Salı, Mart 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Türkiye’de mobil uygulama kullanımı hızla arttı

appsflyer-ece-inanc

Ece İnanç
AppsFlyer Türkiye ve Orta Doğu Satış Müdürü

Uygulamaların büyük çoğunluğu, onay istemi göstermenin önemini anlıyor. En belirgin fayda, Türkiye’de ortalama %40’lık izin oranları ile hala, kullanıcı düzeyinde ilişkilendirme gerçekleştirmelerine ve pazarlama bütçelerinden en yüksek getirileri elde etmelerine olanak tanıyan önemli bir izinli kullanıcı segmentine erişmeleridir. Ek olarak, kullanıcı tabanının en azından tam ayrıntılı veri kısmına sahip olma; pazarlamacıların sonuçları SKAdNetwork verileriyle karşılaştırmasına ve buna göre optimize etmek için “çıkarım yapmasına” yardımcı olabilir.

Onay istemini global olarak gösteren her 5 uygulamadan 4’ü ile, bu faydaların, bir kullanıcıya bazı kullanıcıları huzursuz ve bırakmaya meyilli hissettirebilecek bir dille bilgi istemi göstermenin potansiyel UX riskinden daha ağır bastığı açıktır.

Evet, muhtemelen veri gizliliği ve güvenliğine yönelik daha fazla hassasiyet ve farkındalık nedeniyle, gelişmekte olan ülkelerde genel olarak %30 daha yüksek bir onay oranı görüyoruz.

Türkiye’de hem oyun (%40) hem de oyun dışı (%41) uygulamalar için onay oranları, küresel ortalama %46’nın altındadır ve birçok Avrupa ülkesinde görülen oranlara benzerdir.

Avrupa bünyesindeki gariplik ise hem oyun hem de oyun dışı uygulamalardaki onay oranının %35 daha yüksek olduğu Fransa’dadır.

Salgının başlangıcından bu yana Türkiye’de oyundan alışverişe ve finansa kadar mobil uygulama kullanımı hızla arttı. Alışveriş tarafına bir göz atarsak, pandemi sırasında toplam alışveriş uygulaması yükleme sayısı neredeyse iki katına çıktı ve Aralık 2020 ile Mayıs 2021 arasında iOS’taki indirmelerde %360’lık bir artış oldu. Gerçekten de Türkiye, e-Ticaret uygulamaları arasında küresel olarak en hızlı büyüyen iOS pazarı.

Bu eğilimlerin devam etmesini bekliyoruz

Genel olarak, iOS’taki organik olmayan yüklemeler, 2022’nin ilk çeyreği ile 2021’in ilk çeyreğine kıyasla yıldan yıla %7 arttı. Android’de bu, %28’lik bir artışla 4 kat daha fazlaydı.

Android oyun uygulamaları için organik olmayan yüklemeler yıldan yıla %18 artarken, iOS aynı kaldı. Oyun dışı uygulamalar için, organik olmayan Android yüklemeleri %22’lik bir artış gördü, bu da %13’lük bir artış gören iOS’un neredeyse iki katı.

Teknoloji Makaleleri