul gibi büyük şehirlerde park yeri bulmanın kolay olmadığını bilerek, kuryenin bir yere arabasını park edip noktalar arasında araba kullanmak yerine yakın noktalara yürüyerek dağıtımın gerçekleşmesini destekliyor. Bunu kuryelerin gerçekte nasıl davranacağını taklit ederek yapıyor. “Park et ve Git” çözümü ağırlık limitlerini de hesaba katabiliyor.

Teslimat operasyonlarının maliyetlerini azaltma

Yüksek enflasyonun getirdiği yüksek yakıt fiyatları, perakende, hızlı tüketim malları ve lojistik işletmelerinin çözmesi gereken önemli sorunlardan biri haline geldi. Son kilometre lojistiğinin maliyetini artıran başka bir faktörse bir kuryenin teslimatı zamanında yapmasını engelleyen, uygulanması zor olan rotalar. İstanbul gibi yoğun trafik sıkışıklığına sahip büyük ve kalabalık şehirlerdeki sanal market ve e-ticaret işletmeleri, müşterilerin talep ettiği teslimat sürelerini özellikle iş çıkışı gibi trafiğin çok yoğun olduğu saatlerde karşılamakta zorlanabilir.

Son kilometre lojistiği, titiz bir şekilde organize edilmediğinde çok kırılgan olabilir. Yanlış adres, trafik sıkışıklığı, park yerinin olmaması ve kurye ile iletişimin zayıf olması gibi faktörler teslimat sürecini olumsuz etkileyebilir. RouteQ, belirli parseller için özel araç eşleşmesi, kuryelerin dinlenme zamanları ve karmaşık dağıtım aralıkları gibi durumları özel olarak tanımlayan 300’den fazla farklı parametreye sahip. Ek olarak, bu özel tanımlar verimliliği daha da artırmak için en hassas trafik tahminini içeriyor.

İyi haritalar, hassas trafik tahmini ve optimizasyon algoritmasına sağlanan operasyonel kısıtlarla, RouteQ her teslimat için en uygun rotaları oluşturuyor.

Sürdürülebilir kaynak yönetimi

RouteQ, belirli bir şirketin iş önceliğine bağlı olarak bir teslimat filosunun nasıl kullanılacağına dair seçenekler sunuyor. Bu seçenekler, mevcut tüm araçları eşit yüklerle veya en çok yüklü güzergâhlarda daha az araç kullanmaktan, talebin yoğun olduğu durumlar için kapasiteyi dış kaynak kullanarak genişletmeye kadar çeşitlilik gösteriyor.

İyi bilgilendirilmiş kararlar alabilmek için zaman yaratma

Daha iyi ve optimal rotalar, lojistik uzmanlarının rollerini yeniden tasarlamalarının bir sonucu olarak onlara daha çok zaman kazandıracak. Böylelikle, sorunların oluşmasını önlemek için analize daha fazla zaman ayırabilmelerinin bir sonucu olarak teslimat sürecinde bir bütün olarak iyileştirme yaşanacak. RouteQ’nun güçlü algoritması, 40 dakikada tek seferde 40.000’e kadar siparişi planlayarak lojistik uzmanlarına yürütebilecekleri başka görevler için zaman kazandırabilir.

Sektör lideri şirketlerin tercihi

RouteQ, Türkiye’den İstegelsin ve globalde X5 Group, IKEA, Unilever, Coca-Cola HBC, Carlsberg Group, Pony Express, DPD gibi lider firmalara hizmet veriyor.

İstegelsin, RouteQ yardımıyla siparişleri zamanında teslim etme konusundaki rekabet gücünü daha da arttırıyor. Türkiye’de sipariş başına maliyette verimlilik İstegelsin’in güçlü yönlerinden biri olarak öne çıkıyor ve RouteQ’nun rota optimizasyonu, İstegelsin’in lojistik maliyetlerini azaltıyor. İstegelsin’in RouteQ ile yaptığı işbirliği ile en önemli müşteri vaatlerinden biri olan kaliteli hizmet ve ürünleri uygun fiyatlarla sunma misyonunu hayata geçiyor.

Teknoloji Makaleleri