Çarşamba, Kasım 6, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

KOSGEB’den yeni destekler geliyor

KOSGEB-globaltechmagazineKOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, desteklerin yeniden yapılandırılacağını, KOSGEB’in Ar-Ge desteğinden çekileceğini, girişimciye daha çok odaklanacağını açıkladı. İbrahimcioğlu,  “KOSGEB’i yalınlaştıracağız, basitleştireceğiz, dijitalleştireceğiz” dedi.

Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) tarafından düzenlenen “Girişimci Buluşmaları”nda konuşan İbrahimcioğlu, destek sayısının azaltılacağını, sektörel ve bölgesel yeni destekler açıklayacaklarını, yeni dönemde jenerik destekler ve özel destekler olacağını bildirdi.

GİV Başkanı Mehmet Koç, GİV olarak KOSGEB ile birlikte Girişim Sermayesi Yatırım Fonu kurmayı düşündüklerini açıkladı. Koç, online platformlarla girişimcilik eğitimini tabana yayarak girişimcilik ekosistemini geliştirmek istediklerini söyledi.

Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) tarafından girişimcilerin bilgilendirilmesi, bilgi ve tecrübe paylaşımı için düzenlenen “Girişimci Buluşmaları”, 27 Kasım 2023 Pazartesi günü Bahariye Mevlevihanesi’nde Vakıf Merkezi’nde gerçekleştirildi. Girişimci Buluşmaları’na konuk olarak katılan KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, KOSGEB’de yeni bir dönemin başladığını, KOSGEB’i yalınlaştıracak, basitleştirecek, basitleştirdikçe derinleştirecek ve dijitalleştirecek bir yapılanma üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

KOSGEB’in tanımı değişecek

GİV Başkanı Mehmet Koç, GİV Yönetim Kurulu üyeleri ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar ile GİV üyelerinin yoğun katılım gerçekleştirdiği Girişimci Buluşmaları’nda konuşan KOSGEB Başkanı İbrahimcioğlu, kurumun geçmiş uygulamalarından örnekler vererek şunları söyledi:

“1991 yılında kurulan KOSGEB, ilk başlarda imalatçıları destekliyordu. 2000’li yıllara kadar girişimciye destek yok. 2009’dan sonra girişimciye destek verilmeye başlanıyor. KOSGEB yılda 90 binin üzerinde kişiye eğitim veriyor. Online olduğu için sayı çok yüksek. KOSGEB’in bir yılda destek verdiği işletme sayısı 103 bin. Her alana ulaşabiliyoruz. KOSGEB her 10 yılda bir değişim geçirmiş. 36 destek programımız var, ancak 4-5 tanesi biliniyor. Bizim artık KOSGEB tanımını değiştirmemiz lazım. KOSGEB’i yalınlaştıracağız, basitleştireceğiz, basitleştirip derinleştireceğiz, nasıl daha iyi değerlendireceğimize bakacağız, dijitalleştireceğiz. Yani veriye dayalı bir yönetim olacak.”

Ar-Ge desteği isteyen TÜBİTAK’a gitsin

KOSGEB’den, kurulduğu 1991 yılından buyana 1 milyonun üzerinde işletmenin yararlandığını, KOSGEB desteklerinden yararlanan her 100 işletmeden 41’nin faaliyetlerine 5 yıldan sonra da devam ettiğinin belirlendiğini anlatan Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Daha etkin nasıl destek verilebilir bunu değerlendiriyoruz. İlk yılı ödemesiz olmak üzere geri ödemeli desteklerimiz, enflasyon ortamında hibe gibi oluyor. KOSGEB olarak yanınızdayız diyoruz. Yeni dönemde daha çok yanınızda olacağız. Yeni dönemde Ar-Ge desteklerinden çekileceğiz. İnovasyonda kalacağız. Ar-Ge desteği isteyen TÜBİTAK’a gitsin.”

KOSGEB’in girişimciliği yaygınlaştırması gerektiğini, buna odaklandıklarını anlatan KOSGEB Başkanı İbrahimcioğlu, “Girişimcilik ile ilgili tek kurum KOSGEB değil, ama en büyük desteği veren KOSGEB’dir. Artık veriye dayalı dijital KOSGEB göreceksiniz. Bundan sonra jenerik destekler olacak, özel destekler olacak” dedi.

Yeni KOSGEB desteklerini açıkladı

İbrahimcioğlu yeni dönem için planladıkları destekleri de şöyle saydı: “Teknolojiye yatırım desteği, kapasite geliştirme desteği, sürdürülebilirlik desteği, yenilenebilir enerji desteği, şirketlere dijitalleşme desteği, küresel alanda rekabet gücünü artıracak destekler olacak. Bu alanlar için 250 milyon dolarlık destek verilecek. Ayrıca model fabrika ve bölgesel desteklerimiz olacak. Her bölgeye ayrı sektörel destekler olacak. KOSGEB desteklerinin limitleri de değişecek.”

7 yılda 15 bin tekno girişim hedefi bulunduğuna işaret eden KOSGEB Başkanı İbrahimcioğlu, “enerji maliyetini düşürme desteği olacak. Bunun için imalatçı olması gerekiyor. Çatı GES için yüzde 60’a kadar destek verilecek. Karbon emisyon değerini azaltmaya yönelik yatırımlara yüzde 70’ini karşılayacak kadar ve faizsiz destek olacak” diye konuştu.

GİV KOSGEB ile birlikte GSYO kurmak istiyor

Girişimci İşadamları Vakfı Başkanı Mehmet Koç da, Girişimci Buluşmaları’nın açılışında yaptığı konuşmada, GİV olarak KOSGEB ile birlikte Girişim Sermayesi Yatırım Fonu kurmayı düşündüklerini açıkladı.

Online platformlarla girişimcilik eğitimini tabana yayarak girişimcilik ekosistemini geliştirmek istediklerini söyleyen Mehmet Koç, şöyle konuştu: “Girişimci iseniz hükümetten önce KOSGEB’e bağlısınız demektir. Türkiye’nin kalkınmasını hedeflediysek; yönetim, hibe, destek, yönlendirme, devletin nasıl baktığı önemli. Ülkemiz, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde coğrafyamızda büyük oyuncu oldu. Türkiye artık masa kuran ülke oldu. Bu aşamada, Türkiye Yüzyılı’nda girişimcilere büyük iş düşüyor. KOSGEB’e çok iş düşüyor. GİV olarak 5 bin kişiye eğitim verdik. Bu kişilerden yaklaşık bini şirket kurdu. Girişimcilik eğitimini tabana yaymak gerekiyor. Belli başlı sektörlerde girişimcilik ekosistemini geliştirmek gerekiyor. Bölgemizde milyonlarca insan umudunu Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlamış durumda. Girişimcilere burada çok iş düşüyor.”

Türk üniversiteleri dönüşüm geçirdi

Girişimci Buluşmaları’na katılan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar da buradaki konuşmasında, Türkiye’deki üniversitelerin son 20 yılda dönüşüm geçirdiğini ve değişimin sanayiye yansıdığını söyledi. Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, “1950’lerde 60’lardaki gibi artık Avrupa’ya vasıfsız insanlarımız çalışmaya gitmiyor. Şimdi gidenler yönetmek için gidiyor, ciddi işler yapmak için gidiyor” dedi.

GİV Girişimci Buluşmaları’ndaki konuşmaların ardından KOSGEB Başkanı İbrahimcioğlu’na GİV Başkanı Mehmet Koç tarafından bir plaket takdim edildi. Daha sonra, GİV’in yeni üyelerine törenle rozetleri takıldı.

Teknoloji Makaleleri