Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Startup ekosistemi yılın ilk çeyreğinde büyümesini sürdürdü

kpmg-globaltechmagazineKPMG Türkiye ve 212 iş birliğiyle hazırlanan “Türkiye’nin Girişim Ekosistemi Yatırımları” 2022 yılı 1. çeyrek dönemi raporu yayımlandı. Rapora göre küresel girişim sermayesi (VC) yatırımları, bu yılın ilk çeyreğinde 2021’in ilk çeyreğine göre yüzde 7 artışla 160 milyar dolara ulaşırken Türkiye’nin girişim ekosistemi 2022’nin ilk çeyreğinde rekor yatırım hacmine ulaşarak üstün bir performans gösterdi. Türk startup ekosistemi bu dönemde 1,3 milyar dolarlık yatırım hacmiyle gelmiş geçmiş en başarılı çeyreğini geçirdi. Girişim ekosistemine ilişkin satın alımların işlem hacimleri de dahil edildiğinde ise toplam hacim 2022 yılının ilk çeyreğinde 1,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

2022 yılının ilk çeyreği hem ekonomik hem de politik olarak oldukça dalgalı bir dönem oldu. Dünya genelinde birçok ülke, başta pandemi döneminde başlatılan teşvik paketleri ve Rusya – Ukrayna savaşı nedeniyle artan emtia fiyatlarının sebep olduğu enflasyonist baskılarla başa çıkmak için faiz oranlarını artırmaya başladı. KPMG Türkiye ve 212 iş birliğiyle hazırlanan ve 2022 yılı 1. çeyrek dönemi kapsayan “Türkiye’nin Girişim Ekosistemi Yatırımları” raporunda dünyadaki bu belirsiz makro gelişmelere rağmen, Türkiye’nin startup ekosisteminin, 2022’nin ilk çeyreğinde de aralıksız büyümesini sürdürdüğüne dikkat çekiliyor.

KPMG Türkiye Birleşme ve Satın Alma Danışmanlığı Lideri Gökhan Kaçmaz, “Küresel çapta ve Türkiye’de girişim sermayesi piyasasının karşı karşıya olduğu temel eğilimler, fırsatlar ve zorluklara yer verilen rapora göre küresel girişim sermayesi (VC) yatırımları, bu yılın ilk çeyreğinde 2021’in ilk çeyreğine göre yüzde 7 artışla 160 milyar dolara ulaşırken 2021’in 4. çeyreğine göre yüzde 13 azaldı. Dünya çapında toplam 7.600 girişim finanse edilirken bu girişimlerin 129’u unicorn girişime dönüştü. Küresel VC yatırımları için durum bu şekilde olsa da Türkiye’nin girişim ekosistemi 2022’nin ilk çeyreğinde rekor bir işlem hacmine ulaşarak üstün bir performans gösterdi. Türk startup ekosistemi, 2022 yılının ilk çeyreğinde yapılan 42 yatırım işleminde, 1,3 milyar dolarlık yatırım hacmiyle en başarılı çeyreğini geçirdi. Satın alma işlemleri de dahil edildiğinde 2022 yılının ilk çeyreğinde toplam 54 işlem ve 1,4 milyar dolarlık işlem hacmi gerçekleşti.” dedi.

KPMG Türkiye Birleşme ve Satın Alma Danışmanlığı Direktörü Özge İlhan ise yatırımlarla ilgili şu bilgileri verdi:

Getir Avrupa’da market ürünlerinin teslimatını yapan ilk decacorn oldu

Getir, 2022 yılının mart ayında E Serisi turunda 768 milyon dolarlık yatırım toplayarak değerlemesini 11,8 milyar dolara ulaştırdı ve böylelikle Avrupa’da market ürünlerinin teslimatını yapan ilk decacorn girişime dönüştü. Getir’in dünyaca ünlü önceki yatırımcıları Sequoia Capital ve Tiger Global Management bu yatırım turuna da katılırken şirket ayrıca  Alpha Wave Global ve Abu Dhabi Growth Fund gibi yeni yatırımcıların ilgisini de çekti.

Oyun sektörü popülerliğini koruyor

Türkiye’nin bir diğer girişimi olan Dream Games ise C Serisi turunda aldığı 255 milyon dolarlık yatırımla değerlemesini 2,7 milyar dolara yükselterek 2022 yılının ilk çeyreğinde en fazla yatırım alan ikinci girişim oldu. Spyke Games, Ocak 2022’de almış olduğu 55 milyon dolarlık yatırım ile Türkiye’de gelmiş geçmiş en büyük tohum yatırımı alan girişim oldu. Spyke Games’in bu yatırım turu, Türkiye’ye ek olarak globalde de oyun sektöründe bir kadın CEO’nun yönettiği girişime yapılan gelmiş geçmiş en büyük tohum turu yatırım olarak rekor kırdı.

Hizmet olarak yazılım alanında faaliyet gösteren girişim Insider, Türkiye’nin 6. unicornu

2022 yılının şubat ayına D Serisi turunda 121 milyon dolar yatırım toplayan Insider da 1,2 milyar dolar değerlemeye ulaşarak Türkiye’nin 6. unicorn girişimi oldu.

212’nin kurucu ortağı Ali Karabey ise geride bıraktığımız çeyreği şu şekilde değerlendirdi:

“2022’nin ilk çeyreği Türkiye Girişim Ekosistemi için başarı dolu geçti. Getir, Türkiye’nin ikinci decacorn’u (değeri 10 milyar dolar ve üzerindeki şirket), 212 portföyünden Insider ise Türkiye’nin yazılım alanındaki ilk unicorn’u (değeri 1 milyar dolar ve üzerindeki şirket) oldu. Türk startup’ları her çeyrekte aldığı rekor yatırımlarla büyümeye devam ediyor.”

Raporda öne çıkan konular şu şekilde:

  • 2022’nin ilk çeyreğinde en fazla yatırım çeken ana sektörler sırasıyla teslimat ve lojistik, oyun, SaaS ve pazaryeri olurken yatırım sayısı açısından sıralama fintech, oyun, teslimat ve lojistik ve SaaS şeklinde gerçekleşti.
  • Rapora göre yatırım çekmeye devam eden Türk fintech sektörü yukarı yönlü büyük bir potansiyele sahip. Fintech sektörü 9 işlem ile en çok işlem sayısına sahip iken bunu oyun sektörü (8), teslimat ve lojistik sektörü (6) ve hizmet odaklı yazılım (SaaS) sektörü (5) işlem sayısı olarak takip etti.
  • Oyun sektörü de 2021, 2020 ve 2019’da olduğu gibi 2022’nin ilk çeyreğinde de popülerliğini korumaya devam etti. 2022’nin ilk çeyreğinde gerçekleşen ilk on yatırım işleminden üçü oyun sektöründe gerçekleşti.

Teknoloji Makaleleri