Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Luna diriliş planı yeni soruları beraberinde getirdi

terra-coin-luna-globaltechmagazineGeçtiğimiz hafta UST stablecoin’in Luna dengesini kaybetmesi ve takip eden çöküşünün ardından, Terra kurucu ortağı Do Kwon, “ileriye giden yol” olarak adlandırdığı teklifini açıkladı. Bu teklif, Terra zincirini, eski zincir Terra Classic (token Luna Classic – LUNC) ve yeni zincir Terra (token Luna – LUNA) olarak adlandırılacak olan algoritmik stabilcoin olmadan yeni bir zincire bölmeyi içeriyordu.

Huobi Araştırma Enstitüsü’nün “Terra Kurtarılabilir mi ve Nasıl?” başlıklı son raporunda, diriliş planı için engellerin altı çiziliyor ve teklif analizi yeni token dağıtımıyla ilgili soruları gündeme getiriyor.

Örneğin, yeni tokenin önerilen lansmanında %25 ve %10’unun neden UST ve LUNA sahiplerine airdrop ile dağıtılacağı açık değil; zira bu hareket yalnızca tüm zaman boyunca iki tokenden birine sahip olanlara değil, aynı zamanda yakın dönemde UST satın alan veya tokenin hiper enflasyonunun sona ermesinin ardından LUNA satın alan kullanıcılara da fayda sağlayacak. Plandaki bir yıla yayılmış dağıtım ve kullanım programı, yeni yatırımcıları caydırması olası olan arz ve satış fazlalığına da değinmiyor.

Raporla ilgili açıklamalarda bulunan Huobi Araştırma Enstitüsü Araştırmacı Jet Li şunları söyledi: “Terra ekosistemi bir dizi ekip ve geliştiriciyi çekmeyi başarsa da UST havuzundan borç sahiplerinin ve mevcut LUNA sahiplerinin fazlalığı göz önüne alındığında, yeni bir zincirin başlatılmasında önemli engeller bekliyoruz. Terra’nın rezervleri tükendiği ve görünürde yeni bir fon olmadığı için, ayrılık sonrası değerin nereden kaynaklanacağı henüz belli değil.”

Li, raporda iki alternatif çözüm önermekte. İlki, 2016’daki Bitfinex saldırısında olduğu gibi, yeni bir fork yerine IOU (borç senedi) şeklinde bir token artışı gerçekleştirmek. Bununla birlikte, meşru bir saldırıdan ve potansiyel olarak geri kazanılabilecek bir fon kaybından muzdarip olan Bitfinex’in aksine, en son erimede kaybedilen fonların çoğu, sermaye yıkımından kaynaklanmakta.

İkinci çözüm ise geliştiricilere, LUNA sahiplerine (‘depegging’ -fiyatın 1 dolara sabitlenememesi- sırasında ve eski zincirin sonunda) ve melek yatırımcılara yeni tokenlerin verileceği bir bağış kampanyasıyla yeni ayrımı birleştirmek. Bu, yeni zincire tamamen seyreltilmiş 3-5 milyar ABD Doları oranında değer verecek ve ağda bir yukarı yönlü aramaya motive olacak melek yatırımcılardan 1-1,5 milyar ABD Doları toplamayı hedefleyecektir.

LUNA, ABD federal iflas yasalarına göre modellenmiş kuralları takip ederse (yani, Bölüm 7 veya Bölüm 11), UST sahiplerine dağıtmak için tüm varlıkları tasfiye etmesi (önemli sermaye tahribatıyla sonuçlanmak üzere) veya yeni proje ile Terra ekosistemini kurtarmak adına toplanabilecek miktar üzerinde inceleme ile karşı karşıya kalması gerekecek.

Li, “Günün sonunda, meydana gelen sermaye yıkımı göz önüne alındığında kolay çözümler yok” yorumunda bulundu. “Terra ekosisteminin bir bütün olarak toparlanması için uzun bir yol olacak.”

Teknoloji Makaleleri