Cuma, Eylül 20, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Şirketlerin yüzde 95’inin gelir akışı veri üzerinden olacak

VMware-globaltechmagazineKurumsal yazılımın öncü yenilikçi şirketi VMware’in araştırmasına göre 2024’e kadar EMEA’daki şirketlerin yüzde 95’inin gelir akışı veri üzerinden olacak. Yüzde 46’sı ise verinin önemli bir gelir kaynağı olacağını belirtiyor.

EMEA’daki 3.000 kurumsal ve BT karar vericisiyle gerçekleştirilen The Multi-Cloud Maturity Index isimli araştırma, katılımcıların neredeyse yarısının (yüzde 47) inovasyon yapmak için veriden en fazla fayda elde etmenin yolunun çoklu buluttan geçtiği konusunda güçlü bir fikir birliği içinde olduğunu gösteriyor. Öte yandan katılımcılar büyük sorunlar olarak ulusal ve sektörel veri otonomluğunun da (Data Sovereignty) altını çiziyor. Öyle ki yüzde 95’lik kesim veri otonomluğunu şirketlerin karşılaştığı en önemli sorunlardan biri olarak tanımlıyor.

Veriden değer elde etme çabaları beraberinde bazı sorunları getiriyor. Güvenlik (yüzde 35), beceri (yüzde 35), farklı bulut ortamlarını bir araya getirmenin zorluğu (yüzde 31) ve veriye silo haline gelmiş erişim (yüzde 27) en büyük güçlükler olarak sıralanıyor. Şirketlerin operasyonel ve bulut maliyetleri üzerindeki kontrolünü iyileştirmesi gerekiyor çünkü yüzde 76’lık ve yüzde 74’lük iki kesim veri gerçekten gelir akışı sağlayacaksa bu durumun bir sorun oluşturacağını belirtiyor.

VMware EMEA Başkan Yardımcısı ve CTO’su Joe Baguley, konuyla ilgili şunları söylüyor: “İnovasyona güç vermek ve rekabet avantajı oluşturmak için veriyi kullanmak, dijital kurumların başvurduğu bir yöntem oldu. Ulusal sınırlar içinde kalması gereken son derece hassas bilgilerin de dahil olduğu veriler için doğru bulutu seçebilme özelliği olarak tanımlanan “bulutu akıllı kullanmak” kavramı, verilerinden avantaj kazanmak isteyen şirketlerin başvurduğu iş modeli haline geliyor. Verilerini yönetmek için çoklu bulutun rekabet avantajlarından tamamen faydalanan şirketler, bunun faydalarını da görüyor. Ancak başarı elde etmek için güvenlikten, düzenlemelere uyumluluktan veya otonomluktan ödün vermeden verilerinin bulunduğu noktada kontrol sahibi olabilmeleri ve verilerini yönetmek için tercih edebilecekleri sağlayıcı seçeneklerinin azalmaması gerekiyor.”

Katılımcıların yüzde 86’sı farklı türlerde özel, genel, sınır ve otonom (sovereign) bulutları kullanabilme ve yönetebilme anlamına gelen çoklu bulutun faydalarının, güçlüklerinden fazla olduğunu söylüyor. Yüzde 46’lık bir kesim çoklu bulut kullanımının gelir artışında olumlu etki oluşturduğunu belirtirken yine yüzde 46’ık bir kesim ise kârlılığa da fayda sağladığını söylüyor. Çoklu bulutun kurumsal başarıda kritik bir öneme sahip olmadığını söyleyenler ise sadece yüzde 4’lük bir kesimi oluşturuyor.

Avrupa Komisyonu’na göre, veri ekonomisinin Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık’ta GSYİH üzerindeki etkisinin 2025 yılına kadar yüzde 2,6’dan yüzde 4,2’ye yükselmesinin beklendiği Avrupa’daki kuruluşlar için bu durum olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Metodoloji

VMware Almanya (350), BAE (240), Birleşik Krallık (500), Danimarka (240), Fransa (350), Hollanda (240), İsrail (240), İspanya (240), İsveç (240) ve İtalya’daki (240) 2880 kurumsal ve BT karar vericisiyle röportaj yapmak için Vanson Bourne ile çalıştı. Saha çalışmaları Nisan-Haziran 2022 arasında tamamlandı.

Teknoloji Makaleleri