Salı, Mart 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Kripto yatırımcıları için temel ve teknik analiz

kripto-para-globaltechmagazineKripto yatırım yapmadan önce tıpkı hisse senedi ve vadeli işlemlerde olduğu gibi yatırımcıların temel ve teknik analiz terimlerinin kripto pazarındaki eşdeğerlerini bilmesi gereken önemli bir konu. Kripto okur yazarlığının önemini her zaman vurgulayan Huobi Global kriptoda temel ve teknik analiz terimlerinin nasıl çalıştığını anlattı.

Kripto piyasası analizi, piyasa ortamının ve piyasa eğilimini etkileyebilecek diğer önemli faktörlerin değerlendirilmesini ifade eder. Bu, yatırımcıların dijital varlık piyasasına girmeden önce atması gereken çok önemli ve şiddetle tavsiye edilen bir adımdır.

Birçok yatırımcı, hisse senedi veya vadeli işlemlerden iki terime aşina olabilir: Temel Analiz (Fundamental Analysis – FA) ve Teknik Analiz (Technical Analysis – TA). Ancak, kripto pazarında FA ve TA’nın eşdeğerleri nelerdir? Bu iki araç yatırımcılara nasıl hizmet eder?

TA, kripto para birimlerine yatırım yapmadan önce geçmiş piyasa eğilimlerinin ve fiyat hareketlerinin analizini ifade eder. FA, dijital varlıkların değerini etkileyebilecek tüm sosyal, ekonomik ve politik faktörlerin değerlendirilmesini ifade eder. Herhangi bir piyasa analizinin, farklı çalışma prosedürlerine ve gerekli göstergelere sahip olan her iki analizi de içermesi esastır.

Kripto pazarında Temel Analiz (FA) nedir?

Dijital varlıklar alanında FA, gelecekteki potansiyelin geçmiş performanstan daha fazlasına dayanması gerektiği anlayışı üzerinde çalışır. Piyasayı etkileyebilecek hem mikroekonomik hem de makroekonomik koşulları dikkate alır.

Dolayısıyla, FA’nın dış faktörlerin dijital varlıkların performansını nasıl etkileyebileceğini belirlemeye çalıştığı düşünülebilir. Bu düşünceler, projelerin liderliği veya likidite ve hacim gibi daha az somut ve daha niteliksel yönlere odaklanır.

Genel olarak FA, aktif adresleri ve hash oranını içeren zincir üstü metrikler; whitepaper, ekip ve rakipleri içeren proje metrikleri; likidite ve hacim veya tedarik mekanizmalarını içeren finansal metrikler gibi hususları inceler.

Bu tür bir analize dayanarak FA, gelecekte bir tokenin mi yoksa projenin mi daha değerli hale geleceği gibi bazı soruları ele alabilir.

Kripto pazarında Teknik Analiz (TA) nedir?

TA, dijital varlıkların fiyat hareketlerini ve ticaret hacmini belirleyebilecek sayıların ve istatistiklerin analizini içerir. Yatırımcılar, dijital varlıkların yatırım yapmaya değer olup olmadığını belirlemek için geçmiş piyasa eğilimlerini ve fiyat hareketlerini belirler.

Önceki piyasa eğilimleri ve fiyat hareketleri TA için önemli bilgilerdir. Teknik analistler, dijital varlıkların geçmiş eğilimlerini belirlemek için çizelgeleri, grafikleri ve matematiksel denklemleri kullanmakta ustadır. TA’nın altında yatan temel varsayım, bir varlığın fiyatındaki dalgalanmaların rastgele olmadığı ve genellikle zaman içinde tanımlanabilir eğilimlere dönüştüğüdür.

Teknik analistler, grafiklere ve tarihsel fiyat hareketlerine dayalı olarak piyasa eğilimlerini belirlemek için çeşitli göstergeler kullanır. Sayısız TA göstergesi arasında basit hareketli ortalamalar (SMA), Relatif Güç Endeksi (RSI), Bollinger Bantları (BB) en yaygın kullanılan ve iyi bilinen örneklerdir.

FA ya da TA? Yatırımcılar hangisini kullanmalı?

TA, geçmiş trendlere ve fiyatlara baktığından, Bitcoin gibi uzun bir geçmişi olan varlıkları veya projeleri incelemek için kullanılabilir. Buna karşılık, yalnızca birkaç yıl veya daha kısa bir süredir var olan projeler, tarihsel bilgilerden yoksundur ve bu nedenle teknik analiz için pek uygun değildir. Bu durumda FA, projelerin geliştiricileri hakkında, iyi bir geçmişe sahip olup olmadıkları, güvenilir ve değerli yatırımlar yapıp yapmadıkları hakkında içgörü sağlayabildiği için tercih edilebilir.

FA konusunda yatırımcıların iyi bir iş çıkarması için kripto para piyasası uzmanı olmaları gerekmez. Dijital varlık geliştiricileri, bir FA stratejisini izleyen yatırımcılara hitap etmek için genellikle temel bilgilerini ve finansal verilerini internette halka açık halde sunarlar.

TA konusunda ise, analistlerin yatırım eğitimi ve deneyimine sahip olmasını gerektirir. Teknik analistler denklemleri, çizelgeleri ve grafikleri analiz etmek zorunda olduklarından, piyasa eğilimlerini ve ayrıca düşen ve yükselen kripto para birimi değerlerini ayırt etmek için yüksek düzeyde matematiksel bilgiye ihtiyaç duyarlar.

TA’nın temel önermelerinden biri, piyasa fiyatlarının zaten tüm temel faktörleri yansıtmasıdır. Ancak, ağırlıklı olarak tarihsel fiyat verilerine odaklanan TA yaklaşımının aksine, FA nitel faktörlere daha fazla vurgu yapan daha geniş bir araştırma stratejisi benimser. Bu nedenle, birçok yatırımcı en doğru içgörüye ulaşmak için her iki yöntemin kombinasyonunu kullanıyor.

Teknoloji Makaleleri